Klonování bez vajíčka  
Vše živé je z vejce. Tuto zásadu vytyčenou v 18. století britským přírodovědcem Williamem Harveyem neporušilo ani narození ovce Dolly. I pro vznik klonu z buňky odebrané z dospělého zvířete je zapotřebí vajíčko. Z něj se odebere dědičná informace a ta se nahradí dědičnou informací tělní buňky.


Harvardský biolog Kevin Eggan je první, kdo dokázal vytvořit klon z buňky dospělého těla bez vajíčka. Nahradil je defektním myším zárodkem, který vznikne oplozením vajíčka hned několika spermiemi.

Zvětšit obrázek
Získat embryonální kmenové buňky z kůže se již u myší podařilo. Nyní se začíná metoda zkoušet na buňkách lidských. (Credit: S. OGDEN)

 Eggan odebral z tohoto zárodku dědičnou informaci a nahradil ji dědičnou informací myší tělní buňky. Vznikla embrya, která prokázala svou životaschopnost hned na dvou frontách. Z některých se narodily myší klony. Jiná embrya dokázali vědci proměnit na embryonální kmenové buňky.


 

Zvětšit obrázek
Kevin Eggan

Postup je nadějí pro tvorbu lidských embryonálních kmenových buněk využitelných pro léčbu řady chorob nebo následků zranění. Při léčbě neplodnosti oplozením ve zkumavce dochází u 3 až 5% vajíček k oplození dvěma či více spermiemi. Takto vzniklá embrya jsou odsouzena k zániku. Lékaři pro ně nemají uplatnění. Teď se zdá, že by je bylo možné využít pro tvorbu lidských embryonálních kmenových buněk „šitých na míru“ jednotlivým pacientům. Embryonální kmenové buňky by nesly pacientovu dědičnou informaci a jeho imunitní systém by je proto bez potíží přijal.

 

Pramen: Nature,  doi:10.1038/447618a

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 08.06.2007 11:15
Tisk článku

Fyzika - Demo Pavel
 
 
cena původní: 323 Kč
cena: 300 Kč
Fyzika
Demo Pavel

Diskuze:

Zajímavé příjmení

Špajda,2007-06-08 15:18:04

Chlapík se měl spíš než Eggan jmenovat Anegg :-)

Odpovědět


nomen

jarda petr,2007-06-09 04:13:15

Však se říká: Nomen omen

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni




Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace