Kostní dřeň bude léčit slepotu  
Kmenové buňky získané z kostní dřeně mohou pomoci při léčbě poruch zraku. Je velká šance, že novou metodou, založenou na injekčním vpravení kmenových buněk do oka, půjde lidem s poškozenou rohovkou zrak vracet.


Vědci prováděli pokusy na myších s poškozenou průhlednou částí oční bulvy. Pokus probíhal tak, že nejprve vědci vyvolali u myší poruchu, která imituje genetickou vadu, jež se vyskytuje i u lidí a která způsobuje slepotu. Pak zkoumali, zda zlý úděl, daný genetikou, by nešlo léčit injekcí kmenových buněk přímo do oka.

 

Ukázalo se, že týden po takové aplikaci se poškozená rohovka u pokusných zvířat začala hojit. Kmenové buňky, které vědci získali z myší kostní dřeně, jsou schopny se přepnout a transformovat se do potřebné oční pojivové tkáně a zajistit tvorbu keratokanu (KERA), což je na aminokyselinu leucin bohatý proteoglykan. Bez dostatku této látky se rohovka krabatí a není průhledná.

 


 

Zvětšit obrázek
Na snímku je řez rohovkou. Zeleně svítící oblasti jsou místa, kde se injekčně vpravené kmenové buňky usadily a převzaly funkce buněk tvořících rohovku. Zelené barvivo se váže na specifický protein potřebný pro tvorbu rohovky a nikdo jiný, než nově vpravené buňky, jej vytvořit nemohl. Jde o metodu, která by měla brzo začít vracet zrak lidem. (Kredit: University of Cincinnati)

Winston Whei-Yang Kao, profesor oftalmologie na universitě v Cincinnaty, seznámil s těmito výsledky pokusů své kolegy na letošním setkání amerických očařů, které se konalo na Floridě. Kao se domnívá, že by kmenové buňky kostní dřeně měly fungovat stejně i u lidí.  V současné době již tým profesora Kao připravuje klinické zkoušky. Pokud proběhnou podle předpokladů, začne metoda vracet zrak všem těm, které genetická porucha tvorby pojivové tkáně rohovky odsoudila ke slepotě.

 


Poškození rohovky se někdy řeší její transplantací. I když jsou tyto transplantace z určité části úspěšné, nebývají řešením trvalého rázu. Jakmile buňky dárce rohovky zmizí (po určité době odumřou), problém slepoty se vrátí. Nová metoda profesora Kao, při které se vpravují kmenové buňky přímo do rohovky, napraví ztracenou tvorbu keratokanu. Protože kmenové buňky jsou schopné reprodukce, měla by tato léčba vyřešit problém pacienta dlouhodobě, ne-li trvale. 

 


Pramen: University of Cincinnati

 

 

 

 

 

Datum: 17.06.2007 00:56
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz