Tkáňový aktivátor plasminogenu a omrzliny  
Předběžné výsledky studie zveřejněné v lékařském časopise Archives of Surgery prokázaly pozitivní vliv tkáňového aktivátoru plasminogenu (tPA) při léčbě těžkých omrzlin.

 

 

Zvětšit obrázek
Omrzlé ucho není žádná katastrofa.

Kevin Bruen z University of Utah v americkém Salt Lake City zkouší antikoagulační účinky tPA při léčbě omrzlin od roku 2001. Nejprve provedl angiografické vyšetření postižených končetin, aby posoudil stav krevního oběhu. Pacientům s abnormalitami krevního oběhu podal tPA. Celkem tak léčil šest pacientů, kteří dostali tPA do čytyřiadvaceti hodin po omrznutí.

 

 

 

Zvětšit obrázek
I když se to zpočátku nezdá, z omrzlých prstů se často vyklube pořádný malér.

Jednomu pacientovi se dostalo stejného ošetření po více než 24 hodinách od omrznutí. Jako kontrola posloužilo 25 pacientů se stejně závažnými omrzlinami a léčených konvenčními postupy.

 


„Dnes je tradiční terapie založena na postupném ohřívání tkání, dlouhodobé kontrole, po které za určitou dobu často následuje amputace. V mnoha jiných oblastech, jako jsou popáleniny nebo traumata, jsme udělali v ošetření velký pokrok. V léčbě omrzlin je pokrok mnohem menší. Stále ještě platí : Lednové omrzliny, červencová amputace,“ říká Bruen.

 

 


Šestice pacientů, jimž byl podán tPA, měla celkem 59 těžce omrzlých prstů  na rukou i nohou. K amputaci došlo jen u šesti prstů, tedy asi v deseti procentech.

Zvětšit obrázek
Stačí nedobrovolná mrazivá noc v automobilu a amputace je nevyhnutelná.

 Kontrolní skupina měla celkem omrzlých 234 prstů a amputace byla nutná u 97 prstů, tedy v jednačtyřiceti procentech případů. U pacientů, kteří dostali tPA do 24 hodin po omrznutí, se případné amputace omezily jen na prsty. U kontrolní skupiny byla nutné provést 14 proximálních amputací, z toho 5 amputací dolní končetiny pod kolenem.

 

 

Zvětšit obrázek
Tkáňový aktivátor plasminogenu (tPA).

Tkáňový aktivátor plasminogenu zřejmě sehrává klíčovou roli při postupném ohřívání omrzlé tkáně. Při něm dochází ke srážení krve a ucpávání krevních kapilár. Následuje odumírání buněk v postižené tkáni. Po podání tPA jsou tromby rozpuštěny a krevní oběh se obnoví. Tím je zabráněno rozsáhlejším škodám v postižené tkáni.

 

Klinika University of Utah v Salt Lake City na základě těchto výsledků počítá s dalším využíváním tPA v léčbě akutních omrzlin. S touto léčbou se nepočítá při povrchových omrzlinách a při omrzlinách konečků prstů. Kontraindikací je současné trauma, krvácení či akutní potřeba chirurgického zákroku..

 

 

 

Datum: 25.06.2007 08:55
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz