Strádající supi loví živou kořist  
Ve Španělsku došlo k dramatické změně v chování tamějších supů. Hejna těchto mrchožroutů napadají živá zvířata. Nic jiného jim nezbývá. V krajině už nenacházejí dost potravy. Na vině jsou opatření, která vyhlásila Evropská unie v boji s bovinní spongiformní encefalopatií známější jako nemoc šílených krav.

 

 

 
Sup bělohlavý (Gyps fulvus)

 

Od roku 2002 nesmí zůstat uhynulé kusy dobytka volně v krajině, ale musí být likvidovány specializovanými firmami. Záměr tohoto nařízení byl bohulibý. Má zabránit šíření prionů na volně žijící zvířata. Staletí dlouhá tradice, podle které nechávali farmáři uhynulá zvířata supům, tak skončila.

 


„Mrchožraví ptáci a zvířata se tak dostali do vážných potíží,“ říká Ana Iňigová  ze Španělské ornitologické společnosti v rozhovoru pro britský populárně vědecký časopis New Scientist.

José Antonio Donázar: "Letošní hnízdění supů je nejhorší za poslední roky".

Kriticky ohrožen je především sup bělohlavý, který je existenčně závislý na mršinách velkých zvířat. Uhynulé kusy skotu tvořily základ jeho výživy. Tři zbývající druhy španělských supů se živí i mršinami menších divoce žijících zvířat, a tak na tom nejsou tak zle.

 


Španělská populace supa bělohlavého slezla celkem nedávno hrobníkovi z lopaty. Díky soustředěné péči ochránců přírody se podařilo zvýšit stavy těchto ptáků z 3 000 hnízdících párů v roce 1980 na 20 000 hnízdících párů v roce 2000.
„V roce 2007 byly výsledky hnízdění supů bělohlavých nejhorší za poslední roky,“ říká španělský ornitolog José Donázar.

 


 

 
Nedostatek velkých mršin dělá z mrchožroutů lovce .

V centrech pro záchranu handicapovaných zvířat se stále častěji objevují hladem vysílení  supi. Počty útoků supů na živá zvířata naopak dramaticky rostou. Ptáci obvykle napadají oslabená, poraněná nebo nemocná zvířata, ale to se může rychle změnit, protože supi se ocitli v kritické situaci. Dokládají to pozorování z volné přírody. Supi žrali placenty, které vypudí ovce po porodu na pastvě. Dnes ale sup často nevydrží čekat,  až ovčí matka placentu vypudí a doslova ji tahá z ovce ven. Byla zaznamenána řada případů, kdy hladoví supi doslova vyfoukli lovcům zastřelená zvířata před nosem.

 


Chovatelé požadují, aby se stavy supů regulovaly odstřelem. Španělská vláda se ale snaží o nápravu jednáním na půdě EU a žádá, aby alespoň v některých oblastech bylo možné ponechávat mršiny hospodářských zvířat supům. Ornitologové už ale upozorňují na úskalí podobného opatření. Supi by se do těchto oblastí stáhli z širokého okolí a jejich koncentrace by dosáhla nebezpečně vysokých čísel. Hrozilo by, že je zahubí infekční choroby nebo náhlé změny v životním prostředí.

 

 

 


 

Datum: 13.07.2007 12:23
Tisk článku

Související články:

Čipmank nemá rád silnice     Autor: Jaroslav Petr (22.11.2007)



Diskuze:

Názor ukázka

žaneta Mikulčíková,2008-03-03 15:43:34

ACC 1869 10 0268549

Odpovědět

Názorná ukázka

Jan Šimůnek,2007-07-15 08:59:44

přísloví, jak cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. I nesmyslné přeregulovanosti EU.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz