Půda zvyšuje infekčnost prionů  
Priony, které se dostanou do půdy, vydrží překvapivě dlouho a po pozření mohou vyvolat u vnímavých zvířat smrtelné onemocnění. Infekčnost prionů vázaných na částice půdy roste až 680krát.

 

 

Zvětšit obrázek
Judd M. Aiken, University of Wisconsin-Madison

„Nechte ty nešťastné tvory v klidu dožít!“ volají někteří ochránci zvířat, když má dojít k likvidaci zvířat ze stáda, kde se objevil kus nakažený nemocí šílených krav. Nejnovější práce vědců z University of Wisconsin v americkém Madisonu dokazuje, že by to nemuselo být moudré. Ve stádě by mohla být další nemocná zvířata a  ta by vylučovala priony, které by se mohly dostat do půdy. A v půdě jsou priony ještě zrádnější, než jsme si mysleli.

 

 

Priony vyvolávají nevyléčitelné a stoprocentně smrtelné onemocnění označované obecně jako spongiformní enefalopatie. Ta postihují široké spektrum živočichů – od hlodavců, přes domácí zvířata až po člověka. Surovinou pro vznik prionu je protein, který si původně vyrábí tělo samo a využívá jej k řadě účelů. Pokud dojde ke změně prostorového uspořádání bílkovinné molekuly, mění se zásadně vlastnosti proteinu. Ten získá odolnost k rozkladným enzymům. Tělo ho nedokáže likvidovat. Navíc se množí tak, že slouží jako matrice pro změnu prostorového uspořádání molekuly dosud „zdravých“ proteinů.

 

 

Priony se hromadí především v mízních uzlinách a nervové tkáni, kterou poškozují zcela typickým způsobem. Po uhynulých neuronech zbudou v tkáni typické „ementálovité díry“. Při zánětech se objevují v těle nemocného zvířete priony i v jiných orgánech a odtud se mohou dostávat do životního prostředí. Při zánětu ledvin se priony například vylučují s močí. Proto se dnes začíná hovořit o prionovém znečištění životního prostředí.

 


 

CWD (chronic wasting disease – chorobné chřadnutí)

V půdě vydrží priony velmi dlouho – celé roky. Vážou se na částice půdy a čekají na příležitost k množení. Donedávna byla infekčnost prionů z půdy prokázána jen po vstříknutí těchto prionů do mozku. Hlína se ale dostává do mozku jen výjimečně a při těchto celkem vzácných příležitostech mívá postižený jedinec jiné starosti než vyhlídku, že do několika let onemocní spongiformní encefalopatií.

 

Tým vedený Juddem Aikenem proto testoval infekčnost prionů vázaných na půdní částice. Zjistil, že si priony udrží schopnost nakazit zvířata, i když nejsou vstříknuty přímo do mozku. Pokusné křečky stačilo priony vázanými na půdní částice jen nakrmit. Infekčnost prionů navázaných  na půdní částice přitom dramaticky roste. Může stoupnout až 680krát.
Je zřejmé, že tento fenomén může sehrávat klíčovou roli v šíření některých prionových chorob, především pak při skrapii ovcí a koz a při chorobě CWD (chronic wasting disease – chorobné chřadnutí) postihující jelenovité savce – jelence, jeleny a losy.


 
mapa 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 











 

 

Rozšíření CWD se zatím omezilo jen na Severní Ameriku. Tam ale představuje stále tíživější problém. Červeně jsou označeny lokality s nákazou volně žijících jelenovitých. Šedě pak státy, kde se objevila CWD ve farmových chovech jelenovitých.

 

 


skrapie

 

 

 

 

 







 

 

 

 

K nervovým projevům ovčího prionového onemocnění skrapie patří i silné svědění. Ovce se škrabou tak, že si vydřou rouno a kůži až na živé maso.

 

 

mozek

 

 

 

 

 

 

 

 










 

 

 

Typický obrázek mozku postiženého spongiformní encefalopatií.

 




priony

 

 

 

 

 

 

 

 

 










 

 

 

Priony se vážou zvláště dobře a silně na montmorillonit, který je běžnou složkou půd. Má komplikované chemické složení. Vzniká zvětráváním bazických vyvřelin, jejich tufů a tufitů; je převládajícím minerálem také v sedimentech vzniklých jejich přemístěním. Při styku s vodou je charakteristické silné bobtnání hornin, které obsahují montmorillonit.

 

 

idylka

 

 

 

 

 

 

 

 

 









 

 


 
Často můžete slyšet od laiků argument, že účinnou metodou boje proti BSE je pastva. Obvykle argumentují idylickými obrázky ze Švýcarska nevěda, že Švýcarsko patří v Evropě k zemím s nejvyšším výskytem BSE. Nejnovější výzkumy ale naznačují, že priony vyloučené z těla a navázané na půdní částice můžou boj s prionovými chorobami pěkně zkomplikovat. Termín „prionové znečištění životního prostředí“ se pomalu ale jistě zabydluje v našem slovníku.

 

Pramen: PLoS Pathogens

Datum: 16.07.2007 07:51
Tisk článku


Diskuze:

odkazy

Martin,2007-07-17 07:08:36

http://www.osel.cz/index.php?clanek=505

http://www.osel.cz/index.php?clanek=781

http://www.osel.cz/index.php?clanek=1863

http://www.osel.cz/index.php?clanek=2352

Odpovědět

vysvětlení

jarda petr,2007-07-17 03:45:59

Zcela jistě existují genetické dispozice k prionovým chorobám, takže o různé míře vnímavosti lze hovořit i v rámci jednoho druhu. Odolnost si můžeme v tomto případě představit jako tak zpomalený postup choroby, že nás dříve stačí zabít něco jiného. Třeba infarkt. Miliony Britů jedly maso skotu s BSE. Onemocněly jich zřejmě jen stovky či tisíce.
Každý druh má svůj prionový protein a každý má své priony. Ty nemusí vyvolávat onemocnění u jiných druhů. Například BSE je přenosná ze skotu na člověka. Ovčí skrapie zřejmě na člověka přenosná není. Pes je zřejmě velmi odolný k prionům. Takže když budou v hlíně priony z jelence uhynulého na CWD, může se jimi s vysokou pravděpodobností nakazit další jelenec. S dost vysokou pravděpodobností může chytit z hlíny CWD i jelen nebo los. Člověk už asi jen teoreticky (doufejme) a pes (vlk) by mohl být imunní.

Odpovědět

..prosim o vysvetleni

jara cimrman,2007-07-16 18:29:01

cituji:......"mohou vyvolat u vnímavých zvířat smrtelné onemocnění".......ktera zvirata jsou vnimava a ktera nevnimava???

...jinak ovsem clanek ponekud malo povzbudivy.....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz