Fosilní pakomáři a změny klimatu  
Spojení izotopových dat a fosilních pakomářích hlaviček ukazuje prudké změny klimatu v Anglii před několika tisíci lety a varuje před nevyzpytatelným Golfským proudem.

 

 

Zvětšit obrázek
Červená pakomáří larva rodu Chironomus.

Alarmisté šíří dojem, že když někdo pochybuje o jejich uvědomělém světovém názoru, tak tvrdí, že se klima nemění vůbec. To by si ale v rámci duševního zdraví mohl myslet asi jenom ten, kdo nikdy nezmokl nebo na něho nikdy nenasněžilo. Stabilní útulné klima najdete vlastně jenom na různých „hokejkových“ grafech, které se úporně snaží přesvědčit diváka, že až do průmyslové revoluce bylo na Zemi blaze. Ta část hokejky, které se drží Jaromír Jágr bývá idylicky rovná, kdežto ten konec, kterým se střílí góly, děsí svým úhlem. Pikantní je, že hokejkové grafy nevyrábí George Bush, ale sami alarmisté.

 

Zvětšit obrázek
Elegantní jezero Hawes Water.


Jenže čím víc toho víme o minulosti, tím je jasnější, že žádné hokejky nikdy nebyly. Klima bylo a je všechno možné, jen ne klidné a stabilní. Klima se mění neustále a to rychlostí, která přesahuje naše veškeré dřívější představy o minulosti.
Fosilní záznam je děravý jako řešeto a stejně tak nesrozumitelný. Občas se v něm ale povede najít materiál, který lze chytře využít pro stopování průběhu klimatických změn v minulosti. Výsledný obrázek pak může být velmi překvapivý. Badatelé z University of Liverpool ve své studii sedimentu z malebného jezera Hawes Water v severním Lancashire unikátním způsobem spojili klasická izotopová data s analýzou fosilizovaných hlaviček larev pakomárů, které jsou také slušným indikátorem tehdejší teploty. Díky tomu se jim povedlo velmi přesně rozeznat vývoj klimatu v Anglii po konci zatím poslední doby ledové.

 


Ukázalo se, že hned ve dvou případech, jednou před 9000 lety a po druhé před 8000 lety, došlo k poměrně brutálnímu ochlazení. Tehdejší klima se změnilo tak, že průměrná letní teplota poklesla o 1,6 °C, což podle autorů představuje trojnásobek změny klimatu ve dvacátém století. Detailní analýza dostupných stop odhalila, že se ochladilo extrémně rychle, v průběhu několika málo let. Ochlazení pak trvalo desítky let, v prvním případě 50, v tom druhém dokonce 150 let.

 

 

Zvětšit obrázek
Golfský proud, dobrodinec Evropy.

Bahno z Hawes Water je pro takové studie výjimečně vhodné. Sediment se tam ukládal bez přestávky a proto lze jednotlivé vrstvičky bez větších problémů datovat. Autoři zároveň v minulých 8 letech sledovali , jak se v Hawes Water ukládá bahno dnes a své poznatky pak důkladně využili při studiu minulosti. Pokud jde o hlavičky larev pakomárů, v jejich případě autoři vycházeli z poznatků o populacích dnešních pakomárů na skandinávských jezerech a jejich vztahu k teplotě prostředí.

Zvětšit obrázek
Fosilní hlavička pakomáří larva. Teploměr z minulosti.

 

A co obě změny klimatu způsobilo? Další výzkum naznačuje, že by za tím mohl být problém s Golfským proudem, který dnes Anglii a vlastně celou Evropu citelně otepluje. Anglická ochlazení totiž dobře souhlasí se dvěma náhlými epizodami chladu v Grónsku i jinde v oblasti Atlantiku. Golfský proud za tím docela dobře může být, proč ne. Jenže co způsobilo ty změny Golfského proudu? Tady začíná tenký led. Komentátoři pro jistotu neříkají nic.

 


Golfský proud se klidně může měnit sám od sebe, kdykoliv se mu zachce, může být prostě nestabilní. Nebo za tím mohou být nějaké složité změny globálního klimatu, které strkají do mořských proudů. Nikdo zatím netuší, jak to je. Jisté je jedno, tehdy nebyli žádní zlí prezidenti, ani hodní ex-viceprezidenti. Ani letadla, ani auta, ani hamburgery, nic. Přesto se tehdy klima prokazatelně ostře měnilo oběma směry. Příroda to vydržela, naši předci to zvládli, svět se nezhroutil. Přesto to asi nebude dobré brát úplně na lehkou váhu. Možná by nebylo špatné popřemýšlet, jestli je opravdu nutné věnovat veškeré úsilí hysterickému boji proti oxidu. Třeba by bylo fajn vyslyšet těch několik málo hlasů, které volají po nových technologiích pro adaptaci na změny klimatu. Asi už není třeba zdůrazňovat, který přístup nás na budoucí změny klimatu snad připraví a který v žádném případě ne. Není špatné přiznat, že se k nim řadí i někteří čeští klimatologové. Golfský proud zatím teče.


Pramen: University of Liverpool, Geology.


 

Datum: 19.07.2007 01:22
Tisk článku

Související články:

Stoupající hladina moře korálovým ostrovům prospěje     Autor: Josef Pazdera (14.11.2018)
Klimatologům vadí, že polární mořský led odmítá roztát     Autor: Vítězslav Kremlík (29.04.2016)
CO2 atmosféru otepluje i ochlazuje zároveň     Autor: Dagmar Gregorová (18.12.2009)
Kyselým jablkem ke globálnímu osvěžení     Autor: Stanislav Mihulka (31.03.2009)
Jaro se zpožďuje     Autor: Jaroslav Petr (14.11.2007)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz