Ruská ponorka dosáhla severního pólu  
Dvě ruské miniponorky dopluly pod arktickým ledem v Severním ledovém oceánu až k severnímu pólu. Zde expedice umístila v hloubce 4 200 m na mořské dno kovové (titanové) pouzdro s ruskou vlajkou. Ve středu zprávu oficiálně oznámila ruská tisková agentura Itar-Tass a sdělila, že tato „odvážná a hrdinská“ mise je srovnatelná s „umisťováním vlajky na Měsíc“.

 

 

 

Ruská miniponorka MIR I

Tání polárního ledu vede ke konkurenčním požadavkům o přístup k arktickým zdrojům, především fosilních paliv. Podle Ruska jsou pod mořským dnem obrovské zásoby ropy, plynu a nerostných surovin.

 

Zvětšit obrázek
1) Severní pól (North Pole): zde Rusko zanechalo vlajku
2) Lomonosovův práh (Lomonosov Ridge): území, kde Rusko hledá důkazy pro vlastnictví podmořského šelfu
3) 200 mílová ekonomická zóna (200-mile line): „rozšířené“ území příslušného státu
4) „Ruské“ území (Russian claimed territory): sporné území, které si nárokuje Rusko
. Kredit: BBS

Velitel mise, ruský vědec a politik Artur Čilingarov (předseda ruské Asociace polárníků a místopředseda dolní komory ruského parlamentu) pro Itar-Tass řekl: „Přistání MIR I na mořském dnu bylo hladké.“ A dodal: „Kolem nás byla žluto, žádné obyvatele moře jsme neviděli.“

 

Atomový ledoborec a výzkumná loď se dvěma speciálními ponorkami MIR I a MIR II vyplula minulý týden z přístavu Murmansk. Cílem je geologický průzkum dna oceánu v oblasti severního pólu. Expedice hledající důkazy, že toto území patří Rusku, odebírá vzorky mořského dna, flory i fauny.

 

 

Za nejnebezpečnější část cesty je považován návrat ponorky z mořského dna na hladinu. Musí připlout do místa, kde jejich expedice začala a najít mezi pohybujícími se krami místo k vynoření. Jinak hrozí, že pod arktickým ledem zůstane i s posádkou uvězněna.

 

Artur Čilingarov

 

Moskva již v roce 2001 argumentovala v OSN, že podmořský šelf je ve skutečnosti pouze pokračováním ruského přímořského území. Tvrzení, založené na charakteristice podmořského Lomonosova prahu, bylo zamítnuto. Proto Rusko hledá další, přesvědčivější důkazy. Jedná se o území dlouhé 1 800 km a o rozloze 1,191 miliónů km2.

 

Z politického hlediska je Arktida definována jako oblast ležící na území 8 arktických států: Norska, Finska, Ruska, USA, Kanady, Islandu, Grónska (Dánska), včetně Laponska. Mapy arktického mořského dna jsou neúplné (zejména geologické), proto jsou hranice sporné a na arktický šelf si kromě Ruska činí nárok i další státy (např. USA a Kanada již chystají náročné expedice).

 

 

Soupeření o teritoriální hranice v Arktidě zesílilo po odtávání polárního ledu, což umožňuje nové plavební trasy v této oblasti. Prezident Vladimír Putin dokonce vyslovil naléhavou potřebu Ruska zabezpečit „strategické, hospodářské, vědecké a obranné zájmy“ v Arktidě.
 

 

Mezinárodní úmluva z roku 1982 o mořských teritoriích stanovuje 12 mílovou zónu teritoriální příslušnosti k přilehlé souši a 200 mílovou ekonomickou zónu, ve které má příslušný stát výhradní těžební práva. Tato zóna může být rozšířena v případě, že se na základě geologického průzkumu prokáže příslušnost k dané zemi.

 

Zvětšit obrázek
Arktida. Kredit: EPA

Severní pól v současnosti nepatří k teritoriu žádného (jednoho) státu, proto je toto území spravováno mezivládní organizací OSN - Mezinárodním úřadem pro mořské dno (International Seabed Authority).

 

 

Zvětšit obrázek
Satelitní snímek Arktidy 21. září 2005. Žlutá čára představuje stav ledu 21. září 1979. Kredit: AFP


 

Zdroj:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6927395.stm

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 02.08.2007 18:41
Tisk článku


Diskuze:

..me se libilo...

jara cimrman,2007-08-03 17:19:46

...jak popsal tu okolni vodu...kolem nas bylo zluto....jak se prosim vas v miniponorce chodi na zachod?....

Odpovědět


nejspíš anaerobie a sirníky

Nicka,2007-08-03 20:27:46

Navštívené místo je asi zahloubeno s nedostatečnou výměnou vody s širým oceánem. Pak by tam mohla být anaerobie (voda bez kyslíku) a v takových podmínkách se rozpouštějí sirníky. V našich kontinentálních vodách je nejčastější rezavý sirník železa, u severního pólu to může být jiný kov či směs. Mohou se také uvolňovat ze dna v horkých vývěrech. Pak by byla prakticky nulová průhlednost vody a popis věrný.

Odpovědět

Slyšeno v kuloárech.

bv,2007-08-03 13:45:12

Na konci století budou docházet stávající surovinové zdroje (ropa hlavně). Rusko na to v předstihu reaguje tímto způsobem (vykolíkováním si claimu v Arktidě). Jiná nejmenovaná mocnost pracuje s možností preventivního úderu na něj (ze shora uvedených důvodů) a proto protlačuje raketový komplex (raketové sila + radary) poblíž jeho hranic. Po preventivním úderu nezbyde k sestřelení hodně raket, proto je i raketových sil málo.

Odpovědět


V kterych stranickych kuloarech jsi to slysel?

MirekS,2007-08-03 22:09:17

Pochybuji, ze by se prezidenti voleni na 4 roky zabyvali tim co bude za 100 let. Cili pripravy na to co bude za 100 let muzou delat jen v diktaturach, kde si kazdy vladce mysli, ze bude ve sve funkci na veky a nikdy jinak. Nejmenovane mocnosti takove problemy rozhodne neresi. Ty tve kuloary zase lzou.

Odpovědět


preventívny úder?????

Martin,2007-08-03 23:11:05

Čo to akože je ten preventívny úder? Sa mi zdá, že to je obyčajná slovná manipulácia v duchu paranoidnej úvahy: "Vymysli nepriateľa - presvedč ľudí, že existuje - presvedč ich, že ich ohrozuje... atď..."

Ak si Amíci prisvojujú právo "preventívne" zaútočiť na hocikoho, kto ich podľa ich názoru ohrozuje, tak každý iný štát by mal mať právo preventívne zaútočiť na USA. Kvôli naplneniu idey rovnoprávnosti a rovnosti pred zákonom.

Odpovědět


nemusí to být až za sto let

nicolas,2007-08-06 08:11:16

dle některých názorů se současně známé ropné zdroje vyčerpají za 30 let

strategické plánování není vynálezem plánovaného hospodářství

každá velmoc má propracovanou vojenskou doktrínu kalkulující s budoucností

moment překvapení nebyl nikdy v dějinách válek tak důležitý jako v době jaderných zbraní, jaderných ponorek a mezikontinentálních balistických raket

Odpovědět

drobná oprava textu

JirkaB,2007-08-03 12:15:50

Na území Arktidy nezasahuje 8 ale jen 6 států. Finsko nezasahuje na území Arktidy, alespoň ne po roce 1945 (Před tím 1917-1944? ano, možná je tedy do toho spolku přibráno z nostalgie). Laponsko stát nikdy nebyl ani jako autonomní území.

Odpovědět

Úžasný výkon.

Saša,2007-08-03 10:59:02

Bez ohledu na právní otázky a politické souvislosti jde o mimořádný technologický a technický výkon.

Odpovědět

Otazka kilogramů

Jiri Vondrasek,2007-08-03 10:58:38

V sondách a vojenských zařízeních se používají jako zdroje energie zařízení, která váží jen několik kilogramů.

Odpovědět

"Malá" nepresnosť

Janeka,2007-08-03 09:42:53

Tie dve miniporky sú atómové ??? To asi nie, všakže....

Odpovědět


Víš jak jsou atomy malé?

duke,2007-08-03 09:47:29

Ty se vejdou i do takhle malé ponorky! :-)

Odpovědět


Atomový je doprovod

josef,2007-08-03 10:19:36

To slovo atomové samozřejmě patří jen k doprovodnému ledoborci. I když na atomu závislé energetické zdroje jsou dnes takových rozměrů, že jejich použití v malých ponorkách by nebyl problém, takže možná... kdo vi?

Odpovědět


To vzniklo chybou při čtení

V.Novák,2007-08-05 14:07:14

a pak to už novináři jenom opisují. Ty miniponorky jsou "avtonomnyje", tedy autonomní, schopné samostatného provozu bez neustálého spojení s povrchem. No a udělat z "avtonomnyj" "atomnyj" - to už je pro novináře hračka...

Odpovědět

pochybnosti?

Jirka,2007-08-03 09:05:28

Otázkou je,zda ponorky opravdu umístily schránku na pólu.Ukázat v přímém přenosu,jak ponorka vypouští něco na dno dokáže kde kdo.Viz pochybnosti o "nafilmovaném" výstupu USA na Měsíc.Rovněž nesouhlasím s podobným parcelováním šelfů.V honbě za obsazením nových ložisek se budou různé strany dokola přít,zda je či není právo na jejich straně.A skončí to krizemi a v horším případě další válkou.V dokazování mi chybí opravdová nezávislost a posouzení tvrzení.

Odpovědět


Jak jinak

Pavel,2007-08-03 13:56:39

A jak jinak se stanovují hranice států, než válkou? Jinak by například k Řecku nemohl patřit ostrov Chrisi, který je geologicky součásti Afriky, nebo ostrov Simi, který geologicky patří k Turecku. Politické hranice států neurčují odborníci, ale politici a vojevůdci.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz