Opravte si v učebnicích…  
Homo habilis jako první člověk? Kdepak. Podle nejnovějších nálezů byl jen vedlejší slepou větví. A Homo erectus byl podle všeho vyznavačem gorilího životního stylu.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Rekonstrukce vzhledu člověka Homo habilis. Měl to být první člověk a náš přímý předek. Teď se zdá, že byl spolu s Homo erectus potomkem dosud neznámého druhu člověka.

Kořením paleoantropologie jsou nové nálezy a nová datování starých nálezů. Objev dalších kostí lidí druhu Homo habilis a Homo erectus na první pohled moc velkou revoluci nevěští. Jak ale dokazuje článek v Nature publikovaný klanem Leakeyů, tentokrát jsme svědky zemětřesení.

Zvětšit obrázek
Obrázky a,b,c,d, e představují lebku KNM-ER 42700 náležející člověku druhu Homo erectus. Černá čára označuje délku 5 cm. Obrázky f,g,h zachycují horní čelist KNM-ER 42703. Měřítko je 2 cm.

 

 

U jezera Turkana byla nalezena horní čelist Homo habilis stará 1,44 milionu roků. A to je na tohoto prvního člověka drobet pozdě. Dalším překvapivým nálezem je maličká lebka Homo erectus stará 1,55 milionů let.

 

 

Z nálezu vyplývá, že Homo habilis a Homo erectus byli současníky a žili vedle sebe nejméně půl milionu roků. Podle autorů studie v Nature to vrhá temný stín pochyb na stávající představu, podle které se Homo erectus vyvinul z Homo habilis.

 

 

Za mnohem pravděpodobnější považují Leakeyové a spol. možnost, že se oba druhy člověka vyvinuly z dosud neznámého předka. Pak by ovšem byl Homo habilis jen vedlejší, slepou vývojovou větví. Byla by to další situace, kdy vedle sebe žilo na Zemi hned několik různých druhů člověka, což nám dnes připadá poněkud nezvyklé. Naposledy tahle situace byla před nějakými 23 000 roky, kdy se vedle sebe proháněli lidé Homo sapiens a neandrtálci (pomineme-li koexistenci Homo sapiens a Homo floresiensis na indonéském ostrově Flores před 11 000 roky, jež je stále předmětem bouřlivých sporů).

 

Leakeyové jsou přesvědčeni, že Homo habilis a Homo erectus žili vedle sebe podobně jako dnes žijí šimpanzi a gorily v centrální Africe. Každý si vyvinul jiný způsob života, každý se živil jinou potravou. Možná měli i odlišné migrační cesty, aby se jeden druhému vyhnuli a vzájemně si nekonkurovali.

 

 

Dvě lebky lidí druhu Homo erectus. Oba byli dospělí, ale velikostí se značně lišili. Leakeyové a spol. to vysvětlují rozdílem ve velikosti příslušníků různých pohlaví. Podobný pohlavní dimorfismus je patrný i u goril, kde harému samic vládne jediný dospělý samec.

Nově objevená „miniaturní“ lebka Homo erectus nabourala představy o tom, jak tito lidé vypadali. Tak malé „erekty“ si neuměl dosud nikdo představit. Lebka patřila sice mladému, ale zřejmě plně dorostlému jedinci. Nebyla to tedy lebka dětská. Leakeyovci z toho usuzují, že samci (muži) druhu Homo erectus byli mnohem větší než samice (ženy). To znamená, že žili o dost jinak, než jsme si mysleli. Vědci si představovali „erekty“ jako tvory podobné modernímu člověku Homo sapiens –a to jak co do tvaru těla, tak i co do životního stylu.

 

Zvětšit obrázek
Formace Koobi Fora na březích jezera Turkana vydala svědectví o zamotané historii lidského rodu.

 

 

Výrazně větší postava samců ale prozrazuje životní styl, který se zřejmě podobal způsobu života dnešních goril. Ty žijí v tlupách tvořených dospělými samicemi a jejich mláďaty pod vedením jednoho velkého, dospělého samce. Ostatní menší samci se potloukají kolem a doufají, že se jim naskytne příležitost vlézt vůdčímu samci do zelí.

 

 

Velké rozdíly ve velikosti pohlaví byly typické i pro předchůdce prvních lidí – australopiteky. Po vzniku prvních lidí ale už měla být obě pohlaví co do velikosti těla víceméně rovnocenná. Nález miniaturního „erekta“ ale tuhle představu silně naboural. Gorilí životní styl první lidé zřejmě neopustili a nějaký čas se jej ještě drželi. Žil jím zřejmě hypotetický předek lidí druhů  Homo habilis a Homo erectus a zjevně i samotní „erekti“.

Britský paleoantropolog Fred Spoor z londýnské Universty College a Maeve Leakeyová při vykopávkách v Koobi Fora. Jejich nálezy vystrčily Homo habilis na vedlejší evoluční kolej.

 

Britský paleoantropolog Fred Spoor z londýnské Universty College a Maeve Leakeyová při vykopávkách v Koobi Fora. Jejich nálezy vystrčily Homo habilis na vedlejší evoluční kolej. 

 

 Pramen: Nature

 

 

 

Datum: 09.08.2007 12:01
Tisk článku

Související články:

Velký mozek měli novorozenci už před milionem roků     Autor: Jaroslav Petr (18.11.2008)



Diskuze:

Proč brečíš? Já tomu nerozumím!

lesov,2007-08-18 16:59:17

"Podle autorů studie v Nature to vrhá temný stín pochyb na stávající představu, podle které se Homo erectus vyvinul z Homo habilis."

A v čem je problém? To se jako předpokládá,že jednoho hnusnýho rána vymřeli všichni Homo habilis a toho samého ale krásného rána se objevili všichni Homo erectus?!
Komu se narodil první Homo erectus? Chci jméno,výšku váhu,rodné číslo atd.Fotku samozřejmě taky!
Děkuji.

Odpovědět


Zvláštní

Telesto,2007-08-25 10:56:05

Taky mi to přijde zvláštní. Už proto, protože o koexistenci se ví nebo se předpokládá už dlouho. Pokud vím, tak už delší dobu se uvádí doba výskytu H. habilis mezi 2,4 - 1,5 milionu let. U H. erectus je to 1,8 - 0,3 milionu let. Dobře... tentonález posunuje hranici 1,5 na 1,4 milionu let. No a? Pořád je tu dlouhé období 0,6 milionu let na to, aby se z H. habilis vyvinul H. erectus. Nechápu proč by se u H. erectus nemohlo jednat o odštěpenou vývojovou linii H. habilis...

Podobná konstatování mi přijdou nesmyslná. Pokud chybí vysvětlení proč se H. erectus nemohl za těch 0,6 milionu z H. habilis vyvinout...

Odpovědět


No,právě...

lesov,2007-09-14 14:22:27

Z nějakého důvodu se předpokládá,že tyto dva druhy nemohly žít vedle sebe tak dlouho aby se nepomlátily a zároveň tak krátce aby se jeden z druhého vyvinul.
Cituji: "Teď se zdá, že byl spolu s Homo erectus potomkem dosud neznámého druhu člověka."
Čert aby se v tom vyznal,že...?! :o)

Odpovědět

Hmmm

Filip,2007-08-12 01:47:55

To je husta vedkyne, ta Maeve, vi, ze se foti, a roztahne fajfky na kameru...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz