Potvrzeno! Slunce funguje podle modelů  
Vědcům se poprvé v historii podařilo detekovat neutrina s nízkou energií vycházející ze Slunce. Jejich existenci předpovídaly modely termonukleárních reakcí probíhajících uvnitř naší mateřské hvězdy, které takto získaly silnou podporu.

 

 

Zvětšit obrázek
Vnitřní pohled na detektor Borexino během jeho výstavby.

Neutrina jsou elementární částice s velmi malou hmotností a nulových elektrickým nábojem. Jejich existence byla předpovězena už v roce 1931. Při termonukleárních reakcích uvnitř Slunce jsou produkovány v obrovských množstvích, ale protože téměř nereagují s žádnou hmotou, je velmi obtížné je zachytit. Na druhou stranu díky této vlastnosti se dostanou z centrálních oblastí hvězdy na její povrch nepozměněné a mohou pokračovat do okolního vesmíru. Z každých 2 miliard neutrin vzniklých uvnitř Slunce je při cesta na povrch zachycenou pouze jediné.

 

Naše planeta stejně jako ostatní tělesa v okolí Slunce jsou těmito částicemi neustále „bombardována“. Země je pro neutrina ale svým způsobem průhledná. Jedním m2 zemského povrchu prochází každou sekundu 700 biliónů neutrin. Lidským tělem za celý život projde 10^24 neutrin, ale pouze jedno nebo dvě se v něm zachytí.

 

Jejich detekování je tedy velmi obtížné. Vůbec poprvé se jejich existenci podařilo experimentálně prokázat v roce 1956. Pro jejich zaznamenání používají vědci zvláštní přístroje, kterým se říká detektory neutrin. Obvykle jsou to obrovské „nádoby“, které obsahují velké množství detekční látky. Přesto je počet zaznamenaných neutrin velmi malý.

 

Dřívější experimenty ukázaly, že neutrina mohou oscilovat mezi třemi typy – elektronové, mionové a tauonové neutrino. To vyřešilo celou řadu otázek kolem těchto všudypřítomných ale nezachytitelných částic. Až doposud ale nebylo možné zachytit neutrina s energií menší než 5 MeV, protože přirozená radioaktivita okolí detektoru výsledky měření zkreslovala.

 

Zvětšit obrázek
Vnitřní pohled jednoho z detektorů. Nádrž je naplněna, detekce neutrin může začít.

Vědci v Gran Sasso National Laboratory v Itálii proto zkonstruovali detektor Borexino, který si měl s tímto problémem poradit a dokázat zachytit i neutrina s energiemi kolem 1 MeV. K zablokování přístupu produktů radioaktivního rozpadu bylo použito 2400 tun čisté vody umístněné v kouli o průměru 18 metrů. V jádře detektoru vzniká při srážce neutrina s částicemi scintilátoru záření, které je možno zaznamenat. Celý detektor je umístněn 1 kilometr pod zemským povrchem. O unikátnosti přístroje svědčí i slova Arthura McDonalda (Queen’s University, Kingston, Kanada), který zároveň ředitelem neutrinové observatoře v Sudbury: „jsem ohromen způsobem jakých byly schopni kontrolovat radioaktivitu.“

 

Zvětšit obrázek
Slunce nepřetržitě produkuje obrovské množství neutrin, která unikají do okolního kosmického prostoru. Kredit – NASA/SOHO

Pozorování detektorem Borexino bylo zahájeno v květnu letošního roku. Vědci detekovali kolem 50 neutrin denně, což je v souladu s modely Slunce.

 

Nyní mezinárodní tým téměř stovky odborníků z Itálie, USA, Ruska, Německa, Francie a Polska potvrdil, že zachycená neutrina pocházejí z radioaktivního rozpadu berylia-7 uvnitř Slunce. Přeměna vodíku v hélium ve Slunci probíhá několika možnými způsoby a dvě z těchto „cest“ zahrnují právě berylium. Teoretické modely ukazují, že asi 10% veškerých slunečních neutrin pochází z těchto dvou procesů.

 

„Naše pozorování v podstatě potvrdila, že rozumíme tomu jak Slunce svítí,“ říká Frank Calaprice (Princenton University, USA), hlavní výzkumník týmu. A dodává, že tyto výsledky rovněž ujišťují vědce o tom, že správně chápou také ostatní procesy vzniku slunečního záření.

 

Zdroj:
news@nature.com
space.com

 

 

 

Autor: Pavel Koten
Datum: 23.08.2007 19:26
Tisk článku

Související články:

Záhadné škytání supermasivní černé díry vyvolává obíhající malá černá díra     Autor: Stanislav Mihulka (01.04.2024)
„Kapesní“ fúzní reaktor překročil magickou hranici 100 milionů °C     Autor: Stanislav Mihulka (03.06.2023)
Čína zdokonaluje monitoring kosmického počasí     Autor: Dagmar Gregorová (26.11.2022)
Čerstvý rekord tokamaku EAST: plazma 70 milionů °C na 17 minut     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2022)
Předpověď klimatu z letokruhů?     Autor: Josef Pazdera (15.07.2021)



Diskuze:

Algebra

Thales,2007-08-24 22:21:12

No holt se musíš smířit s tím, že matematika není pro všechny. Ale oni ti matematikové nemůžou za to, že tobě se ta algebra nelíbí.

Odpovědět

Aha..

Petr V.,2007-08-24 14:34:14

Tak to je jasný, mě totiž nějak nesedělo těch 2400 m3 v 18 metrové kouli(bylo to nějak málo).

Odpovědět

voda

hh,2007-08-24 11:19:26

Voda byla pouzita k DETEKCI, ne k zablokovani radioaktivity.

Odpovědět


voda

PT,2007-08-24 12:41:44

taky mi to nejak nesedi, proc by jinak byla uvnitr detektoru?

Odpovědět


Re: voda

Pavel Koten,2007-08-24 13:43:15

Není to tak jak říkáte! Voda v nádrži o průměru 18 metrů skutečně slouží k odstínění radioaktivního záření. Uvnitř je menší nádrž o průměru 13,7 m s látkou, která slouží jako "tlumič". A konečně úplně uprostřed je sféra o průměru 8,5 m vyplněná látkou sloužící k detekci = scintilátorem. Schéma experimentu a detaily o použitých tekutinách jsou například zde:
http://borex.lngs.infn.it/

Odpovědět


objemy

miro,2007-08-28 14:45:40

no dobre, ale gula o priemere 18 m ma objem cca 3053 m3, gula o priemere 13,7 m ma objem cca 1346 m3, takze voda medzi tymito dvomi nadrzami zabera objem cca 1707 m3. No a kde je teda zvysnych cca 700 m3 vody?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz