Města budí bouře  
Když přijdou bouřková mračna nad velké město, propukne běsnění živlů podstatně větší silou, než kdyby se bouřka odehrála nad otevřenou krajinou.


 

 

Zvětšit obrázek
Alexandros Ntelekos, Princeton University – v pozadí Baltimore s bouří


Alexandros Ntelekos a James Smith z Princeton University modelovali na počítači chování bouří nad městkou zástavbou a zjistili, že nad rozsáhlými zastavěnými plochami vypadne z oblaků až o 30% více srážek. Také blesků je nad městy mnohem více než nad venkovskou krajinou.

 

Zvětšit obrázek
Mapa zachycuje intenzitu blesků nad oblastí Baltimore během bouře v roce 2004.


Ntelekos a Smith odhalili tři hlavní mechanismy, které bouře nad městem zesilují. Města se ohřívají o 2 až 5 °C více než okolí. Tvoří v krajině „horké ostrovy“ a ty mohou rozdmýchat slabou bouřku na bouři středního kalibru. Svou roli sehrávají i výškové budovy. Ovlivňují významně proudění vzduchu v přízemní vrstvě a působí přímo na zvýšení srážek.

 

Nad městem je také podstatně vyšší koncentrace aerosolů. Vznikají činností průmyslu i automobilovou dopravou. Na jemných částicích rozptýlených ve vzduchu kondenzují vodní páry a to opět zvyšuje úhrn vodních srážek.

 

Tyto faktory nepůsobí jen přímo nad městem. Svou roli sehrává i okolí města – vodní plochy, hory nebo jiná města. Ntelekos a Smith ověřili teoretické závěry počítačového modelu na jedné z nejsilnějších bouří, jež se odehrála v poslední době na území USA. V roce 2004 postihla Baltimore. Během dvou hodin napršelo na území města více než 150 milimetrů. Za stejnou dobu udeřilo tolik blesků, kolik jich oblohu nad Baltimore za normálních okolností protne za celý rok.

Zvětšit obrázek
Pohyb bouřkových mračen nad Baltimore během extrémně silné bouře v roce 2004.

 

Velkou bouři rozdmýchaly nad Baltimore jeho výškové budovy a vysoká koncentrace aerosolů. Zvýšená teplota města se v tomto případě neprojevila, protože ji eliminoval silný vítr. Ten s sebou přinesl aerosoly z Washingtonu i z mořské zátoky Chesapeake a dal bouři ještě více na síle.

 

Oba vědci jsou přesvědčeni, že podobných bouří bude v budoucnu přibývat, protože města se rozrůstají, výškových budov přibývá a stejně tak stoupají i koncentrace aerosolů. V městech mohou extrémní bouře s intenzivními srážkami a četnými blesky napáchat obrovské škody jak na majetku, tak i na lidském zdraví a životech.

 


Pramen: Princeton University

 

 

 

 

 

 

Datum: 28.08.2007 09:00
Tisk článku


Diskuze:

Prani

Jirka,2007-08-28 12:49:02

Me velke prani je zazit poradnou bourku na Manhattanu. Zazil jsem uz bourku v Alpach, kde to byl opravdu zvukovy koncert. Zajimalo by me, jak to zni mezi mrakodrapy.

Z nadpisu jsem mel taky nejprve pocit, ze bourky budi mesta, tedy jejich obyvatele, ze spanku a ty to nejak desne stve.

Odpovědět

Nadpis

cacti,2007-08-28 09:30:52

z nadpisu není jasné, kdo budí koho... jsem si myslela, že "města jsou buzena bouřemi" :))

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz