Politická orientace je zadrátovaná v mozku  
Pilotní studie dobrovolníků s různým politickým přesvědčením mezi nimi odhaluje rozdíly v činnosti mozku během jednoduchého testu.

 

 

Zvětšit obrázek
Americké prezidentské volby 2004. Rudě republikáni, modře demokraté. Rozložení genů pro politckou orientaci na mapě USA.

Věda se už nedohaduje, jestli je lidská osobnost daná geny nebo prostředím. Naše okolí na nás nějaký ten vliv jistě má, žádný tvor nežije ve vzduchoprázdnu, jak se ale ukazuje, ve srovnání s geny to nic moc neznamená. O prostředí se teď mluví hlavně proto, aby se uchlácholili zapšklí konzervativci, kteří si stále myslí, že o svých životech rozhodují sami, případně ve spolupráci s pánembohem.

 

Zvětšit obrázek
Geny se nezapřou.


Ve skutečnosti se ukazuje, že naše geny nekompromisně stojí v pozadí i tak intimních lidských vlastností, jako je politická orientace. Už dlouho se ví, že konzervativci a liberálové se prokazatelně liší v psychologických testech. Osel již psal o tom, že politické sklony jsou do značné míry v genech, byť volba konkrétní politické strany je věcí rodinného zázemí. David Amodio z New York University nedávno s týmem kolegů zjistil, že politická orientace je pravděpodobně natvrdo zadrátovaná v mozku.

 


Autoři v relativně jednoduché studii pracovali s celkem 43 dobrovolníky. Každý účastník výzkumu měl vyjádřit své politické skony na stupnici myšlenkové zatuhlosti od -5 do +5, kdy nejnižší hodnota představovala liberální extrém a nejvyšší konzervativní extrém. Právě tohle je jedno ze slabých míst celého výzkumu, protože takové sebehodnocení je velmi problematické. Fousatý prorok podpalující potratové kliniky se může považovat za bytostného liberála, protože dovoluje své manželce chodit samotné na toaletu. Mnohem lepší by bylo použít něco jako poměrně přesvědčivý „politický kompas“ známý z našich médií. Ten hodnotí politické smýšlení srovnatelným způsobem podle odpovědí na detailní otázky.

 

Zvětšit obrázek
Někde politickou orientaci zatím příliš neřeší.


Dobrovolníky poté posadili před počítač, kde měli zmáčknout klávesu podle toho, jestli se na monitoru objevilo „M“ nebo „W“. Experiment probíhal v časovém stresu, na každou volbu bylo jen půl vteřiny. Každý člověk absolvoval více než 500 kol, přičemž v 80% případů viděl stejné písmeno. To vytvářelo nutkání mačkat stále stejnou klávesu, opačné písmeno bylo vždycky jako blesk z čistého nebe.

 

Zvětšit obrázek
Oblast ACC v mozku modře.


Lidé s různým politickým zabarvením se lišili právě ve sklonu zmáčknout po vzácném písmenu tu špatnou, čili tu běžnou klávesu. Je až roztomile trefné, že konzervativci, tedy lidé s deklarovaným politickým přesvědčením +1 až +5 dělali tuhle chybu častěji, ve 47% případů. Jako by se i v tomto případě drala na povrch jejich nechuť k novým nezvyklým věcem. Liberálové, tedy ti s uvedeným politickým skóre -5 až -1, dělali stejnou chybu jen ve 37% procentech případů.

 


V dalším kroku badatelé nasadili EEG a podívali se dobrovolníkům na jejich mozkovou aktivitu. Ukázala se velmi zajímavá věc, totiž že liberálové byli v oblasti mozku zvané ve vědecké hantýrce ACC (anterior cingulate cortex) oproti konzervativcům dvojnásobně aktivnější. ACC je takový límec kolem corpus callosum, hlavní spojnicí mezi pravou a levou mozkovou hemisférou. Poslední dobou je oblast ACC hodně studovaná a ví se o ní, že se zapojuje do řešení různých problematických situací, například když dostaneme protichůdné informace z různých zdrojů. Zřejmě funguje jako mentální brzda mozku, která nás chrání před spadnutím systému a nutným restartem.

 

Zvětšit obrázek
Politický kompas. Poměrně nápadná a smutná je absence ekonomicky napravo orientovaných liberálů ve vysoké politice.


Celá studie by šla udělat líp a detailněji i v relativně nuzných vědeckých podmínkách. V českém prostředí by se samozřejmě muselo pamatovat na to, že americké pojmy „konzervativní“ a „liberální“ mají u nás podstatně odlišný význam a bylo by mnohem lepší vycházet z politického kompasu nebo jeho obdoby.

 


Autoři si pochopitelně pospíšili s tvrzením, že přizpůsobivější mačkání kláves liberály neznamená, že by liberálové byli kvalitnější než konzervativci. Američtí konzervativci často s oblibou prohlašují že liberálové tráví příliš mnoho času přemýšlením a nezbývá jim čas na to, když je potřeba něco dělat. Stejně dobře by jim šlo namítnout, že oni sami mají sklon k bezduchému provádění zažitých postupů, i když to k ničemu nevede. Jak se zdá, oboje je vlastně pravda daná strukturou mozků. A tu v rozhodující míře dělají geny.

 


Politické přesvědčení nebo volební sklony podle všeho brzy půjdou odhadnout proskenováním mozku. Náborové kanceláře politických stran se již směle mohou inspirovat. Zároveň je vidět, že bychom si neměli příliš utahovat z konzervativců, protože je to dědičná diagnóza.


Prameny: Nature Neuroscience online, NewScientist 9.9.2007

 

 


 

Datum: 13.09.2007 00:48
Tisk článku


Diskuze:

Na druhou stranu,

richard,2007-09-17 14:27:43

Ono to trochu sedne s timhle vyzkumem:http://blog.inbes.org/?p=58

a tenhle vyzkum to stavi na hlavu:http://blog.inbes.org/?p=89

Tady se totiz zjistilo spise nez neco o inteligenci to, ze konzervativni mozek ma tendenci drzet se osvedcenych schemat. Mozna se to muze projevovat ritualizovanym chovanim, podobne jako u stresovanych zvirat. Reakce na tvrdsi zkusenosti zivota.

Coz je docela dobra evolucni strategie. Kdyz zijete v horach, vyplati se vam s autem jezdit po osvedcenych cestach, neriskovat bez predchoziho pruzkumu, jinak brzo letite ze srazu. I ve vede a v mysleni se vam vyplati, kdyz mate neco pevnejsiho, z ceho lze vychazet

Odpovědět


Kdyby to nahodou nekoho nebavilo hledat, tak citu:

richard,2007-09-17 14:49:05

cituji:
Intelektuálně nadaným lidem obvykle výborně funguje pracovní paměť (ta část paměťových systémů, jenž krátkodobě zpracovává a uchovává informace), avšak čelí-li tito lidé stresujícím problémům, výkonnost jejich pracovní paměti značně klesá. Méně nadaní lidé pro nižší kapacitu své pracovní paměti a tedy neschopnost zpracovat stejné množství informací si vypomáhají různými pomocnými metodami (jako intuitivní rozhodování, odhady, etc.) a tyto metody jsou vůči stresu imunní. I přes “nižší kognitivní schopnosti” se tak mohou tito lidé ve stresových situacích ukázat jako významně lepší.'"

Takze liberalove budou asi mene nadani:)

Odpovědět

No, má li toto být považováno za vědecký výzkum,

hogofogo,2007-09-16 03:06:02

pak nás ochraňuj Pán Bů, to snad je žert, to co je zde prezentováno, má jen stěží charakter průzkumu, ale spíše bych se přiklonil k jakési společenské hře o možnostech manipulace s nevědomostí redaktorů Nature Neuroscience online, NewScientist a ostatní "vědecké" veřejnosti.

Odpovědět

Pan Mihulka se opět trefuje do menšího zla...

milchama,2007-09-15 11:41:04

"Fousatý prorok podpalující potratové kliniky se může považovat za bytostného liberála, protože dovoluje své manželce chodit samotné na toaletu." === Amorální "lékař" vraždící na potratových klinikách nenarozené děti jako na běžícím pásu se také může cítit jako liberál, poněvadž respektuje zvrácené a neomluvitelné rozhodnutí ženy, která se rozhodla zničit cizí život...

Odpovědět


...

Král Kojot,2007-09-15 13:27:29

Mluvila byste jinak, kdyby Vás někde v křoví znásilnil bezdomovec a vy byste třeba v 16 letech otěhotněla.

Odpovědět


Nemluvila bych jinak,

milchama,2007-09-15 21:55:31

jelikož nejsem žena. Kromě toho se drtivá většina umělých potratů neprovádí kvůli Vámi uvedeným důvodům...

Odpovědět


Ostrava

Lenka H.,2007-09-16 16:49:24

Pan Mihulka se strefuje alespoň do nějakého zla. Ale Vy se dokážete trefovat jen do Mihulky. Kdybyste měla rozhodnout co je lepší, k čemu byste se přiklonila?

Odpovědět


ó ano

CC,2007-09-19 20:02:47

jaká zrůda, když se pan doktor snaží chránit aspoň nějaký život - potraty vždy byly a budou, i pod vrstvou náboženského pokrytectví; jen pod tím příkrovem to bude pomocí nebezpečných dryjáků a všelijakých pochybných vyškrabovačů, což přináší jen další utrpení (ale to fanatici přeci mají rádi) a další zbytečné umírání (já vím, pro vás smrt zbytečná není, vás pak čeká báječný síroštiplavý oheň pekelný) - jen mi řekněte, jak můžete jíst řízek, který je bezpochyby inteligentnější i (pokud bůh existuje) bohumilejší než vy, a jak vůbec můžete schvalovat zabíjení prasat, která jsou vůbec inteligentní a krásné bytosti (rozhodně oproti nedomrlým zárodkům fanatiků). samozřejmě, nepochybně každý horlivý brojič proti potratům adoptoval aspoň 25 nechtěných dětí, aby ukázal jaký je lidumil a aby ideologicky vyzbrojilgenerace svých následovníků (ironie). ale mně je to vlastně úlně jedno, já jsem vepřožrout a hedonista.

Odpovědět

Naprosty nesmysl

richard,2007-09-13 14:18:06

Jednak, z faktu, ze konzervatismus sidli v mozku, nelze vyvozovat nic o geneticke podminenosti, to je maximalne nejaka podpurna indicii

Jednak, pokusnych osob je malo, dale kriteria jsou zvolena naprosto spatne a tendencne a jakym zpusobem byly dotycni vybirani take neni nejak verohodne uvedeno. Vzhledem k tonu celeho experimentu bych tipl, ze sli pro 20 evangelikalu do mistni vesnicke kongregace a pro dvacet liberalu na mistni univerzitu:0

Odpovědět

mozek - geny?

Oldřich Motyka,2007-09-13 11:46:24

přijde mi, že se v článku jen předpokládá, že mozek - geny je nějakým způsobem jediná ekvivalence. nemyslím si, že by tomu výzkum napovídal do takovéto míry. domnívám se pravý opak. ale možná je to jen způsobené nějakou genetickou shodou okolnosti, která mě nutí neutahovat si ze zapšklých zaslepenců, jakkoli s nimi nesouhlasím. podle logiky článku bych ale za takový postoj koneckonců snad ani nemohl. :)

Odpovědět


Determinizmus

Andrej,2007-09-13 13:13:28

Za svoj postoj nemôžu v každom prípade. Bud je determinovaný genmi alebo vplyvmi prostredia (lepšie povedane oboma súčasne). Žiadny iný vplyv neexistuje.
Za gény nikto nemôže. Prostredie sice môžu zmeniť, ale ani toto rozhodnutie nie dôsledkom "slobodnej vôle", ale je determinované genmi a vplyvmi doderajšieho prostredia. Aj doterajšie prostredie sice mohli zmeniť, ale aj toto rozhodnutie bolo determinované genmi a vplyvom prostredia atď, atď.......
, až prideme k bodu, ked každy uzná, že človek nemôže ovplyvniť to, do akého prostredia sa narodil.
Ono ked sa to tak zoberie, tak zločinec nemože za to, že je zločinncom a Matka Tereza zasa nema žiadnu zasluhu na tom, že je Matkou Terezou. Ale veľmi to nerzšírujte :-), pretože toto poznanie, aj keď pravdive, môže mať devastujúci účinok na fungovanie spločnosti, ktorého garantom je morálne povedomie založené na ilúzii "slobodnej vôle".

Odpovědět


ad determinismus

teddy,2007-09-13 16:51:37

ale matka tereza byla svoje geny a svoje prostredi a to dohromady. žít v bronxu, mit geny slona a nebo obojí - asi by díru do světa neudělala:-)
takže determinismus radsi nechte stranou...neda se mluvit o (ne)svobodny vuli

Odpovědět

Politická víra

olivka,2007-09-13 11:03:01

Politické přesvědčení je skutečně zadrátované v mozku. Ostatně zeptejte se autora článka na podíl Klause na ekonomickém propadu ve 2. polovině 90. let a na rozpadu vlády 1997. Bude vás přesvědčovat, že za to mohou všichni, vy, já, jen Klaus ne (vždyť byl jenom premiér). :-)

Odpovědět

malé rýpnutí

martin o.,2007-09-13 09:47:10

Z konzervativců by jsme si rozhodně utahovat neměli a možná by jsme i mohli (na znamení dobré vůle) konzervativně psát "neměli bychom".

Odpovědět

.

Andrej,2007-09-13 09:16:20

Povedzme, že bola preukazaná rozdielna aktivita istých oblasti mozgu pri riešení problemov u ľudí s rozdielnou politickou orientáciou.
Nikde v članku som nevide dôkaz, že tato rozdielna aktivita mozgu je genenticky determinovaná.
Klasickou metodou preukazovania ganetickej determinácie je štatistická analýza jednovaječných dvojčat žijúcich v rozdielnom prostredi, v lepšom pripade identifikáciou konkrétneho génu (génov), ktorý koreluje so skúmaným znakom.
Napriek tomu mi článok pripadá zaujímavý a ja osobne verim, že vplyv genomu na politickú orientáciu je väčší než sa všeobecne myslí.

Odpovědět

příliš závěrů z málo dat

vosel,2007-09-13 08:51:42

Zaprvé, účastníků je velice málo.
Zadruhé, tvrzení že je politická orientace vrozená tam není podložená vůbec ničím, kromě toho, že je "zadrátovaná" v mozku. Jenže prakticky všechno co umíme se do mozku "drátuje" až po narození - od tak základních věcí jako je vidění (od narození slepí se musí, v případě že se podaří obnovit funkci očí, "naučit" vidět) nebo řeč až po vysokou matematiku. Klidně tedy rozdílné "zadrátování" politické orientace může být způsobená výchovou. Pokud dítě vyrůstá v rodině katolíků, kde je pravda daná a myslet je přísně zakázáno bude v myšlení logicky míň přizpůsobivé než dítě vyrůstající v ateistické nebo agnostické rodině.

Odpovědět


Take bych cekal,

Jirka,2007-09-13 09:12:42

ze vyzkum bude provaden klasicky na dvojcatech.

Odpovědět


Epigenetika

Vrata,2007-09-13 21:36:05

Tu genetiku berme nemolekulárně a bude vše OK. Dle mého názoru jde o nezdařené měření i závěry, možná i překlad. Rozdíl mezi věřícím a nevěřícím je myslím v tomto: Nevěřící věří, že Bůh je on sám.

Odpovědět


Eh?

l4m4,2007-09-19 16:04:15

> Nevěřící věří, že Bůh je on sám.

Jo, a zároveň je přitom přesvědčen, že pojem bůh (o těch s velkým B ani nemluvě) není logicky konsistentní. To chci vidět...

Odpovědět

ad politický kompas

Dušmor,2007-09-13 08:14:56

Problém s prázdnou výsečí v uvedeném grafu bude asi tím, že jako reprezentanti jsou vybráni politici. A politik, aby byl vidět, musí být zvolen (nejlépe opakovaně). A k tomu potřebuje masu voličů. Jenže pravicoví liberálové jsou jako masa voliču velice nevýhodná cílová skupina. Není jich moc, jsou zvyklí postarat se o sebe sami, stát je pro ně spíše přítěží než přínosem. Volí podle pravidla: "Vyberu toho, kdo mi napáchá nejméně škod".
Troufnu si tvrdit, že graf sestavený např podle úspěšných průmyslníků (majitelů, ne managerů) by vypadal výrazně jinak.

Odpovědět

Jsem k tomu značně skeptický

Vladimír Wagner,2007-09-13 08:00:27

Na tak silné závěry, které jsou prezentovány v příspěvku, je soubor 45 pokusných osob strašlivě maličký. Už ze statistického hlediska nemohou být závěry příliš relevantní. Nehledě na poměrně vágní způsob testování politické orientace. Nějáké silné genetické zakódování politické orientace se mi nezdá příliš pravděpodobné už z toho důvodu, že v některých případech dochází v dané populaci k poměrně rychlé změně této orientace. Změny genetické výbavy populace takhle rychle prostě probíhat nemohou. Druhou věcí je poměrně častá situace, kdy je politická orientace dětí a rodičů rozdílná nebo se i u jednoho jedince mění. Ale nejsem ani sociolog, politolok a ani genetik a nečetl jsem ty původní zdroje, ale prostě se mi prezentované výsledky, jejich interpretace vyznění a závěry v tomto příspěvku nezdají košér.

Odpovědět

Jak vypadá mozek fanatickýmuslimů, popř. teroristů

Sab,2007-09-13 06:58:01

?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz