Šimpanzi a zakázané ovoce  
Krást se nemá. Ale když je odměna opravdu sladká …

 

 

Zvětšit obrázek
Zakázané ovoce nejvíc chutná. Nejen lidským, ale i šimpanzím samicím.

Podle jednoho postaršího story měla Ona chuť na jabka a On jí je natrhal. Při konzumaci ovoce je nachytal Hlídač a byl z toho průšvih s dlouhodobými následky. Šimpanzi by mohli psát podobné příběhy. Samci šimpanzů se vydávají na lup ovoce do vesnic a riskují přitom vážnou újmu na zdraví.

Kim Hockingsová, University of Stirling

Zvláštní oblibě se těší papája, kterou šimpanzi nenajdou v pralese, ale jen a jen v okolí lidských sídel. Samci si uvědomují, že „bosou nohou dráždí chřestýše“, protože rolníci se nehodlají o úrodu papáje dělit. Šimpanz na loupežné výpravě riskuje přinejmenším ránu holí a před lupem je evidentně nervózní. Většinou ale strach překoná. Ve hře je víc než jen vitamíny.  

 


Podivuhodné je, co samci s lupem provádějí. Nenacpou se jím sami. Odnesou si jej k tlupě a  tam je nabízejí samicím. V 90% případů jsou obdarovanými samice v reprodukčním věku. Není to zadarmo. Jasně to dokládá případ samice, která byla po obdarování papájou výrazně svolnější k páření s dárcem. Tahle šimpanzí „dáma“ dostala polovičku ze všech nakradených plodů papáje.

 

 

Zvětšit obrázek
Samec na lupu. Až se vrátí k tlupě, tak to s “děvčaty” pořádně “roztočí”.

Šimpanzi se obvykle o rostlinnou potravu nedělí. Pokud se něčím obdarovávají, pak je to maso ulovených zvířat. I v tomto případě nabízejí maso samci samicím výměnou za jejich přízeň. Toto je první případ, kdy roli platidla sehrává ovoce.

 

 

Zvětšit obrázek
Vášeň je vášeň. Tenhle papájový strom šimpanzí samci při loupení plodů zcela zahubili.

Na stránkách PLoS ONE popsal papájový obchod s šimpanzí láskou tým vedený Kim Hockingsovou z britské University of Stirling. Tlupa z guinejského Bossou je zatím první, u které bylo něco takového pozorováno. Vědci to připisují alespoň zčásti tomu, že v rajónu šimpanzí tlupy nežijí druhy opic, které šimpanzi běžně loví. Samci tedy nemají k dispozici maso, kterým by obdarovávali samice. Papája může být náhražkou. Podle Hockingsové samec loupežnou výpravou prokazuje svou zdatnost a to mu napomáhá získat přízeň samic. Zdá se, že jsem narazili na další projev šimpanzí kultury. Naznačovat analogie mezi zvířecím světem a lidskou společností je považováno za nemístné. V tomto případě je ale těžké ubránit se pokušení.

 

. Krádež papáji v podání samce (video 10MB)

 

 Dělení o lup  (video 8MB)


Pramen: PLoS ONE



Komentář Osla: Kdyby byli Adam a Eva Číňani, tak žijeme do dneška v ráji, protože by se vykašlali na jablka a zbaštili by hada. 

Datum: 13.09.2007 15:49
Tisk článku

Související články:

Cizinci vědí, co nám svědčí     Autor: Jaroslav Petr (24.05.2009)



Diskuze:

no to je teda objev.....

banán,2007-09-16 20:20:28

....docela často se na oslu rozesměji za co všechno se dnes vyhazují peníze....vždyť ten opičák si chtěl jenom zašoustat, což chtějí asi snad všechny zvířata ne?..:)))

Odpovědět

ad Zákaz experimentů s primáty na obzoru

kolemjdoucí,2007-09-16 07:14:06

Jane Goodallová a Roger Fouts v debatě s pokusníky firmy Sema, kde šimpanzi sloužící k výzkumu HIV žili v totálně strašných podmínkách (...šimpanzi výrostci, celkem 32 jich bylo, seděli po jednom zavření v ocelových izolačních bednách, 65 centimetrů širokých, 77 centimetrů hlubokých a metr vysokých, dvojice mladičkých šimpanzů nacpaných do klecí o rozměrech asi 50 x 50 centimetrů, které měli co nevidět odloučit, infikovat virem HIV a zavřít do izolaci...) :

Zástupců Semy jsme se ptali, proč by nemohli ubytovat šimpanze nakažené virem HIV společně po skupinách nebo dvojicích, aby měli aspoň nějakou společnost.

To prý není efektivní, odpovídali. Kdyby byli v jedné kleci dva šimpové, měli bychom pro výzkum jenom jednu položku. Jeden šimp by zůstal nevyužitý.

Jane navrhla, aby tedy aspoň dali dohromady jednu opici a jednoho šimpanze. (Většina druhů opic se nenakazí HIV, avšak mohou být nosiči příbuzného viru, nazvaného SIV.) Mladé opičky a šimpanzi se často docela dobře snášejí.

To je příliš složité.

Tak je alespoň dejte do větších klecí, aby se mohli hýbat.

To by ztěžovalo práci laborantům, když jim potřebují dát injekce a odebrat krev.

Tak jim dejte alespoň nějaké hračky, ať se mají s čím bavit.

Hračky jsou nehygienické.

Máte přece autoklávy, můžete hračky sterilizovat.

Klece by se hůř uklízely.

(Z knihy Nejbližší příbuzní, Roger Fouts)

Odpovědět

ad Zákaz experimentů s primáty na obzoru

kolemjdoucí,2007-09-16 07:00:47

Prosím vás co je to za pitomě ironický komentář? Bojovníci za práva zvířat neslzí blahem, protože se nebude experimentovat na švábech nebo žížalách, ale na zvířatech, která trpí stejně jako primáti.

Musíme působit utrpení jednomu druhu, abychom zmírnili utrpení jinému? Proč se zastavovat u šimpanzů, goril a orangutanů? Máme přece společné předky i se psy. Rozšíříme práva i na ně? A co myši? Kde se to všechno zastaví? Takový pavián nebo pes netrpí při biomedicínském pokusu o nic méně, než by trpěl šimpanz nebo člověk. Nemá smysl povyšovat šimpanze na nejvyšší, nadpřirozenou příčku žebříčku dokonalosti vedle lidí, a přitom vylučovat paviány, delfíny a psy...

Odpovědět

Zákaz experimentů s primáty na obzoru

kolemjdoucí,2007-09-16 06:47:32

Evropský parlament nedávno projevil náklonnost k našim nejbližším příbuzným. 433 ze 626 poslanců Evropského parlamentu podepsalo deklaraci požadující pro Evropu zákaz experimentů na primátech. Zatím tu ještě nemáme Spojené státy evropské, a tudíž takové prohlášení není právně závazné. Lze ho brát jako určitý barometr politických nálad v Evropě a Evropská komise by ho měla brát v úvahu při vymýšlení evropské byrokracie. Bojovníci za práva zvířat jistě slzí blahem, tisíce primátů, na nichž se v Evropě dosud provádějí pokusy zřejmě půjdou do salámu nebo něčeho podobného. Experimenty na švábech nebo žížalách jsou z pochopitelných důvodů v lidské medicíně méně informativní, než práce na lidoopech a tak se laboratorním primátem podle všeho stane Homo sapiens.

Odpovědět

A jakého etnika tedy byli

milchama,2007-09-15 22:04:02

Adam a Eva, když nebyli Číňani? :))

Odpovědět

Chtělo by to nepsat o tom, co neznáte...

milchama,2007-09-15 11:45:53

V tom příběhu nešlo o jablka a rouhodně jí je nenatrhal on... :)

Odpovědět

Tahle šimpanzí „dáma“ dostala polovičku...

ZEPHIR,2007-09-13 17:21:24

Uvozovky sou v takovým případě namístě, bo čeština má pro úplatný samice mnohem výstižnější výraz.

Odpovědět


Dámy - nedámi

kapitán,2007-09-13 19:29:45

Je pravda, že dámy to nedávají za pár šupů, ale požadují vilu, auto a celoživotní rentu

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz