Neandrtálce nevyhubila změna klimatu  
Nová paleoklimatická studie vylučuje dramatickou změnu klimatu jako viníka vymření našich příbuzných neandrtálců.

 

 

Zvětšit obrázek
Drsní obyvatelé chladného světa si nejspíš z klimatu dělali legraci.

Kam se hrabe Harry Potter na profesionální magii zpravodajských serverů. Asi jen málokdo by věřil, že jednu a tu samou vědeckou novinku lze nazvat „New evidence on the role of climate in Neanderthal extinction“ (Nové doklady o roli klimatu při vymření neandrtálců, například ScienceDaily a řada dalších zpravodajských serverů) a zároveň také „Big climate change did not kill Neanderthals“ (Neandrtálce nezabila velká klimatická změna, například Reuters a leckde jinde). Na druhou stranu, zpravodajská objektivita je jenom nesmyslné heslo, které popírá lidskou přirozenost.

 


 

Zvětšit obrázek
Větší mozky nebyly neandrtálcům nic platné. Moderní lidé je bleskově převálcovali.

Kdyby šlo o květenství složnokvětých rostlin, tak by to nejspíš nikomu nestálo za matení čtenářů. Je v tom ale pochopitelně dnešní náboženství Famózně Ultimátního Celoplanetárního Klimatu a tak je potřeba co nejvíc zamlžit, že se povedlo zamítnout souvislost velké klimatické změny a odchodu neandrtálců ze scény.

 


Aby bylo jasné, jak je klima zlé a nebezpečné, tak v posledních letech klimatické řeči cíleně prosakují do scénářů o vymírání nejrůznějších organismů během celé historie života. Kdykoliv kdokoliv vymřel, tak je teď velmi módní z toho obvinit klima, nejlépe oxid uhličitý. Mladá vymírání, k nimž máme nejvíc informací, ale poněkud komicky právě roli klimatu ve vymírání vyvracejí, alespoň v případě vymírání velkých savců na konci zatím poslední doby ledové. Dalším takovým příkladem jsou podle všeho neandrtálci.

 

 

Zvětšit obrázek
Významná naleziště neandrtálců. Je nápadné, že nejmladší jsou nejdál od postupu kromaňonců.


Paleoekolog z University of Leeds Chronis Tzedakis s týmem kolegů právě publikoval studii, v níž popírá, že by neandrtálci vymřeli v důsledku drastické klimatické změny. Badatelé použili novou metodu kalibrace radioaktivního datování uhlíkem C14 pomocí dat z pozoruhodné podmořské pánve Carioco u pobřeží Venezuely a zjistili, že se nejpravděpodobnější scénáře vymření neandrtálců o tisíce let míjejí s velkými klimatickými změnami. Záliv Carioco leží mezi Venezuelou a proslulým ostrůvkem Tortuga. Jeho dno je jednou z největších anoxických podmořských pánví na světě a sedimenty se zde tady tím pádem usazují bez přístupu kyslíku.

 


Momentálně převládá názor, že neandrtálci odešli před 32 – 30 tisíci lety. Nejnovější data naznačují, že by to mohlo být o něco blíže k současnosti, zhruba před 28 tisíci lety. V obou případech na Zemi panovala poklidně nestabilní doba ledová, taková, ve které neandrtálci už pěkně dlouho spokojeně fungovali.

 


Občas se zmiňuje ještě jeden sporný údaj z Gibraltaru, který posouvá náhrobní kámen neandrtálců až do doby před 24 tisíci lety. Zhruba v té době začínala takzvaná Heinrichova událost (Heinrich event), označovaná jako H2. Chladných Henrichových událostí bylo celkem šest a číslují se od minulosti směrem k dnešku, což napovídá, že neandrtálci bez větších problémů čtyři takové události přežili. Po Heinrichových událostech nám zůstalo šest divných vrstev mořských sedimentů s extrémním obsahem hornin pocházejících ze souše. Má se za to, že se tehdy nejspíš odlomila spousta ledovců, které roztávaly po světových mořích a měnily klima. Wikipedia, kde klimatology tolik nešpiclují zelení aktivisté, obdivuhodně moudře praví, že tak jako v mnohých jiných případech souvisejících s klimatem, jsou i Heinrichovy události natolik složité, že je nejde spojit s jednou rozhodující příčinou.

 


 

 

Zvětšit obrázek
Heinrichovy události jako zelené čáry. Neandrtálci vymřeli nejspíš někdy mezi H3 a H2. Extrémní změna klimatu nesrovnatelná s dřívějškem nikde v dohledu.

Pokud jde o neandrtálce, Heinrichova událost H2 je minula geograficky, protože v oblasti Gibraltaru, odkud sporné nejmladší nálezy pocházejí, se ochlazení příliš neprojevilo. I před touhle studií bylo velmi podezřelé, že by se neandrtálcům najednou zachtělo vymřít před koncem ledové doby. Ledová doba je sice chaotické klimatické peklo, kde nejsou výjimkou změny globální teploty o několik stupňů během několika málo desítek let oběma směry, ale neandrtálci ji zvládali obstojně dlouho.

 


Pravým viníkem jsou podle všech dokladů naši srdnatí předci. Podružnou roli klimatu nelze samozřejmě vyloučit nikdy, ale klima nebylo ve vymření neandrtálců rozhodující. Kromaňonci se s neandrtálci vůbec nepárali a robustní specialisté na chlad doby ledové zmizeli na smetišti dějin života. Je docela možné, že je naši pradědečci doslova snědli. Názor, že lidé mají podvědomé zábrany jíst tvory podobné člověku, prohraje na leckterém trhu s masem v rovníkové Africe. Určitě ne každý se snadno smíří s tím, že naši předci nebyli něžní ochránci panenských hvozdů a jejich obyvatel, ale zase je dobré vědět co jsme zač a nemotat do úvah o ochraně přírody a historii vlastního druhu romantické bláboly.


Pramen: Nature 449, 206-208, Reuters 12.9.2007, Wikipedia

 

Datum: 16.09.2007 11:11
Tisk článku

Související články:

Jak neandertálci osídlovali ostrovy?     Autor: Dagmar Gregorová (03.03.2012)
Toulaví neandrtálci     Autor: Jaroslav Petr (02.10.2007)
Genom Neandrtálců     Autor: Josef Pazdera (23.07.2006)
Neandrtálcům nebylo hůř než eskymákům     Autor: Jaroslav Petr (06.09.2004)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz