Otazník nad vakcinací seniorů  
Žádná ze studií, které dosud byly na seniorech prováděny, přesvědčivě neukázala, že by je vakcinace proti chřipce nějak před úmrtím na chřipku také chránila.

 

 

Tvrdí se, že očkování má asi 60-70% úspěšnost a že chrání pacienta jeden rok.

S chřipkou lidstvo zápasí od nepaměti. Už Hippokrates popsal onemocnění, které svými příznaky nápadně připomínalo chřipku a podle jeho záznamů dokázala její epidemie zdecimovat celou athénskou armádu. Dlouhodobé statistiky ukazují, že virem chřipky se každoročně nakazí 33 % obyvatel, z nichž 26 % skutečně chřipkou onemocní. Ze všech nemocných musí být 1 % léčeno v nemocnici. 8 % z hospitalizovaných pacientů nemoci podlehne. Odhaduje se, že celosvětově ročně onemocní závažnou formou chřipky 3 až 5 milionů lidí. 250 000 až 500 000 z nich zemře.

 

Chřipka se nevyhýbá ani zemím bohatým s vysoce vyvinutou zdravotní péčí. Na území USA má chřipka ročně na svědomí 36 000 lidských životů. Každoročně proto Centrum pro prevenci šíření nemocí spouští novou kampaň zaměřenou na preventivní očkování. Nejpostiženější skupinou jsou právě senioři nad 65 let, druhou skupinou v pořadí, co do počtu úmrtí, jsou děti. Na ně se proto očkovací programy zaměřují přednostně.

 

V propagaci prevence se argumentuje výsledky výzkumu a předpokladem, že vakcinace má více jak padesáti procentní účinnost.  A právě od výzkumu dostal nyní argument, že tím seniorům konáme dobro, vážnou trhlinu. O zpochybnění takto vynakládaných prostředků se zasloužil článek v časopisu The Lancet Infectious Diseases. Jde o to, že nárůst mortality související s chřipkou, který se u seniorů v poslední době objevuje, je v rozporu s tím, k čemu by mělo docházet. I když v USA od roku 1980 vzrostla počet vakcinovaných z patnácti na šedesát pět procent, snížení úmrtnosti na chřipku se u starších lidí nedostavuje. Ba co víc, když se vědci pořádně probrali vším, co bylo dosud o očkování publikováno, zjistili, že vlastně žádné studii se dosud nepodařilo přesvědčivě prokázat, že by očkování lidí nad 65 let věku, před smrtí následkem chřipkového onemocnění nějak chránilo. Článek se tak stal výzvou k zamyšlení nad tím, jak vůbec starší lidi před virovými infekcemi chránit.

Informace publikované v Lancetu nezpochybňují očkování jako celek. Naopak uvádí, že studie například dokládají efekt u vakcinací proti streptokokům, kteří způsobují pneumonie, meningitidu a záněty středního ucha. A že populace, kde se u dětí taková prevence aplikuje, nemá později s těmito chorobami vážnější problémy. Očkování dětí tak může být prospěšné i pro seniory. Jednoduše proto, že na ně tyto nemoci děti nepřenesou, což se dříve nutně muselo dít.
To co bylo zpochybněno, je jen účinek vakcinace samotné seniory. I když vědci význam této prevence u starých lidí zpochybnili, netroufají si ho zcela zavrhnout. Problémy vakcinace u dříve narozených vědci dávají do souvislosti s poklesem výkonnosti jejich imunitního systému. Odpověď na vnější stimul je unich, ve srovnání s mladými lidmi, malá.
Podle epidemioložky Lone Simonsenové z George Washington University, se jedná o závažné zjištění, které je třeba co nejdříve začít řešit a dobrat se odpovědi na otázku, co teda vakcinace starým lidem vůbec přináší. Než se to zjistí, nemělo by se podle ní, s jejich vakcinací přestávat. A to i přesto, že se možná dobereme výsledku, že je to neposiluje.

 

Politicky horkým bramborem se článek v Lancetu nestal jen pro Američany. Dr. Tom Jefferson a Dr. Carlo Di Pietrantonjem z Cochranovy nadace v Itálii tvrdí, že bychom neměli dovolit, aby chabý výzkum zavdával příčinu nejistotám o vlivu doporučovaných opatření na veřejné zdraví. Jejich stanovisko je pochopitelné. Ospravedlnit smysluplnost výdajů, které jsou podložené falešným optimismem, je problém. 

 

 

Zvětšit obrázek
Podle dlouhodobé statistiky to vypadá spíše na blamáž a že vakcinace seniorů životy nezachraňuje.

Zastánci očkování starých lidí argumentují tím, že by senioři přece jen mohli mít z vakcinace nějaký profit. A i když toto opatření je nedokáže chřipky zbavit, mohlo by přispět k jejímu slabšímu průběhu. Když se nad takovou argumentací zamyslíme, tak musíme uznat, že poněkud kulhá. Pokud by to totiž byla pravda, tak by přece už dávno nějaká studie takový profit na nich odhalila.  

Zdá se, že Simonsenová hledá východisko ze vzniklé patové situace a tak se uchyluje k prohlášení, že by mělo být schůdné upravit vakcíny tak, aby byly starým lidem lépe „šité“ na míru, což by jejich účinek mělo zvýšit natolik, že by byl patrný. Podle ní už Centrum pro potlačování nemocí (CDC) na něčem takovém pracuje. Simonsenová je žena se širokým záběrem. Nejen že bádá a přednáší na universitě, ale je také současně konzultantkou amerického Ústavu národního zdraví (NIH/NIAID). Z titulu této své funkce se hodlá zasadit o přehodnocení politiky zmíněné instituce a chystá se prosazovat razantnější používání antivirových preparátů, které by v komunitách seniorů mohly být v prevenci chřipky účinnější než očkování. 


Americký odborník na chřipková onemocnění Dr. Joe Bresee je v hodnocení situace také dost opatrný. Ve sdělovacích prostředcích se objevilo jeho vyjádření, které říká zhruba následující. Na základě údajů, které jsou k dispozici, je vakcinaci osob v pracovním věku potřeba podporovat. Především je ale třeba podporovat plošnou vakcinaci školní mládeže. Ta je podle něj jedním velkým semeništěm virů, které v dětských kolektivech perzistují po dlouhou dobu“. Jeho vyjádření je ve stylu Horníčka: „Ptejte se mne na co chcete, stejně odpovím jen to, co vím“, mu nemůžeme mít za zlé. Stávající poznatky toho v tuto chvíli asi opravdu víc říci neumožňují. Proto ani tento článek nemá žádný závěr. Očkovací programy seniorů v Americe a ani v Austrálii, to neovlivnilo. I tam projekt přednostního protichřipkového očkování seniorů, zůstává beze změny.

 

Prameny:
George Washington University
The Lancet Infectious Diseases 2007; 7:658-666
Immunise Australia program
ABC Science Online
 

Datum: 28.09.2007 12:12
Tisk článku


Diskuze:

Dvě poznámky

Pavel,2007-09-29 10:35:04

1) Je obtížné říci, co je to "umřel na chřipku". Většinou umírají lidé na základní dlouhodobé onemocnění (srdeční potíže apod.) a chřipka jenom proces urychlí. Úmrtí na primární chřipkový zápal plic jsou velice vzácná.
2) Před cca 10 roky zasáhla náš rodinný domek chřipka (opravdová, ne nějaká banální virová legrace). Výsledek:
* babička (opakovaně očkovaná) - bez příznaků
* děda (očkovaný poprvé před cca měsícem) - jednodenní lehké onemocnění
* já a manželka (neočkovaní) - těžké horečnaté onemocnění s pracovní neschopností týden resp. 10 dní (dostal jsem navíc tzv. bakteriální superinfekci)
* dcera 5 let (neočkovaná) - lehčí třídenní onemocnění (děti obecně snášejí virové infekce lépe)

Odpovědět

"Ptejte se mě na co chcete..."

Jan Šimůnek,2007-09-28 14:09:32

nebyl Horníček, ale Donutil, to jen pro upřesnění.

Odpovědět


Omyl

josef pazdera,2007-09-28 15:22:23

Mám rád jak pana Donutila, ale v tomto případě si pouze výrok přivlastnil. Miroslav Horníček jej použil mnohem dříve. Bylo to v pořadu "Hovory H". Mohu doložit zvukovým záznamem televizního pořadu.

Odpovědět


Mohu potvrdit

Ccecil,2007-09-28 22:57:33

Donutil pouze použil původní výrok. To nic nemění na faktu, že oba tento výrok perfektně použili.

Odpovědět

Měl jsem tentýž

JosefŽ,2007-09-28 14:02:10

problém,možná to bylo v našem lékaři.Očkování probíhalo tak,že jsme v jednostupu postupovali za plentu,kde nás sestra očkovala,druhá naše nacionále zapisovala do seznamu(to bylo před 12 lety).Tři týdny pracovní neschopnost,10 dní teploty nad 38.O dva roky později,po smrti tohoto -přesluhujícího- lékaře(67 let) mi nová lékařka nabídla očkování.Se zdráháním jsem souhlasil.Byl jsem ale velmi překvapen,když mi po dlouhém vyšetření předepsala pouze léky s tím,abych přišel za 14 dní na kontrolu,že mám lehčí virózu,abych vynechal mléčné výrobky atd. Po kontrole v daném termínu mne shledala zdravým a naočkovala.Žádná viróza se neobjevila.Tato lékařka zásadně nepoužívá metodu "očkování na běžícím pásu".A nejsou žádná následná onemocnění.

Odpovědět

Moje babička

Jana,2007-09-28 12:23:27

Moje babička se asi dvakrát proti chřipce nechala očkovat. Pokaždé však krátce po očkování onemocněla tak nepříjemnou virózou (nevím, jestli to byla chřipka), že se rozhodla už se víckrát nenechat očkovat, i když její lékařka ji jako seniorku stále nutí.
Podobné zkušenosti po očkování mi popisovalo už víc lidí, ať už starších nebo mladých.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz