Děti lesbických párů si vedou dobře  
Studie provedená na rodinách v Nizozemí prokázala, že děti, které vychovávají lesbičky, se od svých vrstevníků vychovávaných v rodinách heterosexuálů, neliší.


Holandští psychologové Henny Bos, Frank van Balen a  psycholožka Dymphna van den Boom se pustili do výzkumu menšiny, která je založena lesbicky. Zajímalo je, jak takto orientované svazky vychovávají děti. V podstatě se jedná o výzkum na společenskou objednávku, protože s tímto druhem svazků se bude muset Evropa vyrovnat. Vyplývá to z prosperity a rozvoje institucí, které lesbickým ženám poskytují inseminace semenem dárců (viz například  dnes již mezinárodně fungující instituce se sídlem v anglickém Essexu a názvem Fertlity4life).

 

Zvětšit obrázek
Frank van Balen, jeden z autorů dánské studie.

Výzkum rodičovských vztahů, o kterých  zde bude řeč, prováděli vědci z University of Amsterdam. V podstatě přišli na to, že děti jsou šťastné a vyvíjejí se správně v milujících se „rodinách“. A že prakticky nezáleží na tom, zda rodinu tvoří taťka s mamkou, nebo dvě mamky.

 

Výsledky dánského výzkumu již komentoval Robert-Jay Green,  ředitel  Rockway Institute. Jde o výzkumnou instituci, která má sídlo v San Francisku a která sdružuje odborníky z celého světa, kteří v problematice lesb, homosexuálů, bisexuálů a transsexuálů něco znamenají. Jde zřejmě o největší koncentraci specialistů na danou problematiku na světě. Green novou studii Dánů okomentoval tak, že vlastně nic nového neobjevila a jen potvrdila výsledky, které na mnohem početnějších souborech, již dříve prokázali Američané.

 

Podrobnosti k holandské studii

Zvětšit obrázek
Podle psychiatrů a psychologů je lásky v lesbických „rodinách“ přinejmenším stejně, jako v těch normálních a společnost by z výchovy dětí lesbickými páry mít obavy neměla. (Foto: Gon Buurman)

Ani evropská studie netrpěla nedostatkem sledovaného „materiálu“. Do hledáčku výzkumníků se dostalo 100 heterosexuálních párů a 100 lesbických párů. Děti, které sledované páry vychovávaly byly ve věku 4 až 8 let. Všechny  páry se o děti staraly prakticky od jejich porodu. Celkový počet kluků a holek byl v obou skupinách vyrovnaný. Z toho plyne, že lesbické páry některé z pohlaví neupřednostňovaly. Charakteristika vztahů a výchovy v rodině nebyla hodnocena jen formou dotazníků, které by sledovaly stav věcí, jako je například doba strávená rodiči v práci, doma a společné činnosti s ratolestmi, nepřímo. Vědci také prováděli vlastní sledování těchto rodin. Jak pozorování, tak hodnocení vztahů v rodinách prováděli profesionální pedagogové a psychologové.

 

Určitou pikantností na tomto výzkumu je zjištění, že lesbické biologické matky byly mnohem spokojenější se svou partnerkou, než jak byly spokojeny matky z heterosexuálních vztahů se svými mužskými partnery. V lesbických  vztazích také panovala vyšší míra spokojenosti. Lesbické matky  trávily se svými ratolestmi mnohem více času, než kolik ho svým dětem věnovaly matky z normálních rodin.

 

Už na počátku vztahu vykazovaly lesbické páry  mnohem větší touhu mít děti, než jak tomu bylo u heterosexuálních partnerů.  Zajímavé je , že přístup k dětem byl od obou lesbiček zodpovědnější. Obě lesby věnovaly dětem mnohem více času při společných činnostech.  Partneři z normálních domácností trávili mnohem více času svými osobními pracovními povinnostmi mimo domov.

 

 

Zvětšit obrázek
Robert-Jay Green, Rockway Institute, USA

Podle Greena jsou data zjištěná na lesbách provokující a zvyšují zvědavost společnosti ve smyslu, jak tomu asi bude u homosexuálních mužů, kteří budou děti vychovávat. Jestli se jejich chování k dětem bude klonit spíše k praktikám heterosexuálních mužů a budou se oba věnovat více své práci (tak jako to dělají heterosexuální muži), nebo zda se jejich chování bude řídit spíše chováním heterosexuálních matek? Nebo bude tento vztah nebo nějakou kombinací? Podle Greena bychom na tyto otázky mohli odpověď znát již brzo, protože takový výzkum se již připravuje.

 

Z hlediska veřejné politiky je zřejmě nejdůležitějším poznatkem fakt, že vědci neshledali významné rozdíly v chodu rodin tvořených různými typy vztahů. V Evropě byl tak učiněn prakticky stejný závěr, jaký nedávno vydaly studie provedené americkou Společností pediatrů,  Společností  amerických psychiatrů a nebo Kanadskou asociací psychologů.  Všechny tři zmíněné instituce nenalezly na chodu těchto odlišných domácností významnější problémy s výchovou dětí a vydaly v tomto směru také oficiální prohlášení. V něm jsou oba typy vztahů hodnoceny stejně. Dostupné informace ukazují, že děti vychovávané v rodinách lesbických partnerek se podstatně neliší od dětí rodičů heterosexuálních.  Psychologický a genderový vývoj a identita dětí by neměly být narušeny.

Prameny:
American Journal of Orthopsychiatry (2007, Vol. 77, No. 1, 38-48)
Alliant International University

Datum: 01.10.2007
Tisk článku


Diskuze:

Takzvana Homo lobby opet utoci

aaa,2007-11-19 21:42:46

Homo lobby se pokousi timto politicky korektnim PR clankem vytvorit dojem, ze jedina spravna rodina je mama-mama nebo tata-tata. Buzeranti si chteji splnit dalsi sen - mit deti.

Ale naprosto sobecky a bezohledne ignoruji prava tech, o ktere JDE PREDEVSIM - o DETI. Ze nebudou mit do budouciho zivota muzsky a zensky vzor, je jim jedno, oni jsou hnusne sobecky spokojeni. Nebude jim vadit, ze v puberte treba deti spachaji sebevrazdu kvuli posmeskum ostatnich, kvuli problemum sve vlastni heterosexuality, kdyz vychovou je mu prezentovana jako normalni homo.

Jsem ochoten respektovat homosexualy, ale rozhodne nebudu respektovat buzeranty, kteri vidi jen sve odporne sobecke cile bez ohledu na ty, kteri se nemohou branit - bez ohledu na deti.

Bravo - natlakove mensiny vytvorily dojem, ze nejhorsi vec je bily heterosexualni pracujici muz s nerozvracenou rodinou.

Odpovědět

Pravověrní heterosexuálové?

Bohouš,2007-10-10 20:32:00

Źe by jakýkoliv homosexuální rodič striktně vychovával děti k heterosexuálnímu cítění,o tom pochybuji.Rodiče razantně ateisticky založení také samovolně nevychovávají své děti ve víře v Boha.Jedině že by se za svoji ateistickou orientaci styděli?Lidí s vrozenou,výchovou nezměnitelnou homosexuální orientací pravděpodobně bude méně-než hlásaná čtyři procenta.M. Kushi se domnívá,že vlohy k homosexualitě spouští nesprávná výživa v počátcích těhotenství.Vilfried Feichtinger a Gertrud Reigerová jsou autory "zaručeného" návodu na početí požadovaného pohlaví: Holku nebo kluka?(Nakladatelství Svoboda-Libertas Praha 1994).Źena má minimálně měsíc před početím dodržovat dietu,která má obsahovat:Pro početí chlapce co nejvíce K a Na a co nejméně Ca a Mg.Pro početí dívky opak.Ani zmínka o možnosti homosexuality.Svoji roli může pro vznik homosexuality sehrát přijetí-případně rozčarování rodiče při narození dítěte a odmítání jeho pohlaví.Pokud averze rodiče přetrvává... .Také dominantnost jednoho z rodičů a jeho najevo dávaná averze a pohrdání druhým rodičem,přátelé,pedofil,znásilnění,rozvod rodičů,drogy,alkohol aj-to vše se může podepsat na dítěti s nevrozenou homosexualitou.

Odpovědět

..ja to vedel,

jozef svejk,2007-10-01 17:58:08

...to se dalo cekat, ze se to vedecky vysvetli, ja myslim ze normalni familie je skutecnej prezitek, babicky a dedecky je taky nutno humanne popravit, dedecek a babicka uziraj nam z chlebicka.....at zije moderni buzerantska evropska rodina....

Odpovědět


Správně!

jt,2007-10-03 22:37:12

Ano! A feministky, teplí a lesby do vlády, parlamentu, i na Hrad. Nezapomeňme ani na Brusel. Tím bude dosaženo Království Božího už na zemi. Nebo alespoň v Evropě. Alespoň do té doby, než začneme vzývat Aláha.

Odpovědět

Biologicke mamy

TH,2007-10-01 13:07:16

Zaujalo ma, ze sa jedna o pripady, ked je jedna z mamiciek "biologicka mama". Na fotografii vidim, ze mamicka dietatko koji, teda zrejme bude tiez biologicka. Okrem otazky, ktora cloveka prirodzene napadne, t.j. ako prislo k pocatiu dietatka, cloveka tiez napadne, kde je biologicky otec.
Myslim, ze v takom utlom obdobi ak je dieta so svojou biologickou mamou, velke rozdiely medzi rodinami nebudu. Mama zabera v zornom poli dietata najvacsiu cast, ostatne osoby su urcite az po nej. Ak tam nejake rozdiely su, tak sa prejavia az v komplikovanejsich socialnych situaciach. Mam na mysli taku nejaku zavislost, ako napriklad ze deti z rozvedenych rodin maju potom vyssiu rozvodovast svojich manzelstiev. Tiez by som navrhol urobit sociogram detskeho spolocentsva, v ktorom sa take deti pohybuju. Ako su akceptovane inymi detmi, ake kamaratstva uzatvaraju a pod.

Odpovědět

To se má tak

Jaroslav Toman,2007-10-01 11:34:00

Vazeni, uvedomte si, ze zatim neni na cem delat ten vyzkum u starsich kategorii. Moznost vychovavat deti lesbickymi pary je novinka. Kde byste chteli starsi kategorie sehnat? Muzete, vy chytraci, tem vyzkumnikum poradit kde starsi decka maji vzit?
Je dobre ze to zacali. Alespon neco v tom delaji. A vubec nepochybujte, ze budou pokracovat. Jen jak budou mit na cem. To je totiz i pro ne vyzkumne a publikacne lakave tema. Kdyby ty starsi kategorie deti meli, tak uz to davno udelali.

Odpovědět


Nerozumím

Pavel,2007-10-01 12:12:08

Proč by mělo být vychovávání dětí lesbickými páry novinkou? Existovala snad někdy v historii lidstva překážka znemožňující lesbickému páru si pořídit dítě? Novinkou je pouze to, že dnes se k tomu můžou oficiálně přihlásit, ale udělat to mohly kdykoliv.

Odpovědět


Politická korektnost

JiVy,2007-10-01 13:35:31

Určitě budou pokračovat, jenom se bojím, že jiné než pozitvní výsledky nebudou.
Obávám se, že není možné, aby v tak citlivém tématu, jako je sexuální orientace, nebo rasa někdo zjistil něco, co odporuje stávajícímu POLITICKÉMU konsenzu.
Je například signifikantní, že výzkumy zaměřené na sžívání se romů s většinovou populací končí v 80. letech a od té doby se už publikují spíše slohové práce na téma multikulturalismus.
Podobně je to s otázkami rozdílů mezi pohlavími, pokud studie vycházejí ve prospěch žen, tak se občas objeví, ale seriózní analýzy rozdílů (různá úspěšnost v různých odvětvích vědy atd.) jsou stále vzácnější.
Prostě vědci vědí, na co grant dostanou a na co ne a podle toho vybírají témata a formulují otázky.
Bohužel!

Odpovědět


Je to prosté pane Tomane

Ccecil,2007-10-01 15:57:05

Stěžujete si, kde měli odborníci vzít starší děti. Takže asi tak: Buď je prostě sehnat měli, pokud takovýto průzkum chtějí opravdu seriózně udělat, nebo ho nemají dělat vůbec, protože je od prvopočátku neseriózní. Protože ale v tomto případě jde houby o vědu, ale o pokus rádoby vědecky zase něco zdůvodnit, je to tak jak to je. S vědou to opravdu má společnou pouze maskovací úroveň.

Odpovědět


USA

figsebu,2007-10-01 22:38:10

no tak pánové a dámy jak jste mohli zapomenout na vyspělejší západ, kde se s touto problematikou zabyvaji déle(jsem ročník 88. a v té době to už bylo normál, takže by mohli testovat sexualitu devatenáctiletých mužů)ale nikde jsem ty to výzkumi nezaregistroval...

Odpovědět

Proč děti od 4 do 8 let?

Bikkhu,2007-10-01 11:23:33

To je jednoduché, do 4 let se zjistí jenom to jestli je o dítě řádně postaráno...
No a od 8 let už s tím problémy mít budou v dětském kolektivu, ostatní se jim budou smát... ... a to by nebylo politicky korektní, tak se to raději vynechalo.

Odpovědět

Z posledních vět lze odvodit, že význam otce pro

XYX,2007-10-01 11:00:15

vývoj dítětě v uvedeném intervalu a klasické rodině je vlastně nulový a redukuje se pouze na roli finančního zajišťovatele materiálních potřeb rodiny.

V jiných studiích jsem četl něco jiné - o významu otce, zejména v případě kluků.

Myslím si, že v článku uváděný výzkum redukuje dítě na malého bezděčně močícího, primitivního a hlubší percepce neschopného blbce (co by na to asi řekl Freud, Jung etc.?).

Odpovědět

jak byl zvolený vzorek heterosexuálních párů?

JiVy,2007-10-01 10:55:39

Vybírali do něho také jenom dvojice, které dlouhodobě marně usilovaly o děti a nakonec zvolily umělé oplodnění?
Jinak souhlasím s příspěvky výše spíše než o výzkum jde o politicky korektní PR!

Odpovědět


Taky si myslim..

Grovik,2007-10-01 11:24:25

... ten pruzkum se zameruje uplne na blbou cast vyvoje ditete. Protoze napriklad otec zacina byt pro dite skutecne vyznammny az okolo 9-10 let veku. DO te doby je to pouze druhy rodic. Ktery se stara prevazne o hmotne zabezpeceni. Zacatek puberty a puberta je obdoby kdy je otece dulezity.. obvzlaste u chlapcu, kdy se s nim budto identifikuji nebo naopak snazi se poucit z jeho chyb. Aby ve dvaceti letech zjistili ze jsou uplne stejni ;-).
Ovsem kdo zvladne tuhle roli u Lesbickeho paru?

Odpovědět

_

i,2007-10-01 09:53:58

maju tolko lasky az sa idu rozdelovat

Odpovědět

relevatní výsledky

agi,2007-10-01 09:37:33

Skutečné dopady takovéto výchovy nelze hodnotit u dětí ve věku 4-8 let, ale projeví se až po několika generacích. Takováto studie mi připadá jen jako zaplacené PR.

Odpovědět


chtěl jsem napsat něco obdobného

Ccecil,2007-10-01 09:42:17

zkoumat dopad takového vztahu na děti 4-8 let je zcela záměrná výběrová chyba. Proč asi si můžeme lehce domyslet.

Odpovědět

nežnosti a tak...

Martin,2007-10-01 07:42:50

Rôzne dôvernosti a nežnosti sú bežné aj medzi heterosexuálnymi dievčatami, aj keď neprechádzajú k sexu. Celkom bežne sa hetero-dievčatá držia za ruky, stískajú sa, objímajú sa, takže keď sa dve lesbické matky občas stískajú a nepredvádzajú sex pred deťmi, deti ich vnímajú úplne normálne.

Jedna známa mi raz spomínala prípad odkiaľsi z Brna - poštárka zazvonila pri dverách, otvorilo jej malé dievča a spýtalo sa - "a vy se taky jdete pomazlit s maminkou?"

Odpovědět

hm

palo,2007-10-01 06:45:23

co takto sa spytat deti vo veku v ktorom si uz dokazu uvedomit a precitit sexualitu? (puberta)

Odpovědět

Pouze deti od 4 do 8 let

RomanH,2007-10-01 03:59:50

jaksi studie nerika ze se nelisi u deti od 8 let, coz mi neprijde jako zanedbatelne odbodbi.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz