Ekologické zemědělství zplodilo rezistentního škůdce  
Organické čili ekologické zemědělství si připsalo „vlastní branku“. Přičiněním německých ekozemědělců získal obaleč jablečný rezistenci proti bakulovirům.


 

Zvětšit obrázek
Bakulovirus – donedávna věrný přítel ekologického sadaře

Kdeže by vzal ekologický zemědělec na postřik jablečného sadu nějaké chemické svinstvo. To by si raději nechal ruku upadnout.  Všechno musí být hezky ekologické a přátelské k přírodě. A tak se chodí na obaleče jablečného – „pachatele“ červivých jablek – s bakulovirem. Ten už si s obalečem poradí, protože mu prostě a jednoduše „ztekutí“ útroby.

 

 

V Německu si začali v poslední době ekologičtí sadaři stěžovat, že virový preparát nezabírá. Příčina byla nasnadě. Obaleč si vyvinul rezistenci. Ta je vyvolána změnou jediného genu vázaného na pohlavní chromozom. Změna je dominantní, takže odolností jsou obdařeni i heterozygoti. Zvyšuje odolnost obaleče k viru 100 000krát.

 

 

K vývoji rezistence přispěli sadaři tím, že když jim připadalo, že „virus slábne“, tak ještě zvýšili jeho koncentrace v postřiku. Tím přitvrdili selekci a zajistili si, že výsledkem bude obaleč-nezmar. Udivující je rychlost, s jakou se obaleč přizpůsobil a s jakou se rozšířil.

 


 

Zvětšit obrázek
Červivé jablko je symbolem čehosi, co vypadá navenek docela fajn, ale uvnitř je to zkažené.

Vzhledem k dominantnímu charakteru mutace nepřipadá do úvahy zásah stejnou strategií, jaká je účinná proti případnému vzniku rezistence na Bt-toxin geneticky modifikovaných zemědělských plodin (např. u nás pěstované kukuřice MON 810). Rezistence k Bt-toxinu je recesivní vlastnost. To znamená, že se ke vzniku odolnosti musí v dědičné informaci škůdce sejít dvě mutované alely genu.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Obaleč jablečný (Cydia pomonella) – naučil se vzdorovat ekologickému pesticidu.

Pokud se kolem pole s Bt-plodinou ponechá pás nemodifikované plodiny, kde není škůdce vystaven selekčnímu tlaku, pak vznikají odolní recesivní homozygoti jen na poli s modifikovanou plodinou. K nim zalétají nemutovaní škůdci z okolí. Výsledkem jejich křížení je heterozygot, který je na Bt-toxin opět vnímavý. Tak se daří držet pod kontrolou už dlouhá desetiletí např. makadlovku bavlníkovou na amerických „polích s bavlnou“ (jak se pěje v jednom tradicionálu).

 


Ekologičtí sadaři jsou tvrdé nátury, a tak zkoušejí jiné varianty bakuloviru. Třeba na obaleče bude nějakou dobu zabírat. Než se u něj opět vyvine rezistence.
Jaké z toho plyne ponaučení? Nikdo nechce dělat z ekologických zemědělců hlupáky nebo snad dokonce škůdce přírody. Stačí, když si všichni  (včetně ekologických zemědělců)  budeme pamatovat, že když vyvineme na nějaký organismus dostatečně silný selekční tlak jakýmkoli pesticidem (třeba i ekologickým), můžeme se dočkat rezistence. Je tedy mírně řečeno naivní vinit ze vzniku rezistence jen konvenční nebo „geneticky modifikované“ zemědělství. Ekologické zemědělství nemá z přírodních zákonů výjimku.

 


Pramen: Science. Max Planck Society

Datum: 01.10.2007 14:15
Tisk článku

Související články:

Globální varování Bjorna Lomborga     Autor: Stanislav Mihulka (06.10.2007)
Obnovitelné zdroje energie proti přírodě     Autor: Stanislav Mihulka (08.08.2007)



Diskuze:

trochu novinek k rezistenci obaleče proti viru

Tereza Zichová,2009-07-22 12:03:21

Dobrý den všem čtenářům i autorovi článku,
jsem studentkou doktorského studia a zabývám se problematikou vztahu: obaleč jablečný-baculovirus CpGV. Ráda bych vám nabídla k přečtení článek na zahradaweb.cz, kde jsou uvedeny nové skutečnosti o rezistenci a hlavně řešení rezistence pomocí nových izolátů viru! http://www.zahradaweb.cz/projekt/clanek.asp?pid=2&cid=5349
Tento článek jsme napsali s kolegou v loňském roce a doufáme, že napomůže k pozitivnějšímu pohledu na tento virový preparát:-). A nejnovější novinkou je, že už je nový preparát Madex plus, o které v článku píšeme registrovaný ve Švýcarsku a že společnosti i vědecké týmy plánují střídat nově nalezené izoláty po několika letech, aby zabránili selekci případné nové rezistence, se kterou nyní po zkušenostech raději počítají:-).

Odpovědět

Eko zemedelec podle ceho?

Jirka,2007-10-08 13:07:31

Clanku neni podle me co vytknout - jasne zduraznuje, ze dulezitym poznanim je to, ze ekozemedelci nejsou vyjmuti z prirodnich zakonu.

Tak jen poznamka: Podle ceho se pozna ekozemedelec? Podle nejakeho papiru? Jak by pak takovy papir mohl zajistit, ze jeho nositel bude echt eko? Nebude eko jen v ramci nejakych mantinelu? Kdo a proc urcil, ze postrik virovym preparatem je eko?

Odpovědět


Kdo a proc urcil, ze postrik virovym preparatem je

Pavel,2007-10-08 14:38:47

Kdo a proc urcil, ze postrik virovym preparatem je eko?

No, to bylo určeno asi stejně, jako že sluky a kapybary jsou ryby je možné je jíst o půstu. Prostě rozhodování na základě demagogických prázdných frází bez nejménší opory v realitě.

Odpovědět


Přesně jak píšete,

V.Novák,2007-10-08 15:12:21

podle papíru. Dostane certifikát, že nedělá tohle a támhleto, co je stanoveno jako zakázané pro ekozemědělce - a je z něj ekozemědělec. Může svoje výpěstky označit patřičnou cedulkou a v Bille je dát do patřičného regálu. Za patřičnou cenu.

Odpovědět

bakuloviry

Nebijte me,2007-10-02 11:51:05

O zavijecich vim jen to, ze to je motyl a ze jeho larvy jsou cervi v jabkach. Tak se chci zeptat, jestli ten bakulovir za beznych podminek nejak redukuje jeho populaci, nebo ho kosi jen v pripade, ze prijde zemedelec a postrika sad. Zarazi me totiz, ze ta mutace se u zavijecu vyskytovala, ale neposkytovala zadnou selekcni vyhodu (jinak by nebyla vzacna). Jen se mi zda, ze zemedelec sice vyslechtil motyla rezistentniho na virus, ale kdyz se ted prestane s nim strikat, jeho vyskyt to nijak neovlivni (cili vystup je po aplikaci stejny jako vstup - pred postrikem se populace zavijace vyvijela stejne jako ted po postriku). Nevidim zadnou napachanou skodu (pokud to neni tak, ze virus udrzuje motyla v nizsich poctech). Upozornuju, ze me to jen zajima, v zadnem pripade nestojim o demagogicke prirazovani k ekologistum. Diky

Odpovědět


Problem

Standa17,2007-10-02 12:17:31

Ja bych rekl, ze problem bude prave v tom, ze tento virus byl prirozenym nepritelem motyla a jelikoz mutovany gen je dominantni (tj. neda se z populace "jen tak" odstranit) musi zakonite populace motyla rust. Ale taky me nebijte, nejsem biolog.

Odpovědět


Stříkání jablek virama

ZEPHIR,2007-10-02 12:29:17

je vlastně stříkání chemií, jen ta molekulová hmotnost je o něco vyšší...;-) Kdyby se zavíječ ničil nespecifickejma virama, mohli bychom se taky dočkat toho, že začnou hubit včely a pod. nebožátka. Kdoví, jestli za hynutím včel neni právě nějakej zmodifikovanej/zmutovanej bakulovirus.

Odpovědět


reakce na Zephira

Nebijte me,2007-10-02 12:56:44

Ten pomatenec je tu nejaka mistni rekvizita? Nejde to nejak odstranit? Obavam se, ze jeho blaboleni nijak s mym dotazem nesouvisi, jen hleda par slov, na ktera by moh navazat hlasani sveho nazoru. Mimochodem, kdyz uz doslo k tomu nestastnemu pripleteni do cesty. Hluboce se pan Zephir mylite v tom, co je ekologicky zemedelec, a co neni. Dneska tento termin udavaji smernice EU, pripadne dane zeme, v niz podnika, ne nejake ideologicke nazory a tuzby samozvaneho jazykotvorce.

Odpovědět


Není to místní rekvizita

Pavel,2007-10-02 13:24:27

Osoba s nickem Zephir zaneřáďuje mnoho diskusí na popularizačních webech, a to i zahraničních. Ale například na amerických a anglických webech už uživatelé vědí, jak se takových otrapů zbavit - prostě je zcela ignorují a na jejich nesmysly nijak nereagují. Toto doporučuji i diskutérům na Oslovi.

Odpovědět


Zephireee

Colombo,2007-10-02 19:05:28

popovídej nám ještě o té pěnové teorii vákua:)


S tím bakulovirem, ono asi nebyl nějak extrémně rozšířený, takže výhoda, kterou poskytovala rezistence(či imunita) proti bakuloviru se nemusela takto prosadit(proti kosovi je jakákoliv antibakulovirová rezistence nanic). To by dávalo smysl, ne?

Odpovědět


včely

Ocean,2007-10-02 22:44:25

Jednou na pionýrském táboře v noci cvrkal cvrček, malá Olina přišla za soudružkou vedoucí a ptala se: "nešlo by to vypnout?" Tak nějak je to se Zefírem.

Včely v americe skutečně kosil virus a ne nějaké záření z mobilních telefonů. Ale nevím, jestli bakulo-

Odpovědět

Pro mě je to mnohem zajímavější:

Al,2007-10-02 09:25:14

Problematika evoluce - respektive toho "věčného běhu" nám říká něco velmi podstatného:
Vědecká nebo průmyslová "revoluce" je jen krátký okamžik v dějinách člověka. Tento zlatý věk evidentně končí - jediné, co nám zbývá, tak je věčný "běh" pomocí vědy a poznání a snaha o to, abychom byli oněco rychlejší...
Jediná alternativa je návrat do dob středověku.

Nemluvím teď jenom o obaleči. Mluvím obecně o vztahu člověk- příroda. O baktériích, virech, parazitech, predátorech...

Odpovědět

Zephire

mustafa ibrahim,2007-10-02 07:26:22

Zephire, když už o tom ekologickém zemědělství, jablkách, bakulovirech a obalečích nic nevíš, tak se zdrž komentářů. Ten odkaz, který jsi v potu tváře vygoogloval, abys měl čím argumentovat, je úplně mimo. Mimochodem, možná kdyby byl ten bakulovirus geneticky modifikovaný, tak si proti němu obaleči rezistenci nevyvinuli. Co ty na to? A nebo ne, radší prosím tě mlč a nic nepiš. Byl by to zase blábol.

Odpovědět


Jaxem řek,

ZEPHIR,2007-10-02 12:12:53

nevim co si pod pojmem ekologickýho zemědělce představujete vy, ale já rozhodně ne člověka, co stříká jabka, aby mu nezčervivěly. Že si tak v Německu nějaký zemědělci říkaj aby si na jabka mohli lepit zelený cedule na věci nic nemění.

Za první republiky byly Čechy ovocnářská velmoc a neni mi známo, že by se jabka stříkaly chemií nebo nějakými viry. Jenže v tý době bylo taky jablek na sto odrůd, sady byly rozdělený na stovky záhumenků, takže se žádná můra nemohla na přešlechtěnejch plodinách tak masivně rozšířit. Ekologický pěstování je prostě o něčem jiným, než o stříkání jablek virama.

Odpovědět


patent

mustafa ibrahim,2007-10-02 14:28:58

Tak si nech tu definici ekologického zemědělce patentovat, ty nádhero, protože to jsi jediný, kdo si takhle ekologické zemědělství definuje. Co je ekologie pro tebe, to je tvoje soukromé psychické trauma a nás s tím neopruzuj.

Odpovědět


Ano, ano.

Ygorek,2007-11-21 07:38:10

Za první republiky byly Čechy ovocnářskou velmocí a používání chemických přípravků a průmyslových hnojiv slavilo úspěch.
Některé přípravky se používají dodnes v nezměněné podobě (ta absolutní).

Odpovědět


A ještě

Ygorek,2007-11-21 07:42:32

Patrně nemáš ani ponětí o tom, kolik je dnes odrůd jablek nebo brambor nebo pšenic.
Sady nebyly rozděleny na stovky zákumenků za první republiky, ale za socializmu, kdy byla rolníkům sebrána půdy a trvalé porosty a směli hospodařit na přidělených záhumencích prakticky zahrádkářským způsobem u zámuneků oddělených nebo kolektivně u záhumenků společných (pak si vlastně pouze dělili úrodu).

Odpovědět

ale ?

g.,2007-10-02 07:06:47

A co tím komentářem chtěl autor říct?že je chemie lepší?? To že obaleč nakonec získá rezistenci je úplně normální a platí to i pro chemické postřiky.Určitě je šetrnější použít přirozeného nepřítele než chemii.Myslím že efektivnější by bylo nasadit bakulovir a poté na zdecimovanou populaci ještě jiného přirozeného nepřítele.Autor nám ale jistě poví jak na to.

Odpovědět


autor

jarda petr,2007-10-02 07:16:05

Autor tím chtěl říci to, co napsal. Že na motýly rezistentní k bakulovirům nikdo nevěřil a že je tady máme. A to nikoli díky genovým inženýrům, ale díky ekologickým zemědělcům. Ti prostě zasáhli do chodu věcí v přírodě velmi razantním způsobem. To je fakt. Ať se vám to líbí nebo ne.

Odpovědět


na motýly rezistentní k bakulovirům nikdo nevěřil

ZEPHIR,2007-10-02 16:57:29

To se přece dalo čekat od samýho začátku...;-\ Když mohl nějakej laskavec získat rezistenci na Roundup, proč ne nějakej motýl na viry? A jaký další bakuloviry že to ti "ekologičtí zemědělci" zkoušej? Snad ne ty geneticky modifikovaný?

Odpovědět


ne

jarda petr,2007-10-03 02:47:59

Ne, zase jen a jen čiste ekologické bakuloviry. Mám vám dost za zlé, že jste ty Němce nevaroval, když jste to věděl předem.

Odpovědět


.....

g.,2007-10-03 08:30:45

Autor mi chce namluvit že do té doby než se použil bakulovir tak nikdo nevěřil na přirozený výběr?? To že to zemědělci použili stejným způsobem jako se používají antibiotika je samozřejmě špatně.

Odpovědět


autor

jarda petr,2007-10-03 14:33:40

Nepodsouvejte autorovi, co chtěl nebo nechtěl říci. Zkuste si pořádně přečíst, co napsal. Tohle se prostě stalo a i když budeme diskutovat do bezvědomí, tak na tom nic nezměníme. Te´d už je jedno, jestli bavorští sedláci věří na přírodní výběr nebo je pro ně evoluce sprosté slovo. Prostě mají rezistentního obaleče, kterého si sami nevědomky vyšlechtili.

Odpovědět


...

g.,2007-10-03 17:39:21

Nikdo nic nepodsouvá přečtěte si své reakce jestli máte krátkou paměť """Autor tím chtěl říci to, co napsal. Že na motýly rezistentní k bakulovirům nikdo nevěřil a že je tady máme""" nebo máte také sindrom našich politiků.

Odpovědět


...

g.,2007-10-03 17:42:33

Za slovo syndrom se omlouvám.

Odpovědět


já to četl, vy ne

jarda petr,2007-10-04 13:56:10

Já jsme napsal, že nikdo nevěřil na rezistenci k bakulovirum a ne že nikdo nevěřil na přírodní výběr. To je velký rozdíl. Nevěřím na to, že by se bakterie přizpůsobily tak, aby přežily v autoklávu. A přesto věřím na přírodní výběr. Ten má ale své své hranice. Zkuste se přizpůsobit třeba trvalému hladovění. Jeden cikán takový šlechtitelský pokus provedl na svém koni. Nekrmil ho a čekal, že se přizpůsobí. Výsledek komentoval slovy: "Už to skoro zvládnul. Už vydržel nežrat celé tři týdny. Ale pak chcípnul."

Odpovědět


rezistenci k bakulovirum vs. přírodní výběr

ZEPHIR,2007-10-05 07:38:03

Jak muže někdo svéprávnej nevěřit na imunitu, resp. věřit tomu že na ni nikdo nevěří?

Odpovědět

Nejen bulvár, ale blábol

lada,2007-10-02 06:56:10

Osel zde píše: "Ekologické zemědělství zplodilo rezistentního škůdce", případně: "povedlo se jim tak vyšlechtit rezistentního obaleče". Což jsou evidentní nesmysly. Vzhledem k tomu, že si nijak nepohrávali s genetickým kódem, stala se běžná, v přírodě se stále opakující věc - v sadech zamořených bakuloviry dostal šanci již existující obaleč odolný proti viru. V běžných podmínkách byl v konkurenci ostatních z nějakého důvodu v nevýhodě. V sadech se podmínky změnily a výsledek výběru, i když lidem zrovna nevyhovuje, není nutně něco negativního.

Odpovědět


omyl omyl a ještě jednou omyl

jarda petr,2007-10-02 07:21:42

No to slyším od zastánců ekologického zemědělství asi poprvé, že rezistetní škůdci jsou celkem normální věc. Sláva! Že by prozřeli? Bylo na čase. Ale jinak se mýlíte. Oni si ti zemědělci pohráli s genetickým kódem zavíječe. Celé jeho populace. Mutace, která byla vzácná a výjimečná, je najednou hojná a v daných populacích zcela převládla. Původní varianta genu zmizela. Jestli tohle nejsou "hrátky s genetickým kódem", tak pak už fakt nevím. Můžete mi na základě mendelovské genetiky názorně vysvětlit, jak ty jihoněmecké populace obaleče uvedete do původního stavu? A měli byste, protože ten je pro vás ekologisty (nikoli ekology, to jsou v tomto ohledu poučení) svatý.

Odpovědět


Ještě jednou...

ZEPHIR,2007-10-02 12:21:05

ten kdo stříká jabka neni ekologickej pěstitel. Dřív si lidi sami jabka aktivně šlechtili, roubovali různý odrůdy přes sebe, vznikaly desítky odrůd a díky tomu byly stromky stejně vitální, jako běžná tráva v lese, po který žádný škůdci nelezou. A když už lezou, tak se nijak masivně nerozšíří. Ekologický hospodaření se nepozná podle toho, že nepoužívá chemický přípravky, ale že nezasahuje do přírodní rovnováhy. Což se právě v případě toho obaleče stalo.

Odpovědět


a srnky v lese

e - zephirovo svedomi,2007-10-02 15:27:17

si hraly s detmi indianu, kterym ptacci zobali z ruky a medvedi prinaseli med z lesa, uf to byly casy te prirodni rovnovahy
debile jeden prumernej

Odpovědět


Dřív

Ygorek,2007-11-21 07:58:13

Dřív jablka aktivně šlechtili pěstitelé, ti, co roubovali různý odrůdy přes sebe splakali nad výdělkem, vznikaly desítky odrůd proti dnešním tisícům odrůd, někteří šlechtěnci byli vitální, někteří letální, jako běžná tráva v lese, po které všichni škůdci lezou, žerou ji a využívají k množení, masivně se šíří i tak, že posrost zcela zniční a pak i jejich populace z většiny zahyne atd. Učí se to v první nebo druhé třídě? Už nevím ;-)
Ekologický hospodaření se nepozná podle toho, že nezasahuje do přírodní rovnováhy, protože zasahuje. Na místě přirozených lesů a savan vysazuje uměle vyšlechtěné organizmy (již i prvotně vyšlechtěná pšenice dvouzrnka & spol. vysetá v paleolitu na vypálené holině byla porušením přírodní rovnováhy).

Odpovědět

LOL, odkdypak ekologickej zemědělec...

ZEPHIR,2007-10-01 14:41:31

...stříká jabka sajrajtama, natož nějakejma virama? Naopak, nasazování bakulovirů je typická technika genetickejch inžinýrů.

http://www.agroenvi.cz/default.asp?ch=135&typ=1&val=34720&ids=0

Odpovědět


neverim, ze by si osla nekdo platil,

bluemoon,2007-10-01 15:11:50

spis se posledni dobou snazi o vedecky bulvar.

Odpovědět


Odkdy?

jarda petr,2007-10-02 02:46:47

Vážení a milí čtenáři. Je mi líto, ale pravdu mám tentokrát já. V Německu stříkají sady geneticky nemodifikovaným bakulovirem ekologičtí zemědělci. Aby se vyhnuli chemickým postřikům. A povedlo se jim tak vyšlechtit rezistentního obaleče. To, že se vám tahle pravda nelíbí, na věci nic nemění. Můžete si to přečíst v originále v Science z 28. září 2007. Tím také odpovídám na výtku, že jsme bulvár. Jo, s pravdou je to těžké. Někdy je nepříjemná. Vy ale držíte linii, kterou nastolil už Jaroslav Hašek. ten říkal:"Co je mi do pravdy, když ji nemám já."

Odpovědět


eko bussines

kapitán,2007-10-02 05:49:20

Eko zemědělci se chovají samozřejmě úplně stejně jako každý podnikatel = maximální zisk. K tomu jim pomáhají "postřikové" firmy. Jde jen o to vyhovět při postřiku podmínce eko-certifikátu. Je to stejné jako u sportovního dopingu : Dopuje se, ale jen léky které nejsou uvedeny na seznamu zákazů.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz