Záhadný ústup leváků  
Dnes tvoří leváci čtvrtinu až pětinu populace. Před sto lety se jich však bylo v Anglii čtyřikrát méně. Prozradily to dokumentární záběry natočené britskými filmaři Sagarem Mitchellem a Jamesem Kenyonem na severu Anglie v rozmezí let 1897 až 1913.

 


V roce 1994 se podařilo objevit rozsáhlou kolekci Mitchellových a Kenyonových negativů na více než osmi stech celuloidových svitcích. Jedinečné svědectví o životě v Anglii z přelomu 19. a 20. století bylo převedeno na dvě DVD a ta se dostala do rukou  britským psychologům Alexi Hartiganovi a Christopherovi McManusovi z University College London. Oba vědce zaujalo při sledování historických dokumentů velké množství lidí, kteří radostně mávali do objektivu kamery. Někteří mávali pravou rukou, jiní naopak levačkou.

 

Sagar James Mitchell (vlevo) a James Kenyon (vpravo). Kredit: bfi

Mávání je zcela spontánní činnost a člověk při něm používá přednostně svou dominantní ruku. Hartigan a McManus si uvědomili, že z filmů mohou celkem přesně určit, kdo byl levák a kdo pravák. Prohlédli si sestřih filmů okénko po okénku a sledovali jejich aktéry. Napočítali celkem 391 mávajících osob. Leváci z nich představovali pouhých 15 %. Zajímavé bylo zastoupení leváků mezi různě starými osobami. Dá se z něj usoudit na trend, který probíhal ve viktoriánské Anglii. Původně tu bylo leváků poměrně hodně. Mezi lidmi narozenými kolem roku 1860 činil jejich  podíl 29 %. Z osob narozených na sklonku 19. století ale mává levačkou jen 7 %.
„Na konci viktoriánské éry bylo leváků méně než dnes a jejich podíl v populaci během 19. století neustále klesal,“ konstatují Hartigan a McManus ve studii zveřejněné vědeckým časopisem Current Biology.

 

Zvětšit obrázek
I Christopher McManus (UCL)


Zároveň oba psychologové přiznávají, že příčina úbytku leváků v druhé polovině 19. století není jasná. Nevylučují možnost, že část vrozených leváků zůstávala utajena, protože tehdejší společnost vnímala dominantní užívání levé ruky jako „neslušné“. V té době bylo ve školách běžnou praxí nucení levorukých školáků k psaní pravačkou. Konec 19. století přinesl do Anglie všeobecnou školní docházku a rozvoj průmyslu. Leváci byli najednou mnohem nápadnější, protože brali do „zapovězené“ ruky nejen pero ale i nástroje a nářadí při práci. Většinová „pravácká“ společnost jim v tom všemožně bránila. Britská studie o leváctví z roku 1880 konstatuje, že „je vynakládáno obrovské úsilí na to, aby leváci upustili od používání levé ruky“. Nucení leváků k přednostnímu užívání pravé ruky s sebou nese vzestup případů dyslexie, zadrhávání při řeči a dokonce autismu a duševních onemocnění. Pokud je Hartiganovo a McManusovo vysvětlení úbytku leváků v Británii na sklonku 19. století správné, měl by být v tehdejší  společnosti patrný vzestup těchto problémů. Na to se chtějí oba vědci zaměřit při svém dalším pátrání po příčinách záhadného úbytku leváků.

 

 

Datum: 18.10.2007 05:30
Tisk článku


Diskuze:

Zklamání

JwvGoethe,2007-10-22 20:07:04

Je smutné kolik peněz je vynakládáno neefektivně, ba přímo hloupě. Asi vás zmatu ale projekce mozku je přesně naopak a realita je otočená kolem vertikální osy o pí. Takže všichni praváci jsou vlastně leváci a naopak, to je průlom, co. :)) Stačí studovat základní školu ne si hrát na Vš a používat pseudoargumenty jako axiomy a definovat z nich pseudoteoremy a pseudověty. Je to peklo tenhle pseudosocialní zmatek.

Odpovědět

mozgove hemisfery

One,2007-10-19 20:37:55

Nik to tu nespomenul, tak to asi vsetcia viete. Tak teda lavak je lavak preto, lebo ma opacne funkcie hemisfer. Pri spominani sa nepozrie vlavo, ale vpravo. Centrum pre rec je umiestnene v jednej hemisfere a teda ked nutime lavaka aby bol pravak, nutime ho v podstate preformovat si funkcie v mozgu, preto sa moze lahko stat ze bude potom koktat a pod.

Odpovědět

Sport

Martin,2007-10-19 15:41:10

Jako prirozeny levak se mi lepe "zataci" doprava, proto mi vice vyhovuji anglicke roundabouty :) Dva kohoutky jsou jednim z dukazu nevymicene zaostalosti (stejne jako treba velke procento negramotnych deti).

Problem je, ze ve sportu se vsechno dela/jede/bezi proti smeru hodinovych rucicek, coz treba u behu na stadionu vzhledem k polomeru a rychlosti skoro nevadi.

Ale pri takovem brusleni je rozdil dost markantni. Schvalne si to pravaci, co nejste trenovani hokejisti, nekdy zkuste, zajet si kolecko proti smeru, a potom, pro vas vetsinou neprirozene, take po smeru hodinovych rucicek... Chtel bych videt jak si budete jisti v preslapovani a v naklapeni se k ledu...

Odpovědět

...jeste jsem zapomela...

sedlonka,2007-10-19 14:13:16

obzvlaste neprakticke je mit u vodovodni baterie horkou vodu na prave strane, jako pravak automaticky saham po pravem kohoutku (navic konvence v "Evrope" je vzdy mit na prave strane vodu studenou zrejme prave z tohoto duvodu)

Odpovědět

Byt pravakem v Anglii je za trest

Sedlonka,2007-10-19 14:09:50

Ziji v Anglii necely rok, tolik levaku, co pracuje v nasi kancelari (vzorek 300 lidi) jsem nepotkala za cely zivot. Jako pravak neustale narazim na vyrobky a reseni veci, ktere jsou pohodlne pouze pro levaky (zadni brzda na kole, ktera je pro brzdeni bezpecnejsi nez predni, je vlevo; tlacitka ve vytahu jsou pri vstupu do nej vlevo, tudiz se jako pravak musim otocit, nez zmacknu cudlik; v autech se radi levou rukou) a dalsi podobne veci, kterych si clovek vsimne ve chvili, kdy jsou pro pravaka "pres ruku". Nabyla jsem dojmu, ze Anglani pokud to jde, delaji a vyrabeji vsechno presne opacne, nez je to v Evrope (oni sami se do Evropy zrovna moc nepocitaji). Velke mnozstvi levaku podle neni dano jen geneticky, ale je take dusledkem vyse uvedenych veci, ktere z nevyhraneneho cloveka udelaji velmi rychle levaka, protoze je to proste zivot v Britanii mnohem pohodlnejsi.

Odpovědět

počet

ArthurPhD,2007-10-18 20:39:00

Téma je to zaujímavá, ale zaujímavé sú aj počty ... 391 mávajúcich z toho 15% ľavou rukou - čiže 60 pozorovaných ľavákov. Ak z tohoto počtu niekto dokáže zistiť zmeny počtu ľavákov v Anglicku v priebehu druhej polovice 19. storočia, tak je asi jasnovidec.

Odpovědět

...a jeste neco...

jara cimrman,2007-10-18 19:28:23

...kdyz se mi to hodi, delam, ze mam vobe ruce levy, je to sikovny, obcas si to vyzkousejte...vhodne situace se nabizeji napriklad kolem prace v domacnosti, v tak zvanych dobrovolnych akcich, a podobne....nezameskejte proste pravou prilezitost....Vas Jara Cimrman

Odpovědět

..jde o politickou orientaci

jara cimrman,2007-10-18 19:20:03

...tihle levicaci a pravicaci....na muj vkus je levicaku porad prilis mnoho, at si na starejch anglickejch filmech mavaji jak chteji....

Odpovědět

selekce

J. Zrzavy,2007-10-18 17:43:29

Říká se, že leváctví je produkt frekvenčně-závislé selekce (neboli čím méně leváků je, tím víc se vyplácí jím být). Důvod, proč by mělo být výhodné být vzácným levákem (nebo naopak vzácným pravákem mezi samými leváky, to je totéž), by mohla být situace, když hodláte bližnímu tzv. vytnout políček, a on vás bací z úplně nečekaného směru. (Na hradě Rabí vysvětlují levo- či pravotočivost přístupové cesty k hradu právě obtížným šermováním zdola nahoru a snadným shora dolů, moje geometrická intuice mi nějak neumožňuje tuhle hypotézu testovat.)
Skutečně prý byla nalezena korelace mezi podílem leváctví a intenzitou brachiálního násilí v populaci. Nevím. V každém případě platí, že vysvětlení skrz hormony není žádné vysvětlení příčiny, hormony nám jenom říkají, JAK se to dělá, nikoliv PROČ to tu je.

Odpovědět


Kniha člověka

Martin,2007-10-18 21:19:29

Pred pár rokmi vyšla "Kniha člověka", autori Walter Bodmer, Robin McKie, v ktorej sa píše o rodine Kerr-ovcov, ktorí si dali na hraniciach Anglicka a Škótska postaviť zámok, dispozične riešený pre ľavákov, a aj svoje služobníctvo cvičili v ovládaní zbraní ľavou rukou.

Odpovědět

Je to dědičné, teda aspoň částečně

Jana,2007-10-18 17:38:20

Jsem levačka. Ze tří mých dětí jsou dva leváci. Švagrová je levačka a její dcera také.
Je ale zajímavé, že mám sestru - identické dvojče, která je pravačka. Nevíte něco o leváctví u dvojčat?

Odpovědět


U dvojčat(jednovaječných)

Colombo,2007-10-19 14:58:54

je podle mnou již zapomenutého výzkumu jedno pravák a druhé levák.

Odpovědět

Zpochybňuji spontaneitu - móda klobouků

Pavel Král,2007-10-18 14:04:35

Jako člověk, který delší dobu nosí klobouk, vím, že si člověk může zvyknout ke klobouku zvedat levou ruku, aby měl pravou volnou k jiným důležitějším věcem. V 19. století se zvedal klobouk zároveň s pozdravem, případně s podáním ruky. Vymizení módy klobouků tak může vysvětlit "vymizení" leváků. Obdobně dveře odemykám levou, protože v pravé často něco nesu.

Odpovědět

hm

jano,2007-10-18 13:45:58

Sme v rodine traja bratia a z toho sme dvaja lavaci pricom rodicia su obaja pravaci :)

Odpovědět


A co soused ?

Milan Bacik,2007-10-18 14:35:08

Není levák ?

Odpovědět

v Německu byli jednu dobu jenom praváci

999,2007-10-18 13:01:18

za Hitlera, jak všichni heilovali.

Kdyby ti geniální psychiatričcí mozkoví tryskáči nezkoumali dokumentární záběry z Anglie, ale z jistého období Německo, to bychom si teď početli v jejich třeskutých závěrech!

Odpovědět


Opravdu?

Pavel,2007-10-18 13:12:40

No, řekl bych, že mezi hailování a máváním je jakýsi rozdíl. I když, jak je vidět, ne každý je mentálně dostatečně vybaven tento rozdíl pochopit.

Odpovědět


Zdravení na vojně

Mulén,2007-10-18 19:21:23

Souhlasím s 999. Byl jsem na vojně a když 2 roky každého nadřízeného soudruha zdravíte pravou rukou, tak vám to vejde do krve. A prvou ruku pak zvednete na pozdrav i "prohnilému imperialistovi"

Odpovědět

móda

10mset,2007-10-18 10:12:10

Jeden čas bylo módou mít doma leváka. Když náhodou malé dítě chytilo tužku do levé ruky, protože prostě nevědělo, do které ruky se tužka má brát, už ho rodiče nutili, aby stále bralo věci levou rukou, a hrdě hlásili okolí, že mají leváka. To, že si takto vychovávané dítě zvyklo na přednostní úchop levou rukou je evidentní.
V současné době už tato skorohysterie opadla a většinou rodiče malé dítě poučí, do které ruky se má brát tužka atd. Když přesto dítě dlouhodobě trvá na úchop levou rukou, předpokládám, že další "vysvětlování", event. formou pohlavků, netrvá a pak máme na světě dalšího "pravého" leváka.

Odpovědět


neví?

vosel,2007-10-21 23:17:09

Jak neví? Jako že neví jestli je pravák nebo levák?

Odpovědět

Dneska každýmu projde každá levárna...

ZEPHIR,2007-10-18 09:42:20

...neni divu, že procento leváků v populaci roste. Kolik je leváků ve vládě?

Odpovědět


???

Martin,2007-10-18 21:06:50

To nie sú "leváci", to sú KRIVÁCI.

Odpovědět

A co ine krajiny?

TH,2007-10-18 08:32:57

Kolko percent lavakov je v inych krajinach, v inych kulturach, ktore nepreferovali pravakov?

Odpovědět

Ad leváctví

999,2007-10-18 08:17:45

Příčinou leváctví stejně jako homosexuality jsou dominantně specifické hormonální změny probíhající v organizmu matky ovlivňující plod v uvedeném směru.
V článku uváděné změny počtu leváků jsou spíše zbožným přáním těch psychologů, než seriozní informací. Lidově řečeno, dělají z prdu kuličku.

Odpovědět


z p..u kulička

jarda petr,2007-10-18 08:38:02

A co je příčinou těch specifických dominantních hormonálních změn? Že by z p..u kulička?

Odpovědět


levák

dokola,2007-10-18 10:32:19

Leváctví je stejně jako zmiňovaná homosexualita vrozená, ale to neznamená, že nelze potlačit.Osobní zkušenost. Jsem levák a spolužák byl také, jen jeho přeučovali. Já jsem spokojený levák, on je koktavý pravák. (vše kromě psaní dělá levou)
K názoru, že byla móda mít doma leváka...typicky pravácký přístup :)) uvědomte si, že v používání ruky není ostrá hranice a existuje spousta lidí, kteří nejsou vyhranění a je jim jedno jakou ruku použijí nebo jednu upřednosťnují jen velice slabě vůči té druhé. Ale že by někdo vychovával doma leváka z módních důvodů ...no....je to váš názor.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz