Rekvalifikace lidských tělních buněk na „univerzální lék“  
Ještě jsme „nedomlsali“ zprávy o úspěšném vytvoření embryonálních kmenových buněk makaka a věda nabízí další „průlom“ – rekvalifikaci lidských tělních buněk bez „klonovacího cirkusu“.

 

 

James Thomson

Hned dva týmy publikovaly nezávisle na sobě průlomové práce, v kterých popisují uměle navozenou proměnu plně diferencovaných (specializovaných) lidských tělních buněk na buňky nápadně připomínající embryonální kmenové buňky. Následně vědci z těchto buněk vytvářeli specializované buňky jiných typů. Jde vlastně o jakýsi „rekvalifikační kurz“ lidských tělních buněk.

 

 

Shinya Yamanaka


Japonský tým vedený Shinyou Yamanakou získal kožní buňky šestatřicetileté ženy a buňky z kloubního mazu devětašedesátiletého muže. V těch pak vědci uvedli do akce čtyři geny, jež kódují tzv. transkripční faktory (OCT4, SOX2, c-MYC a KLF4). Tyto molekuly zapínají v buňkách celou škálu dalších genů a tím mění jejich vzhled i funkce.

 

Yamanaka už dokázal, že tento kvartet transkripčních faktorů dokáže proměnit myší kožní buňky na buňky, které naplňují základní kritéria tzv. pluripotentních buněk – buňky se množí a mohou se za vhodných podmínek diferencovat na všechny možné typy buněk dospělého těla. Sám přiznává, že nečekal, že stejná čtveřice transkripčních faktorů zabere i na lidské buňky. Ale povedlo se.

 

Účinnost je zatím velmi nízká, ale to nepředstavuje problém vzhledem k tomu, že kožních a jiných buněk lze z lidského těla odebrat poměrně snadno poměrně hodně. Takto získané buňky jsou s to v těle myši vytvořit novotvar, v němž se formují nejrůznější buněčné typy. To dokazuje, že jde o buňky skutečně pluripotentní. Diferenciační schopnosti takto získaných „falešných embryonálních kmenových buněk“ dokázali Japonci v laboratoři, kde z takto „převychovaných“ buněk vypěstovali např. tepající buňky srdečního svalu. Výsledky zveřejnil časopis Cell.

 

Pluripotentní lidské buňky

Uplatnění celé metody v medicínské praxi není ale v dohlednu. Pro vnášení genů do buněk se používají geneticky upravené viry a to by asi zdravotnické kontrolní orgány jen tak „neskously“. Navíc bylo u transkripčního faktoru c-MYC prokázáno, že je s to navodit vznik nádorů.

 

Americký tým vedený Jamesem Thomsonem použil pro obdobné pokusy buňky odebrané z předkožky. Také Thomson a spol. vnášeli do buněk geny pro kvartet transkripčních faktorů pomocí virů. Použili však z části jiné transkripční faktory – OCT4, SOX2, NANOG a LIN28.

Zvětšit obrázek
Získáme “rekvalifikací” svých tělních buněk tkáně a nebo dokonce orgány, které využije medicína k léčbě chorob a záchraně životů? To ukáže čas.

Chybí tu tedy „proklatý“ c-MYC schopný vyvolat nádorové bujení. Také Thomson vypěstoval ze specializovaných buněk „falešné embryonální kmenové buňky“ a u nich pak prokázal schopnost velmi široké diferenciace. Problémy spojené s nasazením virů ale neodstranil. Například hrozí, že virus při zabudovávání genů pro transkripční faktory poškodí vlastní dědičnou informaci buňky. Práce Thomsonova týmu vyšla v Science.

 


Pokud se podaří výše uvedené  problémy překonat, mohla by v budoucnu vypadat léčba mnoha chorob tak, že by nám lékaři odebrali třeba buňky z ústní sliznice, ty by v laboratoři proměnili na pluripotentní buňky a z těch by nám následně napěstovali to, co zrovna potřebujeme – kost k vyspravení tříštivé zlomeniny, beta-buňky Langerhansových ostrůvků slinivky pro léčbu cukrovky, srdeční svalovinu pro zacelení díry po infarktu, dopamin produkující neurony pro zmírnění projevů Parkinsonovy choroby.
O tom, za jak perspektivní „rekvalifikaci buněk“ vědci považují, svědčí fakt, že výzkum na tomto poli zahájil i „otec ovce Dolly“ Ian Wilmut.

 

 

Pramen: Cell (DOI: 10.1016/j.cell.2007.11.019), Science (DOI: 10.1126/science.1151526)

Datum: 21.11.2007 05:50
Tisk článku


Diskuze:

nesmrtelnost

ARny,2007-12-12 21:57:25

Podla mojho nazoru nesrtelnost je ciastocne mozna, pretoze ludske telo je v podstate len biologicky stroj a stroj ako taky sa da opravit. Je to len otazka zozitosti opravy nic viac. Problem je vsak jeden nesmrtelnost nemoze existovat tak ako neexistuje nekonecno pretoze je to nieco co nema hranice. Vsetko okolo nas hranice ma takze preto nesmrtelnost neni mozna. A druhy faktor je to ze velmi dlhy zivot by pravdepodobne neuniesla nasa mysel pretoze na to nieje vobec stavana a vobec nam nepomoze ju opravovat. Inak povedane z mixera nikdy nebude lietadlo a je jedno ako ho budeme opravovat. Kazdopadne verim ze ludia si svoj zivot budu predlzovat o stovky mozno tisice rokov a sami sa budu rozhodovat kedy zomriet (prirodzenou smrtou).

Odpovědět

Nesmrtelnost

Piitr,2007-11-22 08:13:57

Já jen doufám, že se ta nesmrtelnost nikdy nepovede. Nějak by se z toho života pak vytratil smysl.

Odpovědět


nesmrtelnost

marwyn,2007-11-22 16:09:27

Nemusíte se bát, nesmrtelnost je čirá utopie, už kvůli tomu, že mozkové buňky nemůžete opravovat žádným ze způsobů v diskusi níže uvedených. Nicméně prodloužení lidského života na nějakých 200 nebo 300 let by určitě nebyla marná věc.

Odpovědět


ztrata smyslu

TBC,2007-11-23 08:42:53

Ale to se podivejme, konecne se dozvim jaky smysl ma zivot ted ?

Odpovědět


Pro TBC

Piitr,2007-11-23 09:42:38

Mým smyslem života je moje dítě. Myslím, že to tak cítí hodně lidí. Nevím, jestli máš děti. Pokud ne, tak se to těžko vysvětluje. Pokud jo, není to třeba vysvětlovat.

Odpovědět


ztrata smyslu

TBC,2007-11-23 10:12:50

Co na to rict, presne to sem cekal. To je ale velmi lacina odpoved uz jen z duvodu ze jsem delal narazku na smysl zivota a ne "tvuj" smysl zivota, a nic proti tvemu diteti. Pokud bych to ale rozebiral, jako ze se mi do toho moc nechce, smysl zivota by tedy ve finale mel byt v jeho zachovani, coz "nesmrtelnost" myslim celkem dost dobre zastane...

Odpovědět


Rozebírání jejího smyslu života

Colombo,2007-11-23 11:54:06

to je 10-12 let natvrdo

Odpovědět


Pro TBC

Piitr,2007-11-23 14:51:03

Máš pravdu, už v úvodním příspěvku jsem měl na mysli smysl života, jak ho cítí jednotlivec, a ne smysl života jako celku. Asi jsem se nevyjádřil úplně přesně. Smysl života jako celku samozřejmě neznám (i když mám oblíbeného kandidáta, jako asi každý).

Odpovědět


Nebo jinak

Piitr,2007-11-23 15:01:19

Nebo to zkusím jinak. Prostě jsem chtěl říci, že pokud by lidé neumírali (nebo žili moc dlouho) a zároveň se neměli hromadit, tak by se ani nerodily děti (nebo by se jich rodilo málo) a ten život by byl hrozně smutný a bezútěšný. Snad už se tomu takhle dá rozumět lépe.

Odpovědět

nesmrtelnost

jarda petr,2007-11-22 03:20:54

Já myslím, že nesmrtelnost není na pořadu dne. Pokud ale podobne experimenty poslouží k tomu, že lidé budou žít o něco déle a hlavně budou dožívat své dny v relativním zdraví a především bez utrpení, bude to znamenat pro nás všechny hrozně moc.
A ještě jedna celkem samozřejmá věc. Dost můžeme pro naplnění tohoto cíle udělat sami už dnes - stačí žít o něco zdravěji a v tom blázinci kolem nás si udržet chladnou hlavu. P.S. Kéž bych to já sám dokázal!

Odpovědět


A to se pak bude

Colombo,2007-11-22 09:04:11

posunovat důchodový věk:D

Ono to ale asi nebudeme mít moc na výběr:/

Ona nesmrtelnost by byla, vzhledem k lidskému konzervatismu, hodně velký problém. Už teď straší 50-60ti letí, co se neumí přizpůsobit a odmítají vše nové. Představte si, když budem žít nějakých 1000 let. To nebudou takhle strašit jen 20-30 let ale 920-930. A to je vzhledem k pokroku velký problém.

Odpovědět

Telomeráza a nesmrtelnost

edison,2007-11-21 14:18:02

Telomeráza možná ani není k nesmrtelnosti člověka potřeba. Staří lidé neumírají na nedostatečnou délku telomer, ale na "celkovou sešlost věkem", což je suma důsledků drobných oprav v organizmu.

Jestliže tělo přišlo o nějaké buňky, nahradí je jiné, které vzniknou dělením okolních. Jenže tohle ve skutečnosti není plnohodnotná oprava, protože ta nová buňka vznikne kousek vedle. V daném místě se tedy oproti výchozímu stavu změní pnutí a dojde k lokální deformaci. Každá taková oprava vnáší víceméně náhodné, drobné deformace do opravovaných struktur. Drobné chyby se v průběhu života hromadí a nakonec začnou působit potíže. Celý tento proces začíná okamžikem, kdy člověk přestane růst.

V případě zájmu o nesmrtelnost je tedy nutné především upravit celý reparační proces tak, aby s nějakou definovanou přesností obnovoval stav z roku, kdy se dotyčná osoba rozhodne jej zaznamenat. S vysokou pravděpodobností to obnáší omezení přirozeného dělení a jeho nahrazení nanoroboty. Nanoroboti budou při opravách muset syntetizovat DNA a tu vždy udělají s původní velikostí telomer.

Odpovědět


Mluvíte o příliš Sci-fi nanorobotech

Colombo,2007-11-21 15:31:34

pro ty nemáme: zdroj energie, baterii, motorky, řídící centrum v příslušných velikostech.

Odpovědět


Sci-fi

Špajda,2007-11-21 16:49:35

Souhlasím s Colombem-nanoroboti nebude asi to správné ořechové, co by mělo opravovat chyby v buňkách, nebo přímo v DNA. Spíš by se hodily soubory šikovných enzymů-a ty by si stačilo půjčit od zvířat, které mají si vybrali dlouhověkou životní strategii...

Odpovědět


Enzymy starnuti zpomali

Jirka ze Stanfordu,2007-11-21 19:52:53

ale nezastavi, protoze pusobi moc "plosne". Abychom starnuti zastavili nebo dokonce zvratili musime opravy presne zacilit (jedine tak snizime entropii) a na to potrebujeme prave ty nanoroboty. Nanoroboti samozrejme nebudou z plechu (nebo z kremiku), ale prave z proteinu a enzymu (neco na zpusob viru, ktere jsou v podstate take takovi "nanoroboti"). Na vyvoji podobnych proteinovych nanorobotu se pracuje ve spouste laboratori po svete, napriklad prave v te kde jsem kdysi delal doktorat.

Odpovědět


V tom případě

Colombo,2007-11-21 20:29:53

bych to nenazýval nanoroboty

Odpovědět


Vsak pockejte

Colombo,2007-11-21 20:31:34

az vystuduju ja, to taky budu hazet rozumy na vsechny strany:D
Zatim mi jen drzte palce, at se vubec na tu skolu dostanu:/

Odpovědět


Nejake

Colombo,2007-11-21 20:32:03

konexe a doporuceni by ale taky nebyla na skodu:D

Odpovědět


Palce drzim!

Jirka ze Stanfordu,2007-11-21 21:14:15

Ale mnohem dulezitejsi nez konexe a doporuceni je urcite silna vule a tvrda prace! :)

Odpovědět


Vule by byla

Colombo,2007-11-21 21:32:39

jen s tou praci:/ jen doufam, že bude i nějak hodnocen zápal pro věc:D zaujetí:) toho mám na rozdávání:D
ale co by se šiklo je dobrá paměť, dyť já si pořádně co si přečtu nepamatuju:(, no vzhledem k tomu, že mám na mysli Obecný přehled biologie, u kterého je napsané průvodce studiem na VŠ, a jsem zrovna u chemicke stavby buňky, když vezmu v potaz, že v chemii jsme teprv u cukru, takže ty nazvy chem. sloučenin slyšim poprve, někdy je ani spravně přečist napoprve nedokažu, natož abych věděl o co jde... eh, mam dneska trochu ukecanou naladu:/ a stejně, myslim moc dopředu, ještě mi zbývá maturita:D a poznavačka:( jsou v testech na VŠ na bio. směr nutne neco z poznavacky?

Odpovědět


Ending Aging

Pauloson,2007-11-21 22:15:09

Aubrey de Grey (www.sens.org) ve své nové knize Ending Aging píše, že by mělo být možné radikálně zpomalit stárnutí i bez použití nějakých futuristických nanobotů. Možná na tom něco bude.

Odpovědět


Re: Mluvíte o příliš Sci-fi nanorobotech

edison,2007-11-21 22:37:39

Však také nepíšu o tom co máme, ale co k nesmrtelnosti potřebujeme:-)

Z výšeuvedeného vyplývá, že nesmrtelnost člověka je zatím sci-fi.

Odpovědět


Naštěstí

MirekS,2007-11-21 23:04:59

jako první by byli nesmrtelní zas ti nepraví ...

Odpovědět


nesmrtelnost si musime zaslouzit

Nina,2007-11-23 18:47:40

teda jako lidstvo. Predstavte se ze po vas nekdo pujde a bude se toho drzet jak buldok a vy zjistujete ze posledni roky zivota travite napr. porad u soudu a celite nekonecnym obvinovanim.V takovym pripade a jinych by se mi nesmrtelnost nehodila.

Odpovědět

telomeraza

zub,2007-11-21 10:22:04

Telomery prodlouzis telomerazou. Ale asi to neni uplne bezpecne kvuli za rohem se chechtajici rakovine.

Odpovědět


To byla reakce na Nesmrtelnost ee od Colomba

zub,2007-11-21 10:22:50

Opet jsem prohral souboj s timto kvalitnim systemem na posilani prispevku. :-(

Odpovědět


Jistě

Colombo,2007-11-21 10:44:40

o tom to je:D. Jakmile ale zvládneme bezpečně aktivovat gen pro telomerázu s tím, že zlikvidujeme(minimalizujeme) riziko rakoviny, mohli bychom býti nesmrtelní. Případně jakousi proceduru, kdy by byla jakásik "omlazovací kůra", kdy by pod přísným lékařským dohledem se na týden aktivoval gen pro telomerázu, buňky v těle by se omladily, pak by se opět telomeráza vypnula, ale tělo by už bylo "mladé". Je ale celkem pravděpodobné, že by se vyskytly další problémy, proč toto nejde dělat:D

BTW. Znám jednoho(ne osobně), co má taky nick Zub, nejsi to ty?

Odpovědět


Systém

Bikkhu,2007-11-21 10:44:59

je jednoduchý, pokud reagujete na odpověď na příspěvek, je nutné kliknout na odkaz "odpověď" pod původním příspevkem, je jen jedna úroveň odpovědí.

Odpovědět


Brzo

redakce,2007-11-21 10:45:04

Diskuse ma celou radu chyb. Nabidli se nám dva nadsenci, kteri hodlají diskusi překopat tak, aby byla uzivatelsky přijemnejsi, aby ji nenapadaly roboti, aby se zde nevyskytovaly rasisticke myslenky aby se nemohl pisatel prihlasovat pod cizim jmenem.

Odpovědět

nesmrteľnosť

Martin,2007-11-21 08:08:54

Tak, a ľudstvo je zasa o malý krôčik bližšie k nesmrteľnosti...

Odpovědět


Re: nesmrteľnosť

edison,2007-11-21 08:44:07

Kdepak, na nesmrtelnost je nutná nanotechnologie a nanoroboti. Jakékoli metody údržby organizmu založené na dělení buněk mají omezení v podobně hromadění entropie a nejsou tedy trvale použitelné.
Nesmrtelnost vyžaduje takové metody, které dokáží udržovat organické struktury ve statickém stavu, tzn. aby po opravě nezůstaly žádné (ani jakkoli minoritní) trvalé pozůstatky.

Odpovědět


malý krôčik

Martin,2007-11-21 08:50:26

Veď píšem, že malý krôčik...

Odpovědět


Nesmrtelnost ee

Colombo,2007-11-21 09:56:52

to by chtělo přijít na to, jak prodloužit telomery, pak možná...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz