Je James Watson méně inteligentní?  
Překvapivé odhalení původu amerického genetika.

 

 

Zvětšit obrázek
Dva mladí géniové – James Watson a Francis Crick s modelem dvojité šroubovice DNA. Na třetí autorku tohoto objevu – Rosy Franklinovou se zhusta zapomíná. I to mívají Watsonovi jeho kritici za zlé.

V říjnu roku 2007 vyvolal slavný genetik James Watson bouři nevole prohlášením podle kterého jsou Afričané méně inteligentní než běloši. Stálo ho to propagační kampaň na podporu jeho nové knihy a dokonce i místo vedoucího newyorské Cold Spring Barbor Laboratory.

Zvětšit obrázek
Islandský genetik Kari Stefansson, deCODE Genetics

Celá kauza má poněkud pikantní dohru. Watsonův genom byl nedávno kompletně přečten a zveřejněn na internetu. Islandská genetická firma deCODE Genetics provedla analýzy Watsonova genomu a její experti došli k závěru, že Watson má 16krát více „afrických“ variant genů, než je u průměrného bělocha zvykem.

 


„Takové množství afrických variant genů můžete očekávat u někoho, kdo měl za prapradědečka Afričana,“ interpretoval výsledky analýz Kari Stefansson z deCODE Genetics.
Je tedy Watson díky africkým genům méně inteligentní? Pokud jde o genetiku, pak to rozhodně neplatí. Způsob, jakým dal v modelu šroubovice páry bazí – tedy písmena genetického kódu, byl rozhodně geniální. Svůj vysoký intelekt osvědčil mnohokrát před tímto přelomovým objevem i po něm. V jiných oblastech života už jeho genialita nemusí být tak zřejmá.
Výsledky analýz z deCODE tak lze brát i jako Watsonovu genetickou rehabilitaci Afričanů.

Pramen: The Scientist

 

 

Tajemství DNA

 

V knize Tajemství DNA (velká písmena českého titulu umožňují alternativní výklad názvu jako „Tajemství dna“) Watson Franklinovou rozhodně nešetří, i když v samotném závěru přiznává, že se v ní spletl. (P.S. Zbytky nákladu této úžasné knihy se dají pořídit v prodejnách nakladatelství Academia tuším za 10 Kč).

 

 

Datum: 12.12.2007 08:45
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz