Opilí muší sukničkáři  
Na mušky octomilky má alkohol podobné účinky jako na člověka. Zpočátku jsou rozjařené, motají se a nevnímají pořádně okolí.

 

 

Kyung-An Hanová

Opilé octomilky narážejí do překážek, nedokážou se navzájem vyhnout v letu a vrážejí jedna do druhé. S rostoucí koncentrací alkoholu v těle se mušky postupně zklidní a pokud i pak dostávají alkohol, nakonec uhynou. Mušky se mohou dokonce proměnit v alkoholiky, kteří si na velké porce alkoholu zvyknou a při delší abstinenci jej pak postrádají. To vše činí z mušek octomilek velmi dobrý model pro studium alkoholismu. Přispívá k tomu i fakt, že vědci už přečetli kompletní dědičnou informaci octomilek, znají jejich geny a mohou do nich cíleně zasahovat.

 

Tým vědců vedený neuroložkou Kyung-An Hanovou z Pennsylvania State University zkoumal vliv dlouhodobé konzumace alkoholu na pohlavní život octomilek. Samečci, kteří delší dobu flámovali na alkoholových parách, měli zvýšený zájem o páření. Přitom však ztráceli na vybíravosti. Pokoušeli se o námluvy prakticky se vším, co mělo křídla. Bylo jim úplně jedno, jestli se dvoří samičce nebo jinému samečkovi. Pronásledovali jeden druhého tak vytrvale, že se často seřadili do uzavřeného kruhu, v němž každý samec vyluzoval vibrujícími křídly „vyznání lásky“ samci před sebou. Na samičky, které se námluv účastní jen pasivně, alkohol podobné účinky neměl.

 

 
Opilým samečkům vzroste hladina dopaminu a s tím i pohlavní pud. Pářit se jim ale daří mnohem hůře.

Samci octomilky nemění pod vlivem alkoholu sexuální orientaci. Jsou jen mnohem více pohlavně nabuzení. Jejich úspěšnost při páření ale klesá. Hypersexualitu opilých samečků octomilky má na svědomí vzestup hladin dopaminu v jejich nervovém systému. Pokud vědci snížili opilým samečkům koncentraci této látky v těle, zájem octomilek o námluvy citelně opadl. Zajímavé výsledky přinesly experimenty s různě starými octomilkami.
„Jak mušky stárnou, klesá výkon jejich nervové soustavy. Zároveň s tím roste jejich citlivost k účinkům alkoholu,“ říká Kyung-An Hanová.

 

Hledání paralel mezi chováním mušek a lidí se zdá na první pohled přitažené za vlasy. Vědci se už ale mnohokrát přesvědčili, že s octomilkami a dalšími živočichy sdílíme překvapivě široké spektrum životních procesů. Vliv alkoholu není výjimkou. Už William Shakespeare v dramatu Macbeth napsal, že alkohol vyvolává žádost, ale snižuje výkonnost.
„Na základě našich výzkumů na octomilkách začínáme chápat molekulární a buněčné mechanismy, jež navozují změny mozku vyvolané dlouhodobou konzumací alkoholu a vyvolávají na něm závislost,“ shrnula práci svého týmu Hanová.


 

 

Datum: 08.01.2008 15:49
Tisk článku


Diskuze:

...to neprekvapuje..

jara cimrman,2008-01-08 17:37:12

...je to pochopitelene vysvetlitelene stejnym vahovym pomerem mozecku a telicka, jak u musek, tak u lidi..

....diky za dobre nacasovany clanecek, prave jsem si docetl o svatebni ceste pana Paroubka na Slovensko, mnohe souvislosti nabraly zretelnejsi kontury....

Odpovědět


vahovy pomer mozecku a telicka

Zorro,2008-01-08 20:50:28

V případě pana Paroubka mušce příliš neodpovídá.

Teorie mohou být zavádějící.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz