Historie rakoviny tlustého střeva  
Mutace podporující vznik rakoviny tlustého střeva mají dávné kořeny a jejich stopování může významně podpořit prevenci střevních nádorů.

 

 

Zvětšit obrázek
Otcové poutníci. Kromě genů pro náboženství si převezli i geny pro rakovinu tlustého střeva. Kredit: Ancestry.

Američané jsou zřejmě díky svému odchodu z rodné Evropy nebo případně Afriky a dalších kontinentů postižení úporným pátráním po svých předcích. Někdy až úsměvné chování mimo jiné poskytuje zajímavý zdroj dat, která je možné různým způsobem vytěžit.
Badatelům z Huntsman Cancer Institute (HCI) působícího v rámci University of Utah se povedla opravdová trefa do černého. Studovali dvě početné rodiny, jednu z Utahu a druhou z New Yorku, které obě vlastní nepříjemnou mutaci zvyšující šanci na rakovinu tlustého střeva.

 

Zvětšit obrázek
FAP, familiární adenomatózní polypóza. Drastičtější forma AFAP. Kredit: Johns Hopkins University.

Nakonec ne až tak překvapivě zjistili, že obě rodiny mají společné předky, totiž pár, který přicestoval do Nového světa z Anglie ve třicátých letech 17. století, tedy v době Otců poutníků a lodi Mayflower. Dotyčná dvojice má v USA nepochybně mnohem víc potomků, dokonce se zdá, že by mohly být předky měřitelného celostátního procenta pacientů s rakovinou tlustého střeva. Jména obou rodin jsou držena v tajnosti, vzhledem k obavě, že by jejím členům mohly začít dělat problémy zdravotní pojišťovny.

Zmíněná mutace způsobuje takzvanou atenuovanou familiární adenomatózní polypózu (AFAP), což je stav, ze kterého může snadno vzniknout rakovina tlustého střeva. Osmdesátiletí lidé s AFAP mají více než dvoutřetinovou šanci, že se u nich tato rakovina rozvine, zatímco u jejich vrstevníků bez AFAP je to jenom jedna ku 24.

Zvětšit obrázek
Rozvoj rakoviny tlustého střeva. Nejlepší obranou je rychlost jejího nálezu. Kredit: National Cancer;Institute.

V případě rakoviny tlustého střeva je pro delší přežití klíčové včasné rozpoznání nádoru. Nositelé mutace od předků ze 17. století žijí v poměrně značném riziku. Může se stát, že rakovinu tlustého střeva dostanou už ve dvaceti.

 

Proto není tak úplně od věci znát rodinnou historii rakovin, podělit se o ní se svými lékaři a zajímat se o své mutace. Rodiny, které tahle rakovina postihuje v nadprůměrné míře, by se měly mít na pozoru. Už v dnešní době se daří významně snižovat rozvoj nádorů tlustého střeva, když si jsou ohrožení lidé vědomi svých genetických předpokladů a zařídí se podle toho.

 

Lze očekávat, že v blízké době bude informací o podobných rodinných mutacích přibývat a přibývat. Časem si snad bude moct každý prostudovat svoji dědičnou zátěž, zanadávat si na předky a pak se s tím zkusit nějak rozumně vyrovnat.


Pramen: ScienceDaily 2. 1. 2008.


 

Datum: 10.01.2008 04:47
Tisk článku


Diskuze:

prevence

Petr Huk,2010-12-12 10:31:36

Dobrý den, já jsem kdysi vyzkoušela chlorellu a u té jsme zůstali ted už jí bereme celá rodinka a dokonce i malej jí baští a také je vhodna pro těhotné a kojící maminky takže super i pro seniory,takže vlastně pro všechny generace Tyto látky rovnež pomáhájí při autoimunitních onemocněních jako je revmatoidní artritida, lupus, roztroušená sklerosa apod., rakovině, ale i při kožních onemocněních typu lupenky, dále ekzémy, záněty či při alergických onemocněních.pomáhá z těla odstranovat těžké kovy,toxiny a další jedovaté látky,pomáhá odstranit chronickou zácpu,čistí trávící ustrojí,jako probiotikum podporuje tvorbu prospěšných lactobacilů a bifidobakterií,podporuje zdravou krvetvorbu,zvyšuje hladinu hemoglinu,podporuje kožní metabolismus,hojení ran a vředů,posiluje imunitu organismu proti virovým onemocněním,podporuje zdravé funkce reprodukčních orgánů,prospívá celkové regeneraci organismu,zvyšuje energii a vitalitu a další a další věci my ji bereme celá rodinka plus malej má 4 a už jí bere od 1 roku a jsme s ní moooc spokojeni proto posílám dál
více se dozvíte zde jsou tam supr články chlorellamrmia.blogspot.com mr.mia@hotmail.com

Odpovědět

Naše zdravotnictví

Arccos,2008-01-10 11:54:30

Dobré. Zatím to ale v našem zdravotnictví vypadá tak, že když zemřela na rakovinu moje matka, tak se nám nikdo ani neobtěžoval sdělit, co to bylo za rakovinu a na přímé dotazy nás odbývali. To je pořád keců o prevenci a pak to v praxi takto dopadá.

Odpovědět


znám ještě horší případ

daan,2008-01-11 18:09:29

Moje manželka z velké pečlivosti chodila na mamograf 2x do roka. Jeden výsledek jí ztratili, nikdo se neobtěžoval jí to oznámit aby přišla znovu na kontrolu, šla až po dalším půl roce. Bohužel právě v té době došlo k rozvoji rakoviny. Talže jak slyším odborníky žvanit o prevenci mám akorát vztek.
Bohužel je manžrelka již dnes po smrti!!!

Odpovědět


4 daan: kolik Vam priznal soud odskodneho?

jkotek,2008-01-20 12:37:16

Bez urazky - pokud dokrot pochybil, tak to zente k soudu. Vasi manzelce to sice zivot nevrati, ale jine zene muze. To, ze za slendrijan bude vinik potrestan.
A k soudu muste protoze doktor doktora bude kryt.

Odpovědět

Edisonovi

J.Panek,2008-01-10 10:40:23

http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=582

Odpovědět


J.Pankovi

edison,2008-01-10 11:03:32

Zřejmě se tu projevuje rozdíl mezi 42týdenní léčebnou kůrou potkanů, kterí na rakovinu již mají důkladně zaděláno a třeba 42letou konzumací u lidí, kteří byli na začátku "pokusu" zdraví:-)

Odpovědět

Rakovina a pivo

edison,2008-01-10 10:05:41

http://www.novinky.cz/clanek/67936-pivo-zvysuje-riziko-vzniku-rakoviny-tlusteho-streva.html

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz