Léčba zvířat kmenovými buňkami  
Léčba kmenovými buňkami u lidí je předmětem zuřivých debat. U zvířat se už začala používat.

 

 

Zvětšit obrázek
Greg´s Gold po návratu na závodní dráhy při jednom ze svých vítězných závodů.

Velký návrat na americké dostihové dráhy slavil plnokrevník Greg´s Gold. V roce 2005 ukončila jeho dostihovou kariéru přetržená šlacha. Zdálo se, že si kůň už nezazávidí. I kdyby se zranění zhojilo, vzniklá jizva většinou výrazně sníží pružnost šlachy, omezí pohyb kloubu a kůň už nikdy není tak rychlý jako před zraněním. Trenér David Hofmans a veterinář Wade Byrd se přesto pokusili o nemožné. Byrd odebral pod lokálním znecitlivěním koni z pod ocasu malý kousek tukové tkáně a tu poslal expresní zásilkou do laboratoří kalifornské společnosti Vet-Stem. Tam tkáň opláchli fyziologickým roztokem a enzymaticky ji narušili. Poté z narušené tkáně izolovali kmenové buňky  a ty v chlazeném kontejneru poslali zpět Byrdovi. Během osmačtyřiceti hodin měl Byrd k dispozici „lék“ – kmenové buňky, které vstříkl koni do místa poraněné šlachy. O deset měsíců později běžel Greg´s Gold svůj první dostih a vyhrál.  Od té doby běžel v dalších osmi závodech. Ve třech zvítězil a s výjimkou jediného se ve všech dalších umístil.


Společnost  Vet-Stem  připravila kmenové buňky pro léčbu zhruba 3000 koní. Kromě plnokrevníků se stali jejími pacienty i koně používané pro pólo, drezurní soutěže nebo westernové ježdění. Řada veterinářů využívá služeb firmy Vet-Stem při každém závažnějším poranění šlach a vazů. Mnozí si výsledky pochvalují.  Skeptici se přesto netají pochybami o tom, že kmenové buňky jsou tak zázračným lékem. Mnozí koně podstupují léčbu „inkognito“, protože jejich majitelé zranění koně tají. Přehled o tom, kolik koní skutečně podstoupilo léčbu a jaká byla její úspěšnost, není k dispozici. Někteří veterináři nejsou s výsledky léčby nijak nadšeni.

„Velmi často se zranění obnoví,“ říká veterinář Larry Bramlage, který pracuje pro veterinární kliniku Rood & Riddle  v Lexingtonu. „Léčená šlacha je i nadále slabá.“
Bramlage je přesvědčen, že počáteční pružnost zhojené šlachy se rychle vytrácí a ta je pak  náchylná k dalšímu poškození.

 

Zvětšit obrázek
Kůň: Be A Bono.
Majitel koně: Spencer & Florence Childers, Fresno, Kalifornie.
Světový šampion Quarter Horse 2004.
Diagnóza: osteoartritida kolena. Regenerativní léčba kmenovými buňkami izolovanými z vlastní tukové tkáně.
Devět měsíců po léčbě vítězí v závodě Spencer L Childers California Breeders Championship Handicap.

Původní předpoklad vědců z Vet-Stem, podle kterého se kmenové buňky mění v poraněném místě na buňky vytvářející šlachy a vazy, se nepotvrdil. Spíše se zdá, že kmenové buňky tlumí zánětlivou reakci a navozují podmínky pro úspěšnější spontánní hojení zraněné šlachy či vazu. I představitelé Vet-Stem přiznávají, že nemají jasnou představu, jak vlastně kmenové buňky působí.

„Kliničtí veterináři dělají některé věci, protože vědí nebo tuší, že zaberou. Nám vědcům pak trvá dvacet let, než zjistíme, proč to tak je,“ říká veterinář Art Caplan z Vet-Stem.
Podstatu a možnosti léčby koní kmenovými buňkami intenzivně zkoumají veterináři z Cornell University. Ti ale mají na rozdíl od Vet-Stem jen málo klientů, a tak zatím nejsou s to vydat o léčbě definitivní verdikt.

Arabským šejkům to ale nevadí. Vet-Stem uzavřela dohodu s Centrální výzkumnou veterinární laboratoří v Dubaji a bude jejím prostřednictvím nabízet své služby pro léčbu koní ve Spojených arabských emirátech, Kuvajtu, Saudské Arábii a Kataru. Zákazníkům nabízí firma i úplnou novinku. Uskladnění kmenových buněk hříbat odebraných při porodu z pupečníkové krve. Každé hříbě bude mít po celý život uloženo „pro strýčka Příhodu“  ve zmraženém stavu pět léčebných dávek těchto buněk. Majitel za to zaplatí 3000 amerických dolarů.
Vet-Stem mezitím rozšířila léčbu kmenovými buňkami na psy. Ve veterinárním časopise Veterinary Therapeutics publikovali veterináři z této firmy výsledky objektivně provedené studie, při které byl testován účinek kmenových buněk při léčbě psů s chronickou osteoartritidou kyčelního kloubu. Podání kmenových buněk přímo do kloubu ulevilo psům od problémů a zvýšilo jejich pohyblivost. Majitelé tří psů zařazených do studie zvažovali utracení zvířete. Po léčbě se ale stav všech tří zvířat zlepšil natolik, že od svého záměru upustili.  
 

Video

Video:  Popis zranění, izolace kmenových buněk a léčby šlachy (Vet Stem)

 

Pramen: The Scientist, Vet Stem

 

Datum: 29.01.2008 02:23
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz