Déja vu  
Léčba tlouštíka s neutuchajícím apetitem přivedla vědce na možnost vylepšení lidské paměti.

  


 

Andres Lozano

Hloubková stimulace hypotalamu není nic nového. Byla již dříve použita k léčbě úporných bolestí hlavy a také ke snížení agresivity u násilníků. Určité úspěchy zaznamenala stimulace mozku zavedenými elektrodami také u lidí s Parkinsonovou chorobou, případně jiných pohybových poruch. 


Neurochirurg Andres Lozano se svým týmem v Toronto Western Hospital (Ontario, Kanada) se   rozhodl vyzkoušet hloubkovou stimulaci hypotalamu k léčbě obezity. Operaci provedl na padesátiletém muži. Šlo pacienta, který se potýkal s celoživotní těžkou neustále se zhoršující obezitou. Snahou bylo snížit u něj apetit k jídlu. Byl to prakticky poslední pokus, neboť veškerá jeho předchozí léčba se míjela účinkem. Výsledek zákroku závisel na tom, zda se neurochirurgům podaří najít místo, které je odpovědné za potlačení jeho chuti k jídlu. Stimulací tohoto místa zavedenou elektrodou pak chtěli lékaři jeho neutuchající „žravost“ potlačit. Poté, co vědci pacientovi elektrodu do mozku zavedli, došlo k oboustrannému překvapení. Jak u operatéra tak i u pacienta. Elektrické impulsy vyvolávaly to, čemu se říká „déjà vu.“ Déjà vu je francouzský výraz znamenající „už viděno“ (také nazývaný paramnesia). Označuje se jím pocit již dříve prožitého, viděného nebo slyšeného.


Stimulace hypotalamu tedy u pacienta navozovala pocit jasných vzpomínek. Zřetelně si například vybavoval procházku parkem s přáteli, která se udála, když mu bylo dvacet let. Jak lékař zvyšoval intenzitu dráždění, detaily vzpomínek se pacientovi vybavovaly zřetelněji. Toto ovlivnění vnímání bylo pozorováno opakovaně. Místo, jež oživovalo vzpomínky nejsilněji, lékaři lokalizovali do hypotalamu. Konkrétně do místa, kde svazky nervových vláken přenášejí impulsy v rámci propojení limbického systému. O tomto místu již z dřívějška bylo známo, že souvisí s pamětí a emocemi.
Později se navíc ukázalo, že stimulace, kterou lékaři pacientovi prováděli, se neomezila jen na hypotalamus, kam byla sonda zavedena. Elektrické impulsy zavedené do hypotalamu zvýšily také aktivitu čelního laloku a hipokampu, tedy dvou dalších hráčů takzvané paměťové smyčky.
  

 

Zvětšit obrázek
Hypotalamus (Kredit: Medicalook)

Za pozornost stojí i to, co se událo na prvním vyšetření, na které si pacienta pozvali po dvou měsících od jeho propuštění z nemocnice domů. Ukázalo se, že pacient si i po této době byl schopen přesně vybavit, co prožíval na operačním sále v době, kdy byla jeho stimulace zapnuta.
Samozřejmě, že jeho obezita šla tak trochu stranou zájmu výzkumníků a že následovaly testy, které byly cíleně zaměřeny na jeho paměť. Při nich vědci exaktně studovali rozdíly mezi stavem, kdy stimulace byla zapnuta a kdy ne. Po třech týdnech souvislé stimulace hypotalamu testy prokázaly, že výsledkem bylo významné zlepšení jeho schopnosti se učit. Kromě zlepšené paměti spočívající v lepším vybavováním si věcí, mezi nimiž byla určitá logická souvislost, se prokázalo i to, že pacient si byl schopen snadněji vybavovat i skutečnosti, mezi nimiž žádná logická souvislost nebyla. Pochopitelně, že zlepšení se týkalo časových úseků, kdy páčka na vypínači „stimulace“ se nacházela v pozici „zapnuto“.

 
I když se pokus s nenasytným tlouštíkem z pohledu dietologie poněkud zvrtnul, přispěl k poznání našeho poznávání. Potvrdil již dříve známý fakt, že hloubková mozková stimulace může ovlivnit motorické a limbické okruhy. Novým poznatkem je určení místa, jehož stimulace se dá využít k ovlivnění funkčnosti naší paměti. Vědci získali nástroj, který jim pomůže studovat podstatu paměti. K čemu to využije praxe, ukáže budoucnost.

 

Pramen: Annals of Neurology, January 2008


 

Datum: 02.02.2008 19:47
Tisk článku


Diskuze:

nechápu souvislost s deja vu

xb,2008-02-03 15:35:22

Pacientovi se zlepšila paměť. Jak to souvisí s deja vu?

S kvantovými implantáty budeme pracovat se skutečným deja vu způsobem, o kterém se nám dnes ani nesnilo.

Odpovědět


?

josef,2008-02-04 17:02:22

To asi zatím nikdo. Pokus pouze konstatuje pocity pro něž se používa termín Dejavu a současně testy registrují zlepšení paměti. Nic víc, nicmíň. Ale i to je velmi zajímavý poznatek. Nakolik ty dva jevy souvisí, se ukáže.

Odpovědět

chyba v matrixu

Dogtor,2008-02-03 14:15:23

a pak že je deja vu chyba v matrixu :) hluboká mozková stimulace, s tím jak se poslední dobou rozmáhá, nám asi přinese dost zajímavá překvapení.

Odpovědět

Tak trochu jako Scifi

Jindra Tušer,2008-02-03 13:40:27

Ale možná se jižopravdu blížíme době, kdy budeme mít implantované čipy s elektrodami do mozku, které nám budou zvyšovat inteligenci.

Odpovědět


určitě ano

xb,2008-02-03 15:35:10

a s těmito čipy vymyslíme, jak žít v pohodě bez negativity, kterou způsobuje vidina nemocí a smrti.

Odpovědět

deja vu

Ccecil,2008-02-02 20:12:41

Již několikrát jsem četl o snahách tento fenomén vysvětlit. A přiznám se, že mnohé je podobnými mechanizmy vysvětlitelné. Ale přeci jen, něco vysvětlitelné není. Sám jsem byl svědkem tohoto fenoménu, který se tak trochu odlišuje od běžného standardu. Nebudu popisovat podrobnosti, ale zažil jsem cca 10 minut, kdy jsem měl neodbytný pocit, že to vše dobře znám. Věděl jsem naprosto přesně, co kdo řekne a co se stane cca s 10 vteřinovým předstihem, včetně zvonění telefonu, vstoupení konkrétního člověka do místnosti a podobně. Celá událost trvala asi 10 minut a skončila teprve v okamžiku, kdy jsem věděl, že bych měl vstát a odejít do vedlejší místnosti a já se tomu vzepřel. Najednou ten pocit zmizel a již se nikdy neobjevil. Dodnes hledám racionální vysvětlení. Zatím marně.

Odpovědět


ja si naopak myslim,

Erik,2008-02-02 21:42:27

ze je to celkom dobre vysvetlitelne. Sam som ten pocit parkrat zazil, aj ked prevazne iba v skorej mladosti puberty a pokladal som to za nieco vynimocne a "tajomne".
Po rokoch si vsak myslim, ze nas to klame iba vlastna mysel, ktora dokaze velmi sikovne zamienat "pocit casovej postupnosti".

Odpovědět


No, že by mě mozek až tak klamal

Colombo,2008-02-02 21:56:42

mě se často něco zdá a pak se mi to stane. Něco se mi zdálo před měsícem, něco jiného před týdnem a ještě něco před třemi dny a pak se to spojilo do jednoho delšího vidění, v onen inkriminovaný den.

Odpovědět


to poznám, ale...

Martin,2008-02-02 23:01:20

Mne sa zasa zdalo, že bude lepšia výplata a ono nič :)

Ale aby som až tak netrepal...
V 1988 sme sa viezli z Nitry z Agrokomplexu (školská exkurzia) a pri Piešťanoch sa nám pokazil autobus.
O rok neskôr cestou z Jihlavy do Brna autobusom, som len tak rozprával spolužiakovi (1. ročník VŠ), že cestou z Nitry sa nám pokazil autobus. A zrazu BÁC - len pár sekúnd na to sa pokazil aj autobus z Jihlavy do Brna.
O pol roka, cestou na exkurziu, na tej istej ceste a na tom istom mieste medzi Jihlavou a Brnom, sa nám pokazil ďalší autobus.
Celkom pekná zhoda náhod.
Či to súvisí s témou, to si netrúfam tvrdiť, ale doteraz na to spomínam a neviem si to vysvetliť inak ako náhodu, keďže nie som poverčivý a na osud neverím.

Odpovědět


a co ked je

Erik,2008-02-02 23:29:24

to iba zhoda nahod? malo pravdepodobna, ale nie vylucena. Tak isto ako ked sa nedavno prihodilo ze jedna zenska vyhrala uz po druhykrat v zivote prvu cenu v nejakej amrickej loterii a matematici vypocitali tu pravdepodobnost na nejaku sialenu cifru. Ale stalo sa.

Odpovědět


No co, podle výpočtů

Colombo,2008-02-02 23:51:43

má život eště nižší pravděpodobnost a bum, jsme tu:)

Odpovědět


hmmm

CC,2008-02-03 00:31:41

už dlouho zastávám názor, že naše vnímání času je v určitých vzácných momentech trochu mimo zaběhlou lineární (minulost->přítomnost->budoucnost) kolej, a to nějak hlouběji, pocito-prožitkem, než jen v rámci tradičně (trochu za vlasy přitaženou metaforou) tak-zvaného "cestování časem" v mysli jako jakéhosi šedého uvědomělého přemítání o věcech minulých a budoucích

Odpovědět


To CC:

Stanislav,2008-02-03 00:47:17

Mohl byste ten názor rozvést konkrétněji, pls.?

IMHO si lidská mysl umí (do)vytvořit leccos, s tím autobusem o pár příspěvků výše to mohla být buď náhoda, ale třeba také podvědomě vnímaný zvuk nějaké odcházející součástky (v dobách monopolních Karos nic neobvyklého ... ;-) ).

Odpovědět


autobus

Martin,2008-02-03 08:36:48

To nebol len zvuk súčiastky, pri Piešťanoch sme asi dve hodiny čakali, kým šoféri autobus opravia, a oba razy medzi Jihlavou a Brnom sme čakali na nový autobus.
Takže nebol to len pocit déja vu, ale reálne déja vu :)))

Odpovědět


vysvětleni deja vu

Arccos,2008-02-04 11:41:13

Deja vu se vysvětluje například nestejnou rychlostí komunikací v mozku. Za určitých okolností se může stát, že určitý vjem dorazí do centra zpracování paměti dříve než do ostatních center, které nám umožňují tento vjem "prožít". Výsledkem je nepřekonatelný pocit už prožitého. Je třeba si uvědomit, že jde skutečně pouze o pocit vzniklý chaosem v mozku. (tento popis je jenom hrubý nástin, nejsem biolog, více se dá najít na inetu)

Odpovědět


ale ne 10-20 vteřin

Ccecil,2008-02-04 15:15:04

Ano, takto se dá vysvětlit klasické deja vu, ale ne znalost toho co se stane 10-20 vteřin dopředu. Vzpomínám si, že jsem to dokonce slovně komentoval, alespoň ten telefon určitě. A prosím není to něco, na co jsem si "vzpomněl" a nikdy se nestalo. Byli u toho svědci kteří mi to potvrdili o pár let později.

Odpovědět


...vitam vas vsecky

jara cimrman,2008-02-04 20:57:26

...do meho klubu, panove, presne takovy typy jako jste vy potrebuju, uz dlouho hledam nekoho komu bylo aspon par veci na deset minut jasny.....

Odpovědět


popisujete stav nadvědomí

Medvědovič,2008-02-05 15:40:03

Přesný popis jevu v Děti Duny "přimknul se těsně k vidění". Pokud by jste jednal podle svého vidění měl jste šanci s ním vydržet a rozvinout jej tak že je možno vidět i alternativní cesty. Kde jste tak kvalitní hulení sehnal?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz