Silikonová děloha  
Hned v několika zemích testuje švýcarská společnost Anecova zvláštní zařízení pro kultivaci lidských embryí při léčbě neplodnosti. Inkubátor v těle budoucí matky má vytvořit lidským zárodkům prostředí, které se co nejvíce podobá podmínkám při přirozeném početí.

 

 

Zvětšit obrázek
Silikonová kapsle se naplní vajíčky a spermiemi (vlevo nahoře) a umístí se na jeden až pět dnů do dělohy. Po vyjmutí se za použití mikroskopu provádí „Sklizeň“ získaných embryí. (Kredit: Anecova)


Při léčbě neplodnosti oplozením „ve zkumavce“ je v těle ženy po hormonální stimulaci donucen k dozrání větší počet vajíček. Ta lékaři pacientce odeberou a v laboratoři je nechají v misce se živným roztokem oplodnit spermiemi otce. Vzniklá embrya pak po určitou dobu kultivují v laboratoři. Následně jsou nejkvalitnější zárodky přeneseny do dělohy matky, kde mohou zdárně dokončit vývoj.

 

Vedoucí výzkumného týmu Simon Fishel: „Vývoj zárodku probíhá za fyziologičtějších podmínek, než jaké jsme schopni poskytnout v laboratoři“.

 


„Neznáme všechny podmínky v těle matky, za kterých zárodky při přirozeném oplození vznikají a vyvíjejí se,“ přiznal přední britský odborník na léčbu neplodnosti Simon Fishel v rozhovoru pro populárně vědecký časopis New Scientist. „Je to velmi dynamické prostředí, které se neustále mění. V laboratoři ho nedokážeme úplně napodobit.“

 

 

Na jedné straně by bylo žádoucí zkrátit laboratorní kultivace embryí na minimum, aby se lidská embrya dostala co nejdříve do těla matky a zbytečně netrpěla. Na druhé straně se však teprve během laboratorní kultivace ukáže, která embrya jsou nejživotaschopnější. Když lékaři vyberou pro přenos nejlepší embrya, stoupá šance na narození dítěte.

 

 

Řešení tohoto dilema slibuje „silikonová děloha“ vyvinutá společností Anecova. Jde o hadičku o průměru menším než jeden milimetr a dlouhou asi půl centimetru. Její stěna nese 360 mikroskopických otvůrků. Do nitra hadičky je vneseno osm až dvanáct vajíček spolu se spermiemi a takto naplněnou „silikonovou dělohu“ vsunou lékaři na několik dní do dělohy matky.

 

 

Lékaři předpokládají, že k oplození i počátečním fázím vývoje vzniklých embryí tak dojde v přirozenějším prostředí. Zárodky přitom zůstávají pod kontrolou. Po čtyřech dnech lékaři „silikonovou dělohu“ opět vytáhnou a v laboratoři z ní uvolní embrya, která pod mikroskopem zhodnotí. Nejkvalitnější zárodky definitivně přenesou matce. 

 

 

Po malé ověřovací studii v Belgii začínají „silikonovou dělohu“ rozsáhleji testovat britské kliniky sdružené v konsorciu CARE Fertility. Vedoucí výzkumného týmu Simon Fishel si od „silikonové dělohy“ slibuje, že poskytne zárodkům lepší podmínky a ty budou životaschopnější.

Zvětšit obrázek
Klasická metoda oplození ve zkumavce (IVF) a kultivace embrya v živném mediu v termostatu.

To by umožnilo snížit počet používaných vajíček a omezit dávky hormonů podávaných pacientkám. Fishel doufá, že bude moci snížit i počet embryí přenášených do dělohy budoucí matce. Tím by se redukovalo riziko vícečetných těhotenství a porody dvojčat nebo trojčat, které bývají po oplození „ve zkumavce“ celkem časté. Vícečetná těhotenství jsou riziková jak pro matku tak i pro její děti.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Pesimista Laurence Shaw: „Až výsledky ukáží zda tato metoda bude lepší“.

„Silikonová děloha“ přes všechny potenciální výhody neumožňuje embryím vývoj za zcela přirozených podmínek. K přirozenému oplození dochází ve vejcovodu a tam se také odehrává počáteční vývoj zárodku. Do dělohy se embryo dostává až po sedmi dnech. Pokud dochází k oplození a časnému vývoji v „silikonové děloze“ umístěné do matčiny dělohy, neocitají se pohlavní buňky ani zárodky v prostředí, kam správně patří.

 

 

„Podmínky v „silikonové děloze“ se podobají podmínkám matčina těla jistě mnohem více než podmínky, za jakých jsou embrya kultivována v laboratoři,“ řekl pro New Scientist mluvčí British Fertility Society Laurence  Shaw. „Teprve zkoušky na klinikách ukážou, nakolik je „silikonová děloha“ pro oplození a vývoj zárodků vhodná.“


Pramen: Anecova

Datum: 06.03.2008 08:25
Tisk článku


Diskuze:

Přelidnění?

Jaroslav Pokorný,2011-12-19 00:42:01

Ad:Slaviboj Ošćěpić "Co je špatnýho na přelidnění?" Nic moc. Pouze to, že přelidněná země, třebas to Japonsko, je-li dostatečně silná, plení zdroje zemí slabších. Není-li silná, třebas Somálsko, je tam hladomor.
V Somálsku se před 100 lety odhadoval počet obyvatel na 1 milion. Po 2. svět. válce na 2 miliony. Nyní prý tam je na 10 mil. obyvatel. Má ta zem dostatečné zdroje na životní úroveň alespoň průměrného Kubánce?

Odpovědět

V době přelidnění

Bikkhu,2008-03-11 16:07:08

Kdy je na světě nejmíň o 4 miliardy lidí víc než by mělo se mi to zdá poněkud zbytečné.

Odpovědět


Individualita

Kolemjdoucí,2008-03-14 14:45:25

Individualita, seberealizace a touha po "štěstí" je to, co nutí člověka založit rodinu. A že jsme přemnožení? Zajímá to snad někoho? Každý chce být šťastný... I přes mrtvoly...

Odpovědět


Přelidnění?

Slaviboj Ošćěpić,2011-12-15 13:08:32

To umí každej, vycucat si z prstu nějaký číslo. Jenom na naše území by se muselo v pohodě při dnešních technologiích poskládat 50 milionů lidí, tak jaký přelidnění? Na světě je právě tolik lidí, kolik na světě je - a ani to nevíme přesně. Tak jaký přelidnění? To že maj v Africe ještě horší politiky a v důsledku toho se to tam zabíjí a kolikrát i umírá hlady, to není následek přelidnění. To je výsledek ekonomické historie. Když se řekne přelidnění, vyvstane mi na mysli Japonsko. Co je špatnýho na přelidnění?

Odpovědět

..no (zatim) nevim....

jara cimrman,2008-03-07 19:49:54

....silikonova deloha......ale jistej pokrok tady je....po silikonovych nadrech se tohle dalo logicky ocekavat...aby z toho nakonec ale nevylezla potom obycejna kaucukova panenka pro deti...

Odpovědět


G.R.Mendel,2008-03-09 13:36:42

Z pohledu genetika musím podotknout, že by to klidně mohl být kaučukový plaváček. Podle mne to je tak 50 na 50!

Odpovědět


Ještě že máte k tématu co říci

dane,2008-03-13 19:05:21

Mimochodem iniciály jsou J.G. Mendel (Johan Gregor Mendel), tedy pokud jste neměl na mysli někoho úplně jiného.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz