Teplá hibernace  
Nízké dávky toxického plynu s nezaměnitelným odérem záprtků, dokáží utlumit metabolismus i činnost srdce a navodit stav podobný hibernaci. Rozdíl od hibernace, kterou jsme dosud chápali jako zimní klidový stav savců je v tom, že tento stav nezávisí na poklesu tělesné teploty.

 

 

Zvětšit obrázek
Warren Zapol

„Há-dvě-es smrdí jako pes“ utkvělo z chemie v paměti snad každému. Sulfan, po staru sirovodík, je většinou neškodný, protože nesnesitelný zápach nás přinutí vyklidit pole dříve, než se na nás jeho větší množství stačí toxicky projevit. Snad ani nepřekvapuje, že prací věnovaných účinkům tohoto plynu je poskrovnu. K výjimkám patří práce z dílny University of Washington v Seattlu a Massachusettské všeobecné nemocnici. Sledují tam chování myší, kterým nechávají zmíněný plyn dýchat. Jsou na stopě účinků, které by se daly využít ve zdravotnictví.


Sulfan podaný myším v relativně malém množství dokáže v během několika minut potlačit životní funkce. Podle Warrena Zapola, šéfa anestesiologie a jednotky intenzivní péče v Massachusettské všeobecné nemocnici (MGH) jde o pokles životních funkcí až na samu hranici života a smrti. Metabolismus klesá o 90%(!). Srdeční frekvence klesá z 500 na 200 tepů za minutu. Dech klesne ze 120 na 25 za minutu, přičemž tělesná teplota spadne na teplotu okolního prostředí. Tělo je ve stavu strnulosti a hýbat se zvířata začnou jen tehdy, když do nich něčím strčíte a nebo s nimi zatřesete.“

 

 
Sulfan se nám v krvi objevuje také po konzumaci česneku.

Pozoruhodné přitom je, že tok krve je zachován a zásobení orgánů nutných k přežití je tudíž také zajištěno. Všechny změny, ke kterým v tomto stavu dochází, navozují zvláštní fyziologický stav, který jim dovoluje vystačit i s málem kyslíku. Zatímco ze zvířat, kterým vědci odepřou dostatečný přísun kyslíku jsou mrtvolky, zvířata na sulfanu přežijí.
Základní otázkou možného praktického využití těchto poznatků se stalo, zda pozorovaný pokles životních funkcí souvisí s poklesem teploty, či nikoli. Pokud by pokles metabolismu byl výsledkem poklesu teploty, stačilo by organismus chladit a nebylo by třeba do něj pumpovat jedovatý plyn. Vědci proto začali zkoumat účinky dlouhodobého vdechování směsi vzduchu, v němž bylo 0,008% sulfanu. Jednu skupinu myší ponechali při běžné pokojové teplotě a druhou umístili do boxů. V nich udržovali 37 stupňů Celsia, aby u nich tělesná teplota neklesla ani po zahájení pokusu. U obou skupin myší pak celé hodiny sledovali jejich metabolické funkce (měřené spotřebou kyslíku a produkcí oxidu uhličitého).
Spotřeba kyslíku všem myším klesla během deseti minut a tento stav trval po celou dobu inhalace směsi vzduchu s přídavkem sulfanu. Rozdíly v krevním tlaku a srdečním tepu mezi skupinami nebyly významné. Po vysazení sulfanu se životní funkce a chování myší během půl hodiny vracely do normálu.

 

 
Sirovodík, nebo-li sulfan je bezbarvý plyn, jehož molekula je tvořena jedním atomem síry a dvěma atomy vodíku. Ukáže-li se, že jeho účinek je na lidi je stejný jako na myši, budeme mít k dispozici levný snadno aplikovatelný produkt, který by mohl přispívat k záchraně lidských životů.

Nejzajímavější poznatek
I když v době ošetření myší jejich puls klesl na polovinu, krevní tlak výrazně neklesal. Zvířatům sice klesla dechová frekvence, ale měření obsahu plynů v krvi ukázalo, že se obsah plynů vkrvi prakticky neměnil. Jediný závěr z toho je, že buňky tělních tkání reagují na sulfan snížením bazálního metabolismu a snižují tak produkci oxidu uhličitého. Tím, že v krvi zůstává poměr plynů zachován a hladina kyslíku se nemění, nejsou vitální funkce důležitých orgánů, jako jsou mozek, játra a srdce ohroženy.  
Závěr pokusu provedeného na myších za běžné a za vysoké teploty tedy zní: V organismu dochází k popsaným změnám, bez ohledu na teplotu těla. K poklesu metabolických funkcí dochází ještě před snížením tělesné teploty.


Prostředek, který by totéž dokázal u lidí, by měl pro záchranáře cenu zlata. Nemluvě o tom, že pro nás pacienty by ta cena byla ještě vyšší, zvláště v případech těžkých zranění, kdy našemu mozku a srdci hrozí nevratné poškození právě v důsledku jejich nedostatečného zásobení kyslíkem.

 

V přípravě už jsou pokusy na velkých zvířatech. Pokud výsledky testů budou obdobné těm u myší, dovedu si představit, že brzo padnou nové sportovní rekordy. Například v hloubce ve volném potápění (provádí se bez dýchacích přístrojů). Že s sebou sirovodík budou pro strýčka příhodu vozit v ponorkách. Možná není daleko doba kdy na chirurgických sálech při operacích mozku a srdce to bude připomínat jako kdyby jim tam byly cítit kanály. Možná ani airbagy nebudou po vystřelení zrovna zvlášť pěkně vonět...

 

Pramen: Massachusetts General Hospital

 

Datum: 30.03.2008 10:55
Tisk článku


Diskuze:

Nevím, jestli bych chtěl být kosmonautem,

JirkaF,2008-04-05 13:41:27

hibernovaným tímto způsobem.

Jen aby výzkumníci ještě nepřišli s nápadem, že pár kapek kyseliny máselné dokáže hibernační účinky podpořit! To už by bylo asi trochu moc najednou.

Odpovědět

Brno

Olda,2008-03-31 20:02:42

S temi airbagy, to je zajimavy nápad. Je hodne smrtelných případů, kdy neni pomoc nablizku, zraneny je zaklinen v troskach krvaci... utlumeni metabolismu by mu prodlouzilo cas nez prijedeou hasici jej vystrihat z vraku a zdravotnici zastavi krvaceni.

Odpovědět


Nejen to

Leonka,2008-03-31 20:05:42

Nejen to, on je casto smrtelnejsi otok mozku po prodelanem otresu po narazu. Otok - nedokrveni - odumirani neuronu. Takovy je sled naslednych udalosti. Kdyby se plynem v airbagu zpomalil metabolismus, otok by nepostupoval tak rychle...

Odpovědět


a nebo

Glo,2008-04-01 08:52:34

a nebo uhori protoze bude tak vedle sebe ze se nedostane z auta :)

Odpovědět


Volinska

jarka,2008-04-01 17:36:57

hmmm ,tot otazka. Ja bych tonechal na vuli ridice, necht sam zvoli, zda a jaky airbag by chtel. Zda bude preferovat riziko uhoreni, nebo zda simysli, ze mu vice hrozi riziko otoku mozku po narazu....
To by asi nejakym narizenim resit neslo.
j.v.

Odpovědět

Gymn. Ostrava

Jar. Hlavsa,2008-03-31 14:41:31

Nikdo se tu zatím nezmínil o možnostech při využití v kosmonautice. Když se nedaří bybernace chladová, třeba tohle bude cesta. A nebo možná obojí?

Odpovědět


FMK UTB

Jirka,2008-03-31 15:24:58

To máš třeba v tom souvisejícím článku "Hibernace kosmonautů – utopie nebo blízká budoucnost?"

Odpovědět

Kouřim

Ant. Linhart,2008-03-31 14:38:33

Velmi zajímavé. Snižování bazálního metabolismu se dá využít i při otravách, kdy je potřeba životní pochody aby organismus dostal čas se s jedy poprat. Určitěby to zachránilo mnohodětí při uštknutí jedovatými hady, kdy není rychle po ruce protijed.

Odpovědět

Era,2008-03-31 12:03:57


Jinak je to ovšem docela bomba. Dávkovat možno (polo)uzavřenými anestesiologickými okruhy s odtahem odpadních plynů, nebo i.v. (Sulfan je dostatečně rozpustný ve vodě).
A pro Pavla: méně dokonalé anestesiologické mašiny či otevřené okruhy pro nejmenší děti uspávací plyny vesele vypouští do okolí na celý operační team, ale veselý z toho nikdo není, jen je někdy bolí hlava. ;-)

Odpovědět

delam se smradochem

emas,2008-03-31 08:41:27

nekdy v 95 u nas ve firme prdla hadicka na kompresoru H2S(mereni tlaku na sani) a kolega ktery zrovna delal pravidelnu obhlidku provozu si redne cichnul! druhy kolege ho vytahl pomoci saturnu(hasicky dejchak). nasledovalo ozivovani (cca 20min) prevoz do nemocnice atd. nikdo z nas neveril ze to rochodi a uz vubec ne bez nasledku!! po cca tydnu ho pustili z VUN jako naprosto zdraveho . delali mu vsemozne vysetreni treba i lumbalku(fuj) dodnes chlasta a zadne nasledky se neprojevili ani po tolika letech. ja jen toliko k tematu o sulfanu tady vime sve a respektujeme ho smradocha jednoho:-))

Odpovědět

Ten poslední odstavec

Pavel,2008-03-31 07:46:24

Situace popsaná v posledním odstavci mi připadá značně nepravděpodobná. Asi nikdo by nechtěl být operován hibernovaným chirurgem, takže asi bude nutné zajistit, aby H2S dostal jen pacient a ne personál (koneckonců, jak se to dnes provádí s rajským plynem, aby nás neoperoval vysmátý chirurg?). Podobně přidávání H2S do airbagů asi bude narážet na přesné dávkování.

Odpovědět


...

Martin,2008-03-31 08:14:55

Ktosi nepochopil, že autori Osla sú veselí recesisti...

Odpovědět

Už zase ti protivní oteplovačiˇ!

Ccecilka,2008-03-30 22:40:57

Prý teplá hibernace. On už jim CO2 nestačí, teď začínají s tím smradem H2S.

Odpovědět


No jasne!

J. Matouskova,2008-03-30 22:44:47

:) Takto mne nenapadlo :) Ale sedí to! Hezky vecer vsem. Snad i tem oteplovacum.
Jarka

Odpovědět

Chudinky myšky z toho smradu omdlely

ble,2008-03-30 21:44:42

a oni to vydávají za hibernaci :-D

Odpovědět

Jedna chyba ve článku:

Jan Šimůnek,2008-03-30 20:40:42

Při vysokých koncentracích H2S "odejdou" čichové buňky tak rychle, že se známý čichový vjem nemusí vůbec dostavit. Je to popsáno při nehodách, nejčastěji vzniklých tak, že čistili vnitřek kotle od příškvarů a vzali na to kyselinu.

Odpovědět


panu Šimůnkovi

josef pazdera,2008-03-30 22:05:06

Podstatou tohoto článku nejsou extrémní situace kdy si nějaký blb vleze do kotle s takovou koncentrací sirovodíku, že si spálí čuchometr. Popisování těchto případů necháváme jiným periodikům. Proč hned vyrukujete s kalibrem, že tam je chyba? Nenapadlo Vás, proč hned v první větě uvádím to slůvko "většinou". Přečtěte si začátek ještě jednou a pozorně, a zjistíte, že i na extrémy (jako je ten Váš) tato formulace pamatuje. Připouští je právě tím slůvkem většinou. Jenprostě nerozvádím případy, kdy se tímto plynem udusili lidi v kanálech. Hlavně proto, protože tyto případy jsou obecně známé a jsou natolik známé, že se tomuto plynu také říká "kanálový plyn". Hlavní důvod proč se článek Vámi nastolenému problému snaží vyhnout je ale to, že vysoké koncentrace nemají s tímto článkem zcela nic společného. To jste mi měl spíše vytknout, že neuvádím, že se jedná ovýbušný plyn a že pokud někdo vstoupí do bioplynové stanice s cigaretkou, také si nejspíš odnese popálené čichové buňky a nejen je. Tento článek prostě nemůže být o všem a tudíž není o lezení do kotlů, kanálů a míst s extrémní koncentrací sirovodíku. Naopak! Podstatou článku jsou účinky velmi malých dávek tohoto toxického plynu a o novince, která je známa pouze několik dnů. Pokud jste chtěl upozornit na věc, která je známa několik desetiletí, budiž ale začít to výkřikem "Chyba!"...

Odpovědět


problém diskusních příspěvků

Erika,2008-03-30 23:55:21

Když ono je asi mnohem jednodušší chytit se prvního "známého" slova nebo sousloví a na tom založit diskusní příspěvek, který sice s faktickým obsahem článku nemá vůbec nic společného, ale "diskutér" se prezentuje jako "znalec" nebo tím může třeba aspoň trochu "shodit" autora nebo popisovaný jev, než dočíst článek, pochopit souvislosti (a to je ten "lepší" případ)... a zjistit, že po celé té "námaze" se spoustou písmenek, k tomu "diskutér" nemá žádný odpovídající příspěvek... Ale on přece chce diskutovat... tak musí něco nebo někoho "napadnout"... jinak by to přece nevyvolalo diskusi...
Proč je tak málo diskusí, kde by se člověk k problematice zmiňované v článku dozvěděl něco dalšího?

Odpovědět


Jak je cítit sulfan

scifik,2008-03-31 12:28:12

Dělal jsem v laborce, srážecí reakce se sulfanem, sovky hodin. Smrdí to všude i a chodbě. Z digestoře se totiž musí srážené roztoky vyndat. První příznaky - zápach je cítit, bolesti hlavy nad očima v oblasti čela a pak celá hlava( jako když nasadí přilbu na hlavu). Po delším čase (1-2 hodiny) si na zvyknete a cvelku smarad nevnímáte ( dlouhodobé působení se uvádí i zpěv a stav povznesené veselosti.
Sulfan je srovnatelně jedovatý jako kyanovodík
http://209.85.135.104/search?q=cache:juY1IA0paRMJ:www.kch.zcu.cz/cz/di/sks/Jedy_kolem_nas.ppt+sulfan+LD&hl=cs&ct=clnk&cd=1&gl=cz&lr=lang_cs

Odpovědět


to Josef Pazdera

Jan Šimůnek,2008-04-01 10:33:38

Máte tam "většinou", dovolil jsem si upřesnit situace, kdy to neplatí. Nevěřil byste možná, kolik přírůstků hřbitovů se na nějaké "většinou" krátce před smrtí spolehlo. Snad bylo z příspěvku jasné, že když se netýká hibernačního působení H2S, tak se nesnaží dehonestovat ani článek samotný, ani jeho autora.

Odpovědět


to Josef Pazdera

Jan Šimůnek,2008-04-01 10:33:38

Máte tam "většinou", dovolil jsem si upřesnit situace, kdy to neplatí. Nevěřil byste možná, kolik přírůstků hřbitovů se na nějaké "většinou" krátce před smrtí spolehlo. Snad bylo z příspěvku jasné, že když se netýká hibernačního působení H2S, tak se nesnaží dehonestovat ani článek samotný, ani jeho autora.

Odpovědět

Domov duchodcu

xxx,2008-03-30 19:45:28

Udrzovat duchodce v stavu hibernace a probudit je jenom kdyz prijdou na navstevu pribuzni. Usetri se na strave.

Odpovědět


...

Jirka,2008-03-30 19:52:46

Ale časem porostou náklady, protože začne důchodců přibývat. Za pár desítek let se tam sejde několik generací.

Odpovědět


Joo, to je ono!

Bikkhu,2008-03-31 11:34:28

Tak je jasné jak vznikly ve světě (podle filmu) Matrix ty věžáky s hibernovanými lidmi. Žádné baterie, to je nesmysl odporující termodynamice. To byl starý domov důchodců do ktrého už neměl kdo chodit na návštěvu. A v rámci optimalizace procesu tam roboti kteří se o něj starali, začali dávat lidi hned po narození ... a po pár stech letech vznikl MATRIX :-))))))

Odpovědět

Ale

Pan,2008-03-30 17:43:13

Otázkou zůstává, jaké negativní učinky bude mít sulfan na člověka a také si mysím že je to velice zneužitelné.

Odpovědět


...

Jirka,2008-03-30 18:12:39

No, proto se ten výzkum dělá, žejo. Aby se dalo zjistit, jestli je to použitelné v praxi.
Popravdě, nedokážu si zneužití představit. Nějaké nápady?

Odpovědět


Zneužití

Colombo,2008-03-30 21:37:59

veřejné záchodky při hodinové taxe.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz