USA vyvíjejí „paprskové zbraně“  
Americké ministerstvo obrany odtajnilo zprávu o pokrocích ve výzkumu nových typů zbraní. Nemají nepřítele zabít. Pouze jej na nějakou dobu vyřadí z boje. Nad čím bádají američtí zbrojaři?

 

Zvětšit obrázek
Vysílač tvořený 162 keramickými prvky vytváří mocný úzký paprsek ultrazvuku.

Jedna ze zbraní využívá podobné záření, jakým ohříváme jídlo v mikrovlnné troubě. Zbraň dokáže na dálku ohřát tělo oběti tak, že navodí stav podobný vysoké horečce. Vojáky zvláště zajímá možnost zvýšit teplotu mozku a tím dočasně vyřadit z činnosti krátkodobou paměť. Zasažený člověk by pak propadl desorientaci.

 

Namístě je notná dávka opatrnosti. Pokud by teplota těla přesáhla na delší dobu 43°C, hrozilo by trvalé poškození mozku a v krajním případě i smrt. Zbraně tohoto typu zatím fungují jen v laboratorních podmínkách. V terénu nejsou spolehlivé. Výsledné ohřátí organismu ovlivňuje dlouhá řada různých faktorů, např. oděv.

 


Další typ zbraně využívá fenoménu, jenž je znám už více než 30 let. Zbraň generuje mikrovlny, které u oběti na dálku nabudí sluchové vjemy, např. tikání, klapání, syčení. Hluk slyší jen zasažená osoba. Mechanismus, jakým mikrovlny tvoří „hluk v hlavě“, není úplně jasný. Zřejmě vyvolávají nepatrné rozpínání mozku a následné podráždění vnitřního ucha. Hluk v uších, pro který neexistuje na první pohled žádné vysvětlení, může oběť vyvést z míry. Naruší její soustředění, znemožní jí domluvu s ostatními. Dosah zbraně je řádově ve stovkách metrů.

 

Na stejném principu by mohla pracovat i zařízení pro přenos zpráv. Nejjednodušší by bylo vysílání v morseovce. Vojáci se však snaží celou technologii vylepšit natolik, aby dokázali vyvolat mikrovlnným zářením i jasně modulované zvuky. Pak by mohli u zasažených lidí vyvolat iluzi hlasů promlouvajících přímo v jejich hlavě. Doufají, že by tak mohli například komunikovat s rukojmími. Pro tento účel  by bylo nutné záření velmi přesně směrovat, aby zprávu kromě rukojmí nezachytil také únosce.

 

 

Toto je zvukové dělo, které patřilo k „zázračným“ zbraním druhé světové války. Jeho účinek spočíval v tom, že výbušný materiál explodující v ohnisku reflektoru způsobil vznik zvukové vlny ničící nervový systém na vzdálenost 50 metrů. Výzkum této zbraně měl být ukončen v dubnu 1945. Jak ale vidno, nestalo se tak.

Vojáci zvažují i využití elektromagnetických vln, které by v mozku narušily obvyklou činnost nervových buněk. Tato „mozková rušička“ by mohla u zasažených lidí vyvolat na vzdálenost několika stovek metrů stav podobný epileptickému záchvatu. Účinek by se dostavil během několika sekund a trval by celé minuty. Velkou slabinou této zbraně je, že se před jejími účinky lze snadno chránit vodivými materiály, které elektromagnetické vlny odstíní.

 


Hodně si vojáci slibují od generátorů silného zvuku. Ten nemá na oběť jen ohlušující účinky. Silné zvukové vlny mohou obětem podráždit rovnovážný orgán ve vnitřním uchu. Člověk pak má falešný pocit, že se jeho okolí hýbe. Svět se s ním točí tak intenzivně, že to vyvolá silnou nevolnost a zvracení.

 

Stranou zájmu americké armády nezůstaly ani lasery. Ty mohou vyvolat závažná zranění, například popáleniny. Při nasazení laserů s nízkou energií však riziko zranění klesá a laser pak může vyvolat například dočasnou ztrátu zraku. Zasažená osoba je oslněná podobně jako člověk, který se podíval do prudkého světla. Efekt rychle odezní, ale to nevadí. Například u pilota může mít i krátkodobé oslnění fatální následky.

.

 


 

Datum: 08.04.2008 09:51
Tisk článku


Diskuze:

Clanek ma par let zpozdeni...

Araon,2008-04-09 13:48:16

Active Denial Systemy mely byt nasazeny v Iraku uz v roce 2005 ale byl odlozen na pozdeji:
http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/v-mads.htm
O tehle zbrani se pise uz pekne dlouhou dobu. Dokonce ji byla venovana znacna cast jedne casti poradu "Future Weapons" na Discovery Channel. Ke shlednuti na Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=jgG45Lvhow0

Odpovědět

Rusi

Rio,2008-04-08 18:49:09

Verím tomu, že náš Ruský brat vyvíja podobnú technológiu

Odpovědět

Přijetí

,2008-04-08 18:13:18

Dokud tedy bude existovat tato schizofrenie, (na jedné straně ohromné výdaje na uzdravení člověka a na druhé straně ohromné vydaje na jeho zabití), tak nás do žádného galaktického nebo jiného klubu nevezmou. Musejí se nás bát, tak jako my se bojíme lidožroutů. Tak daleko je jim vzdáleno zabít jinou rozumnou bytost, jako mám je odporné sníst např. svého souseda. Přesto i naši předkové byli lidojedi, ale vyrostli jsme z toho. Máme ještě toho moc dohánět!

Odpovědět


nebo..

lox-ti,2008-04-09 00:43:30

taky mozna jsou ti vasi pratele z klubu taky lidojedi, nebo jsou to kupy rosolu, nebo taky vubec nejsou. God knows! Kazdy poznatek ma cenu a i vec vynalezena za valecnymi ucely muze mit mirove vyuziti (casteji obracene) bla, bla ...

Odpovědět


?

Jedno,2008-04-12 12:01:54

"Musejí se nás bát, tak jako my se bojíme lidožroutů."

Doufám že nás nemají za barbary protože se může stát že v okamžiku kdy usoudí že hrozí šíření lidstva mimo zemi, lidstvo preventivně vyhladí než se lidi stanou ještě nebezpečnější. Jestli existují dlouhotrvající vyspělé civilizace jistě mají s fenoménem "vychcaní, nenasytní a nebezpeční" bohaté zkušenosti. Žádný strach, jen prevence. Lidstvo může mít v určitém okamžiku jen velmi krátkou dobu na sebepřevýchovu. Možná mu v tom i pomůžou pomocí nějakého zařízení které by například propojovalo mysl všech lidí. Taková obdoba (scifi) *vinkula. Mezimozkový internet.
A žádné tajemství už nebude... viz "Ἀποκάλυψις (apokalypsis „zjevení, odhalení“)"

Nebo je to všechno nesmysl a lidi "jen" budou nelidsky poškozovat jiné lidi výše zmíněnou zvrhlou technikou, ať žije věda. Kam se na to hrabou barbaři s meči i cískev s ohnivými hranicemi dohromady. Značka "upalujeme zaživa moderně mikrovlnami".

*"Vinkulum je velmi složitě rozebratelný Borgský přístroj posilující Borgské kolektivní vědomí (zesiluje subprostorový signál)."

Odpovědět

Ak to odtajnili...

Martin,2008-04-08 16:06:12

...tak buď to riadne nefunguje, alebo je to už zastaralé. Alebo to je istý druh psychologickej studenej vojny v zmysle "pozrite sa, čo máme, radšej sa s nami nezahrávajte".

Odpovědět

odkaz?

mazanek,2008-04-08 14:18:38

Neni, prosim, nejaky odkaz na popiosvane "zverejneni" ci otajneni? Clanek bez odkazu pusobi velice "Danikenovsky"

Odpovědět

ultra-infra

strfr,2008-04-08 13:24:59

Myslim, ze popisek u druheho obrazku obsahuje chybu. Podle me se jedna o infrazvukove delo, ktere bylo vyvijeno nemci behem WWII. V ohnisku reflektoru periodicky explodovala smes vodiku a kysliku a vytvarela silne infrazvukove vlny s kmitoctem kolem cca. 6Hz.

Odpovědět


infra, ultra,...

redakce,2008-04-08 13:47:33

Nemůžeme ověřit o jaký typ vln šlo. Ponecháváme proto v popisku název "zvukové dělo". Pod tímto označením jako "zvukové dělo" se obrázek presentuje například v materiálu "Wunderwaffen". V každém případě děkujeme za doplnění informací.

Odpovědět


Re: ultra-infra

edison,2008-04-08 16:50:56

Vlnová délka zvuku o frekvenci 6 Hz je cca 50 m. Takové vlně je upřímně jedno, kde má několikametrová parabolka ohnisko a jakým směrem míří. Vlna se bude vesele šířit všemi směry.

Odpovědět


infrazvukovy delo

K.,2008-04-12 09:56:50

ne ze by se to taky nezavrhlo jako neovladatelny - nedalo se s tim mirit tak, jak se zamejslelo - vzdycky to dopadlo nekam jinam .... jednou to prej zabilo stado krav nekde uplne mimo smer 'vystrelu' a daleko, kde to nikdo necekal, kdyz to namirili na cil ve vzduchu ( vic bohuzel nevzpomenu, a nevim, kde se o tom psalo ... )

Odpovědět


chybka

Jedno,2008-04-12 13:57:47

2edison: To co popisuje strfr je dáno pps - pulse per second ne Hz, samotný puls - explose je směsí frekvencí, nevím jak by jsi chtěl vyrobit explozi s úzkopásmovým profilem - peakem na infra 6 Hz, to by se rovnalo zázraku. :-)
Každá exploze je prakticky jeden puls obalený hromadou harmonických a "disharmonických", směsí šumových frekvencí. Celý děj má prakticky rovnoměrně rozdělenou energii mezi všechny frekvence (NF lupanec/ce je sice "opticky" největší ale nese malou energii z celku daného akustického děje).

Například výstřel se díky tomu používá k sejmutí frekvenční odezvy daného prostoru v oboru prostorové akustiky.
(Bez záruky, nevím jak je toto informace v současnosti aktuální).

Odpovědět

Orwel 1984

ZB,2008-04-08 12:58:26

Nejaka nepohodlna demonstrace? Tak si na ne "posvitime" z policejni dodavky. Vsak oni si to tichuligani priste rozmysli.

A dokazte to potom, ze..

http://www.blisty.cz/2007/1/26/art32535.html

Odpovědět


Zrovna Čulíkovy blicí listy

MirekS,2008-04-10 21:19:01

bych jako seriózní zdroj informací neuváděl ...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz