Klimatické změny stupňují sílu bouří  
Podle nové studie výzkumníků z Massachusetts Institute Of Technology se hurikány v některých oblastech, včetně severního Atlantiku, pravděpodobně v důsledku globálního oteplování, stávají silnějšími, i když jejich počet může klesat.


 

Zvětšit obrázek
Ve snaze vysvětlit souvislost trendu globálního oteplování a energie hurikánů, Emanuel porovnal součet hodnot severoatlantického a západoseveropacifického indexu ztrátového výkonu (PDI = power dissipation index) k ročnímu průměru teploty povrchu oceánu (SST = sea surface temperature) v širokém pásu podél rovníku. Významný vzestup ve velikosti energie uvolněné bouří v posledních desetiletích odráží vzestup teploty povrchu oceánu. Jak ukazuje tento graf, kombinované PDI se za posledních 30 let téměř zdvojnásobilo.

Vedoucí této nové studie Kerry Emanuel napsal již v roce 2005 dokument, ve kterém podává zprávu o spojení mezi oteplováním a vzestupem intenzity hurikánu. Tato zpráva upoutala celosvětovou pozornost, protože byla publikována v časopise Nature pouhé tři týdny před tím než hurikán Katrina udeřil v New Orelans.

 

Profesor meteorologických věd Kerry Emanuel, z Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences na Massachusetts Institute of Technology (MIT), říká: „Náš nový výzkum poskytuje nezávislé ověření platnosti dřívějších výsledků s použitím úplně odlišného přístupu.“

 

 
Dr Kerry Emanuel: Myšlenka, že neexistuje spojitost mezi hurikány a globálním oteplováním se ukázala jako mylná.“

„Zatímco dřívější studie byla zcela založena na historických záznamech předchozích hurikánů a ukazovala na zdvojnásobení intenzity atlantických bouří v průběhu posledních třiceti let, tato nová práce je čistě teoretická. Byly použity nové metody počítačové simulace nazývané „modely globální cirkulace“, které jsou základem předpovědí budoucích klimatických změn.
Emanuel o ní říká: Je to naprosto nezávislá analýza a přichází s velmi konzistentními výsledky.“

 

Obě metody poukazují na celosvětové zvyšování intenzity tropických bouří, což je obecné pojmenování pro to, co je v USA známé jako hurikány v severním Atlantiku. Ale tato nová práce ukazuje nepříliš jasnou změnu v celkových počtech takových bouří tehdy, když globální klimatické modely začnou pracovat s předpověďmi klimatických změn.

 

„Nicméně, tato práce také vyzdvihuje některé otázky, které stále ještě čekají na své zodpovězení,“ říká Emanuel. „Když je vývoj promítán do budoucnosti, model ukazuje pokračující vzestup síly, ale mnohem menší než ten dvojnásobný, který jsme dosud měli možnost pozorovat. A tak tu máme paradoxní výsledek, který zatím čeká na své  vysvětlení.“

 

„Je tu několik možností,“ pokračuje Emanuel, „třeba, že vzestup v posledních 25 letech může mít jen málo společného s globálním oteplováním nebo model možná postrádá něco o tom, jak příroda reaguje na vzestup oxidu uhličitého.“
 

 

Zvětšit obrázek
Oko hurikánu. Hurikány v některých oblastech, včetně severního Atlantiku, se pravděpodobně stávají silnějšími v důsledku globálního oteplování, i když počet těchto bouří by mohl klesat. (Kredit: NOAA)


„Jinou možností je, že nedávný nárůst hurikánů se vztahuje k rychlému tempu vzestupu teploty,“ vysvětluje Emanuel. „Počítačové modely v této studii ukazují, co se stane po stabilizaci atmosféry na nové a mnohem vyšší úrovni koncentrace CO2, a to je velmi odlišné od současného průběhu, kdy se koncentrace rychle mění.“

 

„Modelování probíhalo v mnoha odlišných počítačových postupech s použitím různých nastavení modelů a různými podmínkami, ale faktem zůstává, že naše výsledky platí,“ říká Emanuel. „To ale neznamená, že se časem nemůžeme poučit, doplnit data a dále je zpřesnit. 
 

Zdroj: Massachusetts Institute of Technology.

 

 

 

 



 

Autor: Ota Beran
Datum: 28.04.2008 00:11
Tisk článku


Diskuze:

samozrejme ze ludstvo za nic nemoze

mikjs,2008-05-03 22:29:19

hurikany su nahoda, k otelovaniu nedochadza, kurna skoda ze uz nie su komunisti na koho by sa to dalo este zviest?
To priroda sma od seba tak blbne (jakoze zniceho nic oteplovanie) alebo ze by Fidel? Klud, klud my za nic nemozeme, pokojne - je my sice luto potomkovia tu budu mat peklo ale ja si rad este chvilu odvezie zadok v bavoraku.

Odpovědět


Nekoukat tak na TV

drk2222,2008-05-19 11:42:42

V +- 11 stoleti pestovali v gronsku obili a zakladaly osady. Takove tam tenkrat bylo teplo. Ze by tenkrat vypousteli tolik co2?

Odpovědět

A co sa cuduje?

Michal,2008-04-28 13:07:08

Ved (a to nie je z mojej hlavy) je hurikan obrovsky chladic atmosfery. Na nejakych snimkoch v jednom dokumente krasne ukazovali, ako za hurikanom zostava pas studeneho vzduchu. Tz., cim je teplejsia atmosfera, tym silnejsie budu hurikany, aby doslo k vacsiemu ochladeniu. Proste je to obrovsky regulator teplot.

A LUDIA BY SA UZ MALI PRESTAT SNAZIT HRAT SA NA BOHOV, nakolko takymi regulacnymi prostriedkami, ake ma nasa planeta, clovek neovplyva. Hrame sa na piesocku a starame sa o to, aby nam chrobacikovia nenicili nase formicky a nevsimame sa stado volov, ktore sa zenie okolo.

Odpovědět


To som nepochopil

robert,2008-04-28 13:43:31

Tým \\"stádom volov\\" myslíte???

Odpovědět

.

Rozumný Občan,2008-04-28 12:55:59

To je nějaký oficiální překlad? (hlavně to PDI)

Odpovědět


pardon

Rozumný Občan,2008-04-28 12:56:42

To patřilo níž.

Odpovědět


Pokud byste chtěl oficiální překlad

Dwarf,2008-04-29 09:54:47

od soudního tlumočníka, tak byste si ho asi musel zaplatit.

Odpovědět

zajimavy graf

drk2222,2008-04-28 11:00:52

Tak by mezajimalo proc sou v jednom grafu dve krivky kazda s uplne jinou promennou a jen jedna stupnice.
Jakou ma teplotu hladina oceanu se da asi celkem snadno zmerit (aspon doufam ze to nemeri zase podobnym zpusobem jako oteplovani planety na asfaltovem hristi :0) ), ale jak dokazi stanovit jakou meli energii bourky pred 50lety....

Odpovědět


Samozřejmě že graf je zajímavý, drk2222.

Duke,2008-04-28 14:18:46

Ale je těžké vysvětlit člověku, který nepochopil shodu podmětu s přísudkem, jak se takový graf tvoří a nedej Pán Bůh, jak zjistili energii uvolněnou bouřemi v minulosti.

Odpovědět


gramatika a inteligence

Kabela Ludek,2008-04-29 23:36:48

Mezi schopnosti vyhybat se gramatickym chybam v rychle psanem textu a inteligenci neexistuje zadna silna korelace. Merit chapavost diskutujiciho tim, zda dokaze v elektronicke cestine neudelat gramatickou chybu, ktera muze klidne byt typickym dyslektickym preklepem v bezdiakriticke cestine, je pekne hnusna podpasovka vzalena miliony eonu od pravidel vedecke diskuse a nikoliv odpoved na polozenou otazku. Takze jeste jednou, jak mohli asi tak autori stanovit (spis bych rekl aproximovat) enegeticky vydaj tropickych bouri pred padesati lety tak, aby ta aproximace nemela tak velkou chybu, ze dela cely model vice nez problematicky. Nemluve o mnoha dalsich pochybnostech ohledne podobneho modelu. Modely proste nepopisuji a ani nepredvidaji skutecnost (realitu), jen modeluji vyvoj satnovenych parametru v umele virtualite zjednodusene na matematicky model. Nic vic. A zamenovat vysledky takoveho modelovani s realitou ...

Odpovědět


Energie tropických bouří se dá odhadnout.

JirkaF,2008-05-05 11:30:21

Domnívám se, že energie minulých bouří se dá docela dobře odhadnout, s využitím počítačů a dnešních zkušeností a starých meteorologických záznamů.

Rozhodně to bude mnohem přesnější než předpověď počasí na delší dobu dopředu.

Odpovědět


co takhle odpovedet na otazku

drk222,2008-05-06 11:48:37

Mohl by jste zacit tim, ze mi vysvetlite, jake jednotky ty dve veliciny maji, (predpokladam, ze teplota asi bude ve °C, °F ci Kelvina) a proc je, krome logicke vodorovne osy s letopocty, na svisle ose bezrozmerná hodnota v rozsahu od 0.2 do 1? (dejme tomu ze odpovida tomu indexu PDI). Osobně mivam ve zvyku, v pripade dvou grafu v jednou, na protilehle svisle ose uvadet druhou stupnici.... A opravdu si nejsem jisty, zda lze dostatecne presne urcit energii tehdejsich povetrnostnich podminek, precejen dnesni pravidelne snimky z druzice nam, dle meho nazoru, umozni ziskat daleko vetsi prehled a jen tak neco jim neunikne. Jinak nebojte se, pokud mi nekdo je schopen napsat vysvetleni, tak ja je v naproste vetsine i pochopim, bez ohledu na moje nedostatky v psani textu... :0) (to mivaji, dle mych zkusenosti, ve zvyku vetsinou lidi co neznaji odpoved)

Odpovědět


takze vysvetleni

DRK2222,2008-05-06 12:25:23

Nedalo mi to a pohledal jsem po netu a nasel i puvodni clanek na nature. To PDI autor sam definuje jako integral z treti mocniny nejvetsi rychlosti vetru u zeme (od pocatku do konce toho hurikanu). Jednotku uvadi m^3*s^-3 a tu hodnotu v grafu je treba nasobit *10^5.... Jo a pocitaji se tam jen vetry o vetsi sile nez asi 15m*s^-1. A ta teplota more neni teplota, ale rozdil teploty oproti dlouhodobemu normalu ve °C. ( v ostatnich clancich jdou i do minusu):0) A v tom clanku je mimojine graf za poslednich 150 let na uzemi USA a tam se zadny zretelny narust nekona...

Odpovědět

Vy mě matete,

Ikkju,2008-04-28 10:09:37

nějak jsem z Osla pochopil že globální oteplování je humbuk a teď se tu píše hurikány se v důsledku globálního oteplování stávají silnějšími... Tak jak to teda je?

Odpovědět


Osel nepise ze GLW je humbuk

Michal,2008-04-28 13:00:11

GLW (Global Warming) nie je humbuk, planeta sa otepluje (hoci menej ako v rokoch 90.). To co pise OSEL a co je vlastne pravdou je skutocnost, ze nemozeme tvrdit, ze za to mozeme my a uz vobec nie ze za to moze to malinke zvysenie CO2 v atmosfere. Ak ide o sklenikove plyny, tak je dolezitejsie, kolkokrat si rocne priemerne krava prdne.

Odpovědět


z Osla pochopil že globální oteplování je humbuk

Dane,2008-04-28 13:24:19

To cos pochopil byly soukromé názory a výklady jeho autorů, realita je jinde.

Odpovědět


Dane

Kabela Ludek,2008-04-29 23:20:12

Jo, a ty vis, kde jinde je ta realita?? Tak to povez nam, skeptikum, kteri nevime a chceme to vedet.

Odpovědět

Co chcel autor studie vlastne povedat

Markus,2008-04-28 09:36:32

Co chcel autor studie vlastne povedat? V clanku je popisane ze vyrvorili model ktory nefunguje (nezodpoveda pozorovaniam) oni vlastne nevedia preco a spekulju s koncentraciami CO2 a teplotou. Napriek tomu ze nevedia co vlastne nasimulovali a ako to cele funguje, v zavere clanku tvrdia ze vysledky su stopercentne platne, aj ked este samozrejme mozu vysledky zmenit ked zistia co vlastne nasimulovali. Preboha kto im schvaluje granty na taketo studie? Asi som mal ist studovat meteorologiu, o peniaze by bolo postarane...

Odpovědět


Rekordní bouře

Dane,2008-04-28 13:27:02

Např. tady je tabulka barometrických rekordů, poslední co se umístil v první desítce je z roku 1935, zbytek spadá do posledních třiceti let

http://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Wilma

Odpovědět


...o peniaze by bolo postarane...

robert,2008-04-28 13:31:52

To predsa vôbec nezávisí od toho čo máte vyštudované ale od toho, či máte v správnej komisii toho správneho človeka, ktorého viete správne motivovať. Pozrite sa aké granty a komu sa schvaľujú na našich vysokých školách (teraz hovorím za slovenské) a aké sú ich výstupy. Ak sa k tomu dostanete, to sa budete teprv diviť!

Odpovědět

Hurikán je tropická bouře?

Pavel,2008-04-28 08:07:19

Když poslouchám zprávy o hurikánech, tak také slýchám, že hurikán zeslábl na tropickou bouří, že z tropické bouře se pravděpodobně vyvine hurikán, atd. Tak nevím, jsou hurikány podmnožinou tropických bouří, nebo je množina hurikánů (a tajfunů) s množinou tropických bouří disjunktní (a rozdíl je přesně definován rychlostí větru)?

Odpovědět


hurikán, tajfún a tak...

Martin,2008-04-28 15:50:37

Ja tieto pojmy chápem tak, že hurikán, cyklón, tajfún a tornádo sú vzdušné víry, ktoré sa vyskytujú počas tropických búrok, pričom nie je pravidlom, že búrka je sprevádzaná vírom.

Odpovědět


V článku je napsáno:

RomanK,2008-04-29 09:59:00

Obě metody poukazují na celosvětové zvyšování intenzity tropických bouří, což je obecné pojmenování pro to, co je v USA známé jako hurikány v severním Atlantiku.

Odpovědět


RomaneK

Pavel,2008-04-29 10:11:56

Jenže já právě o správnosti této věty pochybuju, protože právě v té Americe jsem slyšel, že hurikán zeslábl na tropickou bouři, případně že tropická bouře se změnila v hurikán. Číst ještě umím.

Odpovědět


Mně to stačí jako informace o tom,

RomanK,2008-04-29 10:38:52

jak je v tomto článku chápána tropická bouře, totiž ve svém obecném smyslu slova. (ať se jí v USA říká hurikán nebo ve východní Asii tajfun)

Pokud chceš porozumět tomu co myslí meteorologové tím, že hurikán zeslábl na tropickou bouři, tak nesmíš pouze pochybovat, ale hlavně studovat. To je totiž tropická bouře v jiném významu.

Jak jsi správně poznamenal, číst umíš, tak si o tom něco přečti.

Odpovědět

zkratky

Rozumný Občan,2008-04-28 02:22:50

Co je PDI a SST?

Odpovědět


text ke grafu

liman,2008-04-28 08:12:59

...indexu ztrátového výkonu (PDI = power dissipation index) k ročnímu průměru teploty povrchu oceánu (SST = sea surface temperature)

Odpovědět


To je prosté

JirkaF,2008-04-28 15:07:30

PDI je energie uvolněná bouřemi za nějakou časovou jednotku např. za sezonu, za rok. Jestli se to přeloží jako index ztrátového výkonu, index uvolněné energie, síla rozptýlené energie či jinak, na tom nic nemění.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz