V Ugandě řádí mezi opicemi nový virus  
U ugandských opic gueréz červených byl zjištěn dosud neznámý virus. Patří do blízkého příbuzenstva dnes vymýceného viru, jenž u člověka vyvolával pravé neštovice. Rodina tzv. orthopoxvirů je poměrně bohatá. Vyvolávají nákazu u široké škály zvířecích druhů od drobných hlodavců, přes tuleně a domácí skot až po člověka.

 


 

Tony Goldberg, profesor veterinární patologie, University of Illinois

Tým amerických virologů vedený Tonym Goldbergem z University of Illinois je přesvědčen, že bohatství orthopoxvirů stále ještě hrubě nedoceňujeme.
„Jakmile začneme pátrat, najdeme především v subsaharské Africe další neznámé viry,“ říká Goldberg. 

 

Zvětšit obrázek
Tony L. Goldberg při odběru vzorků z opic gueréz červených v národním parku Kibale, Uganda. (Kredit: Goldberg)


Na stopu viru gueréz se dostali vědci poprvé v roce 2006, když se zoolog Colin Chapman pokusil prověřit zdravotní stav opic, které pozoroval v ugandském národním parku Kibale. Virologové objevili neklamné známky přítomnosti orthopoxviru u plné třetiny všech opic,  jimž se podařilo odebrat vzorek krve. Totožnost viru však zůstávala záhadou.

„Vypadal tak trochu jako virus lidských pravých neštovic. Zároveň ale nesl znaky některých opičích orthopoxvirů a znaky viru skotu, jež vyvolává u člověka plané neštovice. Neshodoval se však s žádným z nich,“ popisuje Goldberg úvodní fáze výzkumu.
Nakonec došli vědci k závěru, že guerézy z národního parku Kibale byly nakaženy virem, který se liší od všech dosud známých orthopoxvirů. Zprávu o objevu zveřejnil lékařský časopis Emerging  Infectious Diseases.

Guerézy z národního parku Kibale jsou zdravé a ani u obyvatel v této oblasti nebyl zaznamenán výskyt onemocnění, které by bylo možno připsat na vrub nového ortopoxviru. Přesto jsou epidemiologové v pohotovosti. K přenosu opičích orthopoxvirů na člověka už v Africe došlo vícekrát. Onemocněly stovky lidí a někteří z nich vážně. 
V roce 2003 byl africký opičí orthopoxvirus zavlečen do USA s krysami obrovskými dovezenými z Afriky. Zvířata se prodávala v Texasu v jednom obchodě s domácími zvířecími mazlíčky. Od krys se tehdy nakazilo více než padesát lidí. Někteří skončili v nemocnici. Nikdo naštěstí nezemřel.

 

Zvětšit obrázek
Orthopoxvirus (Foto: F. Fenner)


Riziko rozšíření orthopoxviru z gueréz na člověka zvyšuje velká obliba opičího masa, tzv. bushmeatu. V Africe se maso opic i lidoopů vysoce cení. Ilegální lov vzkvétá a s bushmeatem se čile obchoduje. Vozí se i na velké vzdálenosti a často končí na trzích ve velkých městech, kde se prodává za ceny několikanásobně vyšší než maso domácích zvířat. Bushmeat je na jídelníčku i v předních afrických restauracích a hotelech.

Zvětšit obrázek
Bushmeat je v nabídce i předních afrických restauracích a hotelech. (Hilde van Leuwe)

Objev nového orthopoxviru je varováním před nástupem zcela nových infekčních chorob. Za posledních pětašedesát let jich epidemiologové zaznamenali 335. Největší riziko vzniku nových infekčních onemocnění hrozí v zemích třetího světa v místech, kde lidé přicházejí často do těsného kontaktu s divoce žijícími zvířaty. Uganda je přímo ukázkovým případem.


„Nárůst počtu obyvatel západní Ugandy patří k nejrychlejším v celé subsaharské Africe,“ říká Tony Goldberg. „Lidé tu potřebují stále novou  zemědělskou půdu. Pronikají do panenské přírody a přitom se stále častěji dostávají do těsného kontaktu s divokými zvířaty. Vysoký výskyt viru HIV a stoupající počet pacientů s AIDS přenos nových chorob ze zvířat na lidi usnadňuje, protože pacienti s AIDS mají oslabenou imunitu a podlehnou i nákaze, které by zdravý člověk odolal.“

 

Pramen: University of Illinois, College of Veterinary Medicine

Datum: 06.05.2008 11:55
Tisk článku

Související články:

Stojí virus neštovic před definitivní likvidací?     Autor: Stanislav Mihulka (15.05.2011)



Diskuze:

bushmeat

xyz,2008-05-09 01:53:06

opici maso neboli BUSHmeat.. tak to se fakt povedlo :-))

Odpovědět

orthopoxviry

mp,2008-05-06 18:28:52

virus ma byt podobny trem nasledujicim-
Smallpox virus - virus pravych nestovic, vylucne lidsky , uspesne vymycen (1977) diky kampani WHO.
Monkeypox virus - nejvice podobny smallpox, v rovnikove africe patrne v malych savcich, pri prenosu na lidi onemocneni podobne pravym nestovicim, nastesti sekundarni prenos z cloveka na cloveka malo casty a priznaky onemocneni mirnejsi.
Cowpox virus - virus kravskych nestovic - neni puvodcem PLANYCH NESTOVIC u lidi - ojedinely prenos na cloveka (patrne z malych savcu ci velkych bucicich) vyvola nektere priznaky pravych nestovic. PLANE NESTOVICE (vetsinou detska nemoc)- ma na svedomi virus ze skupiny herpesviru, podoba s pravymi nestovicemi je jen v pupincich na kuzi.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz