Trávou proti globálnímu oteplování  
Globálnímu oteplování se snaží u protinožců zabránit šlechtěním travin.

 

 

 
Ian Givens, profesor zoologie na University of Reading: „Stravitelnější píce by sice mohla mírně zvýšit absolutní emise metanu u krav, ale případný přírůstek produkce by znamenal méně metanu na jednotku produkce.“

Gramina je společnost, která šlechtí traviny vhodné pro pastviny v různých klimatických podmínkách. Spolupracuje s australským výzkumným a vzdělávacím centrem Molecular Plant Breeding Cooperative Research Centre (MPBCRC) a novozélandským PGG Wrightson Genomics. Vědci spolupracují na vývoji trav, které budou nejenom vhodné pro tvorbu kvalitního pastevního porostu, ale zároveň budou přispívat ke snižování množství metanu produkovaného kravami při přežvykování.

 

„Trávy rostoucí v teplejším podnebí mají tendenci k tvorbě vyššího obsahu ligninu, což je příčinou jejich horší stravitelnosti,“ říká doktor Glen Tong z MPBCRC a pokračuje: „horší stravitelnost znamená nižší příjem energie, což způsobuje nižší produkci mléka. Navíc, čím déle trvá krávě trávení těchto trav, tím více vyloučí skleníkového plynu – metanu.“
Z toho důvodu Gramina vyvíjí nové odrůdy trav s menším obsahem nestravitelného ligninu. Tyto trávy zvýší krávám  přísun energie a přispějí k jejich vyšší dojivosti.
To znamená, že farmáři by měli být schopní udržet produktivitu svých dojených stád a jejich ziskovost i v podmínkách měnícího se klimatu. Současně by také přispívali ke snížení množství plynů, které jejich svěřenkyně uvolňují svým říháním a pšoukáním.

 

Jednou z priorit vývoje nových technologií pro zemědělskou prvovýrobu je i boj se skleníkovými plyny produkovanými hospodářskými zvířaty. Britský Department for Environment, Food and Rural Affairs vyhlásil nový strategický plán zaměřený na pomoc mléčnému průmyslu při redukci jeho dopadů na životní prostředí, který je plně v souladu s britským záměrem snížit produkci skleníkových plynů o 20 procent do roku 2010. Do roku 2015 počítá tento plán se zapojením 20-30 procent producentů mléka do testování nových technologií, majících vliv na snížení emisí skleníkových plynů.

 

Mezivládní panel klimatických změn (IPCC) odhaduje, že metan tvoří 14,3% příspěvku člověka ke globálnímu oteplování a data z National Oceanographic and Atmospferic Administration (NOAA) v USA ukazují, že hladina atmosférického metanu může po desetiletém období relativní stability opět stoupat. Jedna dojnice dokáže vyprodukovat mezi 500 až 700 litry metanu za den a bylo odhadnuto, že metan produkovaný skotem ve Velké Británii by mohl představovat 3 % celkových britských emisí skleníkových plynů.

 

 

David Beever: „Mohlo by sice dojít k mírnému zvýšení emisí metanu, ale zároveň by se měla razantněji zvýšit dojivost, což by se vlastně projevilo snížením množství vyprodukovaného metanu na litr mléka.“

Metan je vedlejším produktem metabolismu přežvákavců. Vzniká když mikroorganismy  rozkládají travní celulózu. Většina plynu je uvolněna do ovzduší. Profesor David Beever, ředitel výživářské divize u společnosti Richard Keenan, řekl: „Krávy ani neslyšíte krkat, ale ony při něm vylučují metan téměř nepřetržitě.“

 

Gramina používá technologii vedoucí k potlačení projevů enzymu O-methyl transferázy. Potlačení funkce tohoto enzymu vede ke zvýšení stravitelnosti trav bez toho aby to mělo výraznější negativní dopad na jejich strukturu. Gramina již tuto modifikovanou „ekologickou“ trávu pěstovanou  ve sklenících laboratorně testovala. Nyní jsou v přípravě polní pokusy.


 

Někteří vědci ale naznačují, že absolutní emise metanu by u krav krmených takovou travou mohly paradoxně stoupat. Mezi takové skeptiky patří například Alistair Macrae, specialista na zdraví hospodářských zvířat a produkci na University of Edinburgh, tvrdí: „Dieta příliš bohatá na stravitelné sacharidy ve skutečnosti může ještě zvýšit množství metanu, který kráva vykrká. Je to proto, že střevní mikroflóra přemění více těchto cukrů na kyselinu propionovou, která vytvoří kyselejší prostředí, což povede k produkci vyššího množství metanu.

 

Zdroj: Society of Chemical Industry, Gramina, Molecular Plant Breeding Cooperative Research Centre

Autor: Ota Beran
Datum: 09.05.2008 12:35
Tisk článku

Související články:

Běžným fluorescenčním barvivem proti otravě muchomůrkou zelenou     Autor: Dagmar Gregorová (20.05.2023)
Lysohlávka jako příležitostný lidský patogen     Autor: Václav Diopan (01.06.2021)
Mléko jako protijed?     Autor: Miloslav Pouzar (12.01.2021)
Jak se střevo brání, když mu dopřejeme škodliviny?     Autor: Josef Pazdera (09.08.2019)
Jak léčit chemofoba?     Autor: Miloslav Pouzar (24.07.2019)



Diskuze:

a co geneticky modifikovat primo kravy

mikjs,2008-05-18 20:50:41

a co se s tim budem parat raci primo cloveka (a urcite to dostanou do ruky vojaci a politici a nadnarodni korporace - to bude ideal: vyrobej zbozi a k tomu si vytvorej lidi kteri ho urcite koupi)

Odpovědět

Nechápu!!!

PetrD,2008-05-10 01:53:29

To přece není možné....

Jak už bylo někde napsáno: Kdo chce dnes studovat veverky, musí zažádat o grant na studii - "dopad globálních změn klimatu na veverky".....Ale Probůh proč???

Jsem ekolog (vzděláním) a mnohdy jsem schopen pochopit aktivity i některých "eko"aktivistických skupin - ač s nimi málokdy souhlasím....Ale jak je možné že se takovým nechutným způsobem degraduje vědecká práce?? Proč název všeho co poslední dobou opustí laboratoř či pracovnu kohokoliv zabývajícího se přírodními vědami musí obsahovat slova " Global warming"????A navíc ta práce s tímto tématem musí být propojena???

Vždyť i tento článek je sám o sobě zajímavý - modifikací trav se zvýší dojivost!!!Krása!!! Ale spojení tématu s GW a produkcí metanu je maximálně komické....Je mi z toho smutno, kam se svět vědy jako takové(a nejen vědecký svět) řítí.....

Proč se nemohou věci zlepšovat už kvůli principu?? Vždyť to samo o sobě je ekologické(lepší motory s menší spotřebou, vyšší produkce na menší ploše, lepší kotle pro to, aby se nám lépe dýchalo....)

Já jen doufám, že se svět z tohoto bláznovství velice brzo probudí a nenastane to, co popisuje Rozumný občan!!

Odpovědět

Globální oteplování zcela nepochybně zničí civiliz

Rozumný Občan,2008-05-10 01:17:19

To je vtip? Protože jestli to vtip neni, tak globální oteplování lidstvo zcela nepochybně zahubí. Lidi z těch nesmyslů úplně přijdou o rozum a to bude konec civilizace.

Odpovědět


Co je za nesmysl,

Duke,2008-05-20 09:33:42

když se vyšlechtí tráva, která i v teplejším podnebí vyroste stravitelnější, po které krávy víc dojí a která je ekologičtější?

To je nesmysl akorát pro "rozumné občany" já tomu říkám pokrok.

Odpovědět

vtip

Pepan_s,2008-05-09 17:08:50

Bylo by to docela vtipny, kdyby to nebylo k placi.

Odpovědět

No, uvidíme, kam povede oblbování lidstva...

C2H5.OH,2008-05-09 15:31:01

Měl jsem ovšem ty australáky za chytřejší. S tou trávou?? Takže bych si dovolil zalobovat za výrobce knoflíků ANO, knoflíky lze bojovat proti GW. Pokud se budou vyrábět knoflíky pouze vyleštěné do vysokého lesku, a všichni je budou muset povinně na svých oděvech nosit, zvýší se albedo zemegule. Tím pádem se více energie odrazí zpět do kosmického prostoru, a Al Magore se může dát se svýma emisníma povolenkama vyfotografovat. Že je to kravina? A ta tráva ne? Nebo co takhle každou krávu chovat v uzavřeným kontejneru a ten metan z té krávy odvádět do Bursíkovic a Jaujauquesovic obnovitelné bioelektrárny ??

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz