Octomilka žijící na krabech  
Mušky octomilky si obvykle spojujeme s rozkládajícím se ovocem. Základ potravy těchto zástupců dvoukřídlého hmyzu tvoří bakterie a některé octomilky je hledají na místech, která nemají s ovocem nic společného.


 

 

Zvětšit obrázek
Krab Gecarcinus ruricola z kajmanských ostrovů je hostitelem zvláštního druhu octomilky

Na Kajmanských ostrovech byla popsána octomilka Drosophila endobranchia, která žije na místních krabech. Patří ke třem druhům, které si vybraly tento způsob života. V Karibiku je poměrně hojně rozšířená Drosophila carcinophila hostující na krabech rodu Gecarcinus. V Indickém oceánu na Vánočním ostrově žije octomilka Lissocephala poweilli, která využívá jako hostitele široké spektrum korýšů, např. kraba Borgis latro.

 

Zvětšit obrázek
Octomilka Drosophila endobranchia (Kredit: PloS ONE)

V roce 1966 k nim přibyla Drosophila endobranchia z Kajmanských ostrovů. Její dospělci žijí v úzké vazbě na kraby Gecarcinus ruricola nebo Gecarcinus lateralis. Prodělávají skutečně pozoruhodný životní cyklus. Samice naklade po spáření vajíčka kolem očí hotelského kraba. Když se vyklubou larvy, migrují nejprve do ledvin hostitele, kde se živí mikroby žijícími z výměšků ledviny.

 

V druhém instaru migruje larva do žáber kraba a tráví tam dobu až několika měsíců. Po dosažení třetího instaru se larva vrací na hlavu kraba a žije přichycená poblíž jeho ústního otvoru. Nakonec larva od hostitele odpadne a v zemi se zakuklí.

 


Od roku 1966, kdy byla Drosophila endobranchia popsána podle jednadvaceti polapených exemplářů, nikdo tuto octomilku neviděl. Přírodní pláže, kde se vyskytovala, se staly součástí nově budovaných rekreačních středisek a krabi z nich zmizeli.

Zvětšit obrázek
Vpravo od oka kraba se živí dvě dospělé mušky. Jejich larvy se budou vyvíjet krabovi v ledvinách a žábrech. (Kredit: PLoS ONE)

Teprve nedávno se podařilo objevit několik lokalit, na nichž krabi Gecarcinus ruricola tuto octomilku hostí.

 

Po čtyřiceti letech tak byla „odepsaná“ octomilka znovu pozorována a vědci mohli pokračovat ve studiu tohoto jedinečného živočicha. Genetické analýzy zveřejněné ve vědeckém časopise PLoS ONE prokázaly, že Drosophila endobranchia je blízkou příbuznou rozšířenější karibské octomilky Drosophila carcinophila. Je vysoce pravděpodobné, že životu na krabím hostiteli byl uzpůsoben už společný předek obou karibských octomilek. 

 

Pramen: PLoS ONE

 

Datum: 18.05.2008 11:02
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz