V Indii ubývá dívek  
Na tisícovku mužů připadá v Indii jen 933 žen. Před patnácti lety tak chybělo v nejlidnatější zemi světa 37 milionů žen. Dnes se odhaduje „ženský deficit“ na 44 milionů.

 


 

 
Při porodu druhého dítěte se na 1000 hochů rodí jen 716 děvčat.

Nepoměr mužů a žen v populaci Indů je zdrojem řady problémů. Mnoho mužů nenajde životní partnerku, protože pro ně není ve společnosti dostatek žen v odpovídajícím věku. Staří mládenci „z donucení“ zůstávají bez dětí  a ve stáří se o ně nemá kdo postarat. Na společenském žebříčku zaujímají ty nejnižší pozice, protože k neodmyslitelným atributům úspěšného muže patří v Indii i početná rodina.


 

Zvětšit obrázek
„Sono“ bývalo výsadou specializovaných pracovišť. Dnes jsou na trhu přístroje dostupné komukoli a v cenové relaci průměrného televizoru.

Neradostná situace je důsledkem preference synů. Narození dcery předznamenává vážné komplikace. Před svatbou musí rodiče nashromáždit budoucí nevěstě nemalé věno a to představuje značnou ekonomickou zátěž. Stát se snaží vypomoci finančním příspěvkem pro rodiny s dcerami, ale situace se nezlepšuje. Naopak, od osmdesátých let ubývá žen v indické společnosti ještě vyšším tempem. Nejnovější studie indických dětských lékařů vedených Jakobem Piliyelem z dilijské Nemocnice sv. Štěpána zveřejněná v prestižním vědeckém časopise PLoS ONE odhalila příčinu. Analýza nemocničních záznamů za posledních 110 roků o bezmála 322 tisících porodů hovoří jasně. Na vině jsou interrupce u těhotenství, z nichž by se měla narodit dcera.


V Indii vždy přispívala k výrazné převaze mužů „zvýšená úmrtnost“ žen. Za tímto termínem se skrývají drsné praktiky, kdy jsou novorozená děvčátka buď rovnou zavražděna nebo je jim odpírána odpovídající péče. Rozdíl v péči, např. v zajištění lékařské pomoci při vážných onemocněních a úrazech, přetrvává i ve vyšším věku. Poměr děvčat a chlapců při narození byl v Indii zhruba stejný jako v jiných zemích. V důsledku „zvýšené úmrtnosti“ žen ale převládali ve společnosti muži. Nic na tom neměnil ani fakt, že se i v Indii ženy dožívají vyššího věku.  Jestliže v Evropě připadá ve věkové skupině  nad 65  let na tisíc mužů zhruba 1400 žen, v Indii je úbytek žen v dětském věku takový, že zůstávají v menšině. Na tisícovku mužů starších než 65 let jich připadá jen 980.

 

Zjištění pohlaví pomocí ultrazvuku se stává pro řadu holčiček ortelem smrti.


Nemocniční záznamy dokazují, že počátkem osmdesátých let došlo k dramatické změně. Narůstající převaha chlapců začíná být patrná už při porodu.  Na tisíc hochů se v průměru rodí jen 892 dívek. U rodin, kterým se jako první dítě narodila dcera, připadá při porodu druhého dítěte na 1000 hochů jen 716 děvčat. Piliyel a jeho kolegové jsou přesvědčeni, že tento trend odstartovalo zavedení kontroly plodu ultrazvukem. Ta má odhalit případné vývojové poruchy. Pro mnohé indické rodiče je ale zásadní informací pohlaví budoucího dítěte. Pokud by se jim měla narodit holčička, rozhodnou se pro interrupci. V Indii je určení pohlaví u plodu od roku 1994 zakázáno. Stejně tak je postavena mimo zákon i interrupce motivovaná pohlavím dítěte. Nová studie jasně dokazuje, že se právní normy v řadě případů míjejí účinkem.

 

Pramen: PloS ONE

Datum: 26.05.2008 12:21
Tisk článku


Diskuze:

ZAČÁTEK A KONEC 1.SVĚTOVÍ VÁLKI.

PAVLÍNA KONIGOVÁ,2008-05-27 10:39:45

MUSÍM SE ZEPTAT KDI ZAČALA 1.SVĚTOVÁ VÁLKA VÁS PROSÍM A DĚKUJI .

Odpovědět


první světová válka začala přesně

marvin,2008-05-30 06:40:19

27.05.2008 v 10:39

Odpovědět

Barbari

Jirka,2008-05-27 07:26:20

No, o indech mam svoje mineni - tohle bych nenazval jinak nez vrazdy, vyvrazdit 10 procent holcicek je sproste barbarstvi a ten narod je v mych ocich hodne nizko.

Odpovědět

..nezbyva...

jara cimrman,2008-05-26 21:00:48

..nez nastartovat nejakou vladni propagandu, jaka ze je to vyhodicka, mit min bab.....a az nastane putka s Pakistanem, tak se jiste pomer prirozene upravi ne?

Odpovědět

Rovnováha

Honza M.,2008-05-26 17:18:11

Myslím, že již brzy uvidíme, jak rychle se staré tradice mohou měnit. Už dnes se mluví o tom, že v nejvyšších vrstvách indické společnosti je to muž, kdo platí věno a ne žena (resp. její rodina), protože ženy jsou vzácné a mužů je moc. Takže se dá očekávat nakonec i návrat k rovnováze, byť doprovázený možným kolísáním.
Státní pomoc rodinám s dcerami je kontraproduktivní, protože fixuje představu, že to musí být rodina ženy, která věnuje věno a brzdí tak celkem přirozenou změnu.
Technologický pokrok tak možná vynutí návrat k rozumným poměrům.

Odpovědět

Já to beru

Karel Vostal,2008-05-26 16:09:48

I když je to hodně drsný způsob, tak omezení počtu dětí v rodině beru jako dobré řešení. Ve chvíli, kdy polovina planety chcípá hlady, prostě musí dojít k omezení populace. V rámci podmínek a zachování základních etických norem mi to připadá jako vhodné řešení.

Odpovědět

tady žádné řešení není :-(

dd,2008-05-26 14:03:42

Dokud budou dělat tvrdou selekci dětí jednoho pohlaví, situace se nezmění a nezabrání tomu ani žádné restrikce. V tomto případě se nemůžou vymlouvat na přírodu.

Odpovědět


Snadné řešení

Radim Rumun,2008-05-26 14:59:48

Pokud do toho chce stát kecat: Stačilo by přece každoročně postřílet odpovídající počet mužů!

Odpovědět


rasim rumun

CC,2008-05-26 18:53:17

to vystih

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz