Serotonin byl dlouho spojován se sociálním chováním, ale přesný mechanismus jeho zapojení do okamžité agrese byl diskutabilní. Ačkoliv bylo mnoho teorií o spojitosti mezi serotoninem a impulzivitou, toto je jedna z prvních studií, která mezi těmito dvěma fenomény ukazuje jasnou příčinnou souvislost.
Nové objevy osvětlují, proč se někteří z nás stávají bojovnějšími až agresivními, když jsme delší dobu nejedli. (Trochu to podporuje starou známou „armádní pravdu“ potřebnou pro vítězství v bitvě: „Voják má být hladovej a nasr….“)
Esenciální aminokyseliny nezbytné k tvorbě serotoninu mohou totiž být získány pouze z potravy. Proto naše hladina serotoninu přirozeně klesá, když nejíme, a to je ten účinek, který výzkumníci využili při svém experimentování.
Výzkum také poskytl náhled do klinických poruch, charakterizovaných nízkou hladinou serotoninu, jakými jsou například deprese a obsedantně kompulzivní porucha,.. Tento výzkum, financovaný Wellcome Trust a Medical Research Council, dále naznačuje, že pacienti s depresemi a úzkostnými stavy mohou mít prospěch z terapie, která je učí strategie k ovládání emocí během rozhodování, zejména prostřednictvím tzv. „společenských scénářů“.
Výzkumníci byli schopní omezit hladiny mozkového serotoninu u zdravých dobrovolníků na přechodnou dobu vhodným uzpůsobením jejich diety. Zkoumali, jak jedinci s nízkou hladinou serotoninu reagují v situacích, které mohou být vnímány jako neférové jednání. V pokusu například jeden z účastníků navrhne, jakým způsobem si s partnerem rozdělí sumu peněz. Jestliže partner nabídku přijme, oba jsou vyplaceni podle dohody. Ale pokud nabídku odmítne, nedostane nikdo nic.
Běžně lidé odmítají asi polovinu všech nabídek menších než 20-30 procent celkové sumy, navzdory faktu, že to znamená, že nedostanou nic – ale v případě osob s dietou navozeným snížením hladiny serotoninu vzrostl podíl odmítnutých nabídek na více než 80 procent. Další zkoumání ukázala, že dobrovolníci s nedostatkem serotoninu nebyli ani v depresi ani nijak přecitlivělí ke ztrátě „výhry“.
Jak udržet odpovídající hladinu serotoninu?
Jídlem! Jediným způsobem, jak získat základní surovinu pro stavbu serotoninu – tryptofan – je prostřednictvím potravy. Proto je hladina serotoninu nižší, když jste předtím nic nejedli. Konzumace potravin bohatých na tryptofan, například drůbeže a čokolády, může podpořit zvyšování a udržování hladiny serotoninu. To je možná důvodem, proč je někteří označují za potraviny „dobré nálady.“
Zdroj: University of Cambridge
Serotoninová „bomba“
Postup:
Porce kuřete opečeme na oleji, přidáme na drobno nakrájenou cibulku, kořenovou zeleninu, česnek utřený se solí, trochu vinného octa. Upečeme dozlatova, pak maso vyjmeme na talíř. Čokoládu rozpustíme a vmícháme do šťávy. Čokoláda dá šťávě nádhernou tmavou barvu. Pak už jen stačí přelít přes hotové kuřecí maso a je hotovo.
Tak co, už vás přechází agresivní nálada?
Diskuze:
For Občan: clankov o nevhodnych
Erik,2008-06-13 21:14:34
ucinkoch soji je plne net, takze iba velmi narychlo, napr. aj hned tu z Osla http://osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=69
http://osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=473
http://osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=126
jo
Rozumný Občan,2008-06-13 22:15:35
To by se asi v asii muselo běžně umírat na selhání imunity, ne? A na to že by se nemnožili to taky zrovna nevypadá, že?
A třetí článek nechápu co tím myslíte, tak se neprokázalo že posiluje kosti, no a co?
Taky je určitě rozdíl mezi čistými izovlavony a mezi výrobkem k jídlu kde jich je jen zlomek. A nejsou jen v sóji, takže pokud se bojíte, vynechte třeba arašídy.
co sem pletete soju?
Eriku,2008-06-14 15:32:39
Podstatou článku je :
Běžně lidé odmítají asi polovinu všech nabídek menších než 20-30 procent celkové sumy, navzdory faktu, že to znamená, že nedostanou nic – ale v případě osob s dietou navozeným snížením hladiny serotoninu vzrostl podíl odmítnutých nabídek na více než 80 procent. Další zkoumání ukázala, že dobrovolníci s nedostatkem serotoninu nebyli ani v depresi ani nijak přecitlivělí ke ztrátě „výhry“.
Proč utíkáte od tématu????
Pane Eriku
Marta Vlasáková,2008-06-12 22:26:38
Podstatou článku je :
Běžně lidé odmítají asi polovinu všech nabídek menších než 20-30 procent celkové sumy, navzdory faktu, že to znamená, že nedostanou nic – ale v případě osob s dietou navozeným snížením hladiny serotoninu vzrostl podíl odmítnutých nabídek na více než 80 procent. Další zkoumání ukázala, že dobrovolníci s nedostatkem serotoninu nebyli ani v depresi ani nijak přecitlivělí ke ztrátě „výhry“.
Může pan Erik doložit, kde toto bylo již dříve publikováno?
Ach jo pane Eriku.
Zuzana Orlickova,2008-06-12 22:38:32
Miluju brouky pytliky, kteří všechno ví a jen tak si sem plácnou,že už to dávno věděli a že to není nic nového.... A přitom neuvedou jediný literární odkaz.
Také by mne zajímala práce, která s předstihem popsala to co pracovníci Univ. Cambridge. To by totiž znamenalo, že jsou to totální tupci, protože své předchůdce ve své práci neuvedli....
chcete
Erik,2008-06-12 22:55:47
tvrdit ze serotonin a jeho vztah na spravanie cloveka, konkretne napr. depresie, je nejaky novy poznatok?
Takze serotoninove a adrenalinove okruhy su nezname pojmy , a tryptofan ako zakladna stavebna jednotka pre serotonin je novinka vo vede?
To jsem asi četl jiný článek.
Daniel,2008-06-12 23:33:29
Tenhle nebyl o vztahu serotoninu k depresi. Ale o tom jak se dietou dá navodit nižší hladina serotoninu odpovědná za změny v chování lidí, dokázané na konkrétních testech. A ti lidé v žádné depresi nebyli.
-Ale o tom
Erik,2008-06-12 23:43:09
jak se dietou dá navodit nižší hladina serotoninu odpovědná za změny v chování -
-dovolim si opakovat, toto celkom urcite nie je nova informacia a kto ma aspon nejake poznatky z biochemie tak ani prenho. Druha vec je, ze pravdepodobne az doteraz nebol vykonany vyskum takeho rozsahu a urovne
ako ten z UC, uznavam. V kazdom pripade na nic revolucneho neprisli..
este by som nieco dodal.
Erik,2008-06-12 23:52:48
Chodim na OSLA uz niekolko rokov a clanky na nom povazujem pre mna za velmi zaujimave, ale vsimol som si jedneho neprijemneho trendu, a to, pomale znizovanie urovne obsahu. Ja chapem ze navstevnost je dnes meradlom vsetkeho, ale tie hlasky ako pre imb*cilnych typu,
"Serotonin - suroviny k jeho tvorbě můžeme získat jen z potravy." a fotografie ako z kucharskej knihy, neviem ci to je prave najlepsia cesta pre OSLA, predsa len by priemerny navsetvnik takejto stranky cakal menej "Bleskoidny" format a obsah.
Eriku Eriku
Jan Truhlář,2008-06-13 00:55:22
Pane Eriku, Vy stale melete ale nejak utikate od meritu veci. Uz Vam tady v diskusi vysvetlili co je podstatou clanku o nemz jste prohlasil, ze to je známá vec. Zatim jste nedolozil zadnou citaci, ze by soudruzi z UC bádali na necem, co uz bylo vybádané. Vy jste totiz vubec nepochopil vo co tady go. Proto ted ani nemuzete svoje tvrzeni o zadnou citaci jineho vyzkumneho tymu oprit. Jste proste jen takovy placal, ktery ted musi mlzit a placat necoo fotkach...:) Vite vubec co je odborna diskuse? Te se totiz ucastni lidicky, ktere maji neco nastudovano. Je mi Vas lito. Osocil jste mladickou a krasnou vyzkumnici z nesmyslneho badani a ted Vam chybi argumenty a tak to musite prevadet na fotky,....:) Jak ubohe...
Proč jsem to psal:
Rozumný Občan,2008-06-13 14:13:46
sójové boby: 0.59 g/100g
kuře: 0.24 g/100g
Napsat že něco co se po tisíciletí pěstuje je jed může napsat jen nekdo opravdu velmi nerozumný.
az na to
Erik,2008-06-13 18:29:03
ze vyuzitelnost zivin zo soje, od amninokyselin pocnuc, po mineralne latky konciac, je podstatne nizsia ako zo zivocisnych zdrojov
Zilina
L. Horvat,2008-06-13 21:10:24
Proboha Eriku, vzdyt vy jste mimo misu i tady v tomto bode. Misto abyste nastudoval alespon to, v cem jste ulitnul v hornim vlakne teto diskuse, tak se poustite dodalsich vasich tenkycvh ledu - metabolicke drahy aminokyselin.... proboha zadrzte. Snizujete uroven zdejsich diskusi.
Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce