Opice chápou cenu peněz  
Peníze jsou symbol. Lidský mozek si za mincemi a bankovkami snadno představí předměty a služby, které za ně lze nakoupit. Vysoce rozvinuté symbolické myšlení napomohlo člověku ke vzniku lidské řeči a odlišilo nás od zvířat. Ostatní savci dokážou uvažovat v symbolech jen velice omezeně. Proto vědce zaskočilo zjištění, že jihoamerické opice malpy kapucínské jsou schopny pochopit funkci platidel.ˇ

 

 

Na osobní stránce  Elsy Addessiové  je u jejího jména tato fotografie a adresa: Via Ulisse Aldrovandi 16/b 00197 Roma. Email: elsa.addessi(zavinac)istc.cnr.it


Vědci z italsko-amerického týmu, vedeného Elsou Addessiovou z římského Consiglio Nazionale delle Ricerche, nesvěřili malpám skutečné peníze. Nahradili mince a bankovky drobnými předměty a opice nejprve naučili vyměňovat tato platidla za různé pamlsky. Například za plastikový hrací žeton dostaly malpy oblíbenou sušenou meruňku. Mosazný háček mohly vyměnit za kousek mnohem méně oblíbeného sýra. V další fázi pokusu si malpy vybíraly mezi různými potravinami a stanovily tak žebříček popularity pamlsků. Vědci volili porce tak, aby se jeden kousek nejoblíbenější potravy vyrovnal v očích opice dvěma porcím méně oblíbených pamlsků nebo čtyřem kouskům nejméně oblíbené potraviny.

Následně vědce zajímalo, jestli se znalost rovnice „jeden kousek meruňky = čtyři kousky sýra“ promítne do volby opic i v případě, že dostanou na vybranou mezi plastovými hracími žetony a mosaznými háčky. Malpy zvládly úkol napůl. Při volbě skutečných potravin nezaváhaly. Pět kousků sýra pro ně mělo vyšší hodnotu než jedna meruňka. Také mosazným háčkům přisoudily mnohem nižší hodnotu než plastovým žetonům. Dokázaly tak, že vidí za háčkem sýr a za žetonem meruňku. Háčky se ale ukazovaly jako mnohem „slabší měna“ než žetony. Aby se malpy vzdaly žetonu, museli jim vědci nabídnout mnohem více háčků, než kolik odpovídalo skutečné „kupní síle“ obou symbolických platidel. Výsledky studie přinesl prestižní vědecký časopis PLoS ONE.

„Malpy jsou schopny stejného rozhodování, jak se skutečnou potravou, tak i se symbolickými předměty,“ shrnula výsledky bádání Addessiová v rozhovoru pro vědecký týdeník Nature. „Rozhodování o symbolických předmětech je pro ně ale výrazně obtížnější.“

Potíže při výběru různě cenných symbolů nejsou nijak neobvyklé. Mají je například i malé děti. Kalkulace se symbolickými předměty zvládají až ve vyšším věku. Ostatně ani dospělí lidé se nechovají v podobných situacích vždycky úplně racionálně.

 

Zvětšit obrázek
Myslet v symbolech není výsadou člověka. Umí to i opice.

Při nákupech například utrácíme mnohem ochotněji „abstraktní“ peníze z platebních karet, než skutečné bankovky a mince z peněženky. Malpy dělí od člověka asi 35 miliónů let samostatného vývoje. Přesto je u nich patrný základ symbolického myšlení. Opice mají s rozhodováním o symbolech potíže, ale v principu je zvládají.


„Bylo pro nás velkým překvapením, když jsem odhalili tuto schopnost u živočicha, který je člověku evolučně tak vzdálený,“ přiznala Elsa Addessiová.
Kořeny lidského symbolického myšlení tak zjevně sahají mnohem hlouběji do minulosti, než jsme si ještě nedávno mysleli.

 

Záběry z pokusů:

 

Opička Charlota má na výběr pamlsek nebo tři kusy méně oblíbeného sýra parmazán. (4.79 MB MPG)

 
Volba mezi pamlskem a třemi slunečnicovými semeny. (4.78 MB MPG)


Volba mezi třemi semínky slunečnice a kouskem málo oblíbeného parmezánu. (4.56 MB MPG)

 

Volba mezi pěti semínky slunečnice a pamlskem. (5.82 MB MPG)

Volba mezi třemi zelenými žetony a jednou pochoutkou, přičemž hodnota jednoho žetonu je jedno slunečnicové semínko.  (5.28 MB MPG)

 

Volba mezi třemi černými umělohmotnými kroužky (každý s hodnotou jednoho kousku sýra) a jedním zeleným žetonem (s hodnotou jednoho pamlsku). (9.35 MB MPG)

 

Volba mezi jedním černým kroužkem (s hodnotou kousku sýra) a třemi mosaznými háčky (každý s hodnotou jednoho slunečnicového semínka). (6.34 MB MPG)

 

Volba mezi jedním černým kroužkem (s hodnotou jednoho kousku sýra) a čtyřmi mosaznými háčky (každý o hodnotě jednoho slunečnicového semínka). (10.39 MB MPG)

 

Volba mezi zeleným žetonem (jeden pamlsek) a pěti mosaznými háčky (každý o hodnotě semínka). (5.53 MB MPG)

 

Volba mezi šesti mosaznými háčky (každý představuje semínko) a zeleným žetonem (představujícím jeden pamlsek).ˇ (12.60 MB MPG)

 

Pramen: PloS ONE  

Datum: 18.06.2008 14:38
Tisk článku

Související články:

Peníze a sobecká sebestřednost     Autor: Petr Koblovský (22.11.2006)



Diskuze:

Kdysi jsem četl

Jan Poslušný,2008-06-22 11:18:09

podobný článek, myslím, že o šimpanzech. Hodnoty a ovoce si vymýšlím, jde o princip: Když si uklidili v kleci, dostali dvě mince. Za jednu minci byl banán a za tři byl pomeranč. Cenu pamlsků si pamatovali a nedali se ošidit. Opičáci dokonce začali mince padělat - nejdřív se je snažili rozlomit, aby z jedné měli dvě, později je vyráběli z kousku staniolu, který někde našli.

Odpovědět

Chytré opičky!!!

Tom,2008-06-19 09:31:26

Aby se malpy vzdaly žetonu, museli jim vědci nabídnout mnohem více háčků, než kolik odpovídalo skutečné „kupní síle“ obou symbolických platidel. -> Dobře s vědcema vym*dali!

Odpovědět

Nechápu

Filip,2008-06-19 06:57:39

Tyto dvě věty se mi dají divé? "Pět kousků sýra pro ně mělo vyšší hodnotu než jedna meruňka. Také mosazným háčkům přisoudily mnohem nižší hodnotu než plastovým žetonům." Dík.

Odpovědět


podle mě

Didi,2008-06-19 09:12:26

je to tak, že pokud malpy měnily přímo pamlsky byl kurs 1 meruňka = 4 kousky sýra. Při směně pamlsek-platidlo byly kursy 1 meruňka = 1 žeton, 1 kousek sýra = 1 měděný háček. Avšak pokud došlo na volbu mezi platidly, malpy sice chápaly, že měděný háček je méně něž plastový žeton, avšak kurs nebyl 4 háčky = 1 žeton (jak by odpovídalo přepočtu přes kupní sílu v pamlscích), ale například 5:1 nebo 6:1.
Moje hypotéza: malpy nemají rády drobné "mince", manipulace s nimi je pro ně asi nešikovná. Aneb dva žetony v rukou unese, osm háčků by nepobrala. Připomíná mi to volbu, co je pro vás lepší když vám pokladní vrátí stokorunovou bankovku nebo sto jednokorunových mincí ? (teda pokud nejste mariášník a ty drobné právě nepotřebujete do hry :-)

Odpovědět

...zvolit ministrem

jara cimrman,2008-06-19 05:42:34

...navrhuju s okamzitou platnosti jmenovat kapucinskou malpu ministrem financi..... jakoz i zvolit dalsi zodpovedne malpy za politiky...toto opatreni by umoznilo se konecne zbavit narodniho dluhu....je nadeje, ze by to opice zvladly slusneji nez lidi....

Odpovědět

chudinky opičky

ad,2008-06-18 18:05:29

i já mám problém, pokud si mám vybrat mezi dvěma podobně výhodnými nabídkami :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz