Phoenix vodu zatím neprokázal  
3. června sonda Phoenix při odběru vzorků poprvé objevila podpovrchový bílý materiál. O víkendu robotické rameno výkop prohloubilo, aby se věci dozněli více o tomto tajemném materiálu. Jediný nový velký příkop byl nazván „Dodo-Goldilocks“.

 

 

Zvětšit obrázek
První „příkop“

Příkop Dodo-Goldilocks je nyní 22 cm široký a 35 cm a dosahuje hloubky 7 až 8 cm. Nejhlubší část je nejblíže k přistávacímu modulu Phoenix. Bílý materiál je umístěný jen v nejmělčí části příkopu. To, že se nachází jen v nejvzdálenější části příkopu, dokazuje, že směrem k Phoenixu nepokračuje a podle vědců se může jednat pouze o výstupek části podpovrchové desky bílého materiálu.

 

Zvětšit obrázek
„Výšková“ mapa „Dodo-Goldilocks“ v nepravých barvách – nejhlubší 7 až 8 cm (modrá), nejvyšší – až 20 cm nad okolním terénem (růžová). Kredit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/Texas A&M University/NASA Ames Research Center)

„Pokračovali jsme ve vyhloubení příkopu Dodo-Goldilocks, abychom odhalili více bílého materiálu a mohli toto místo monitorovat,“ řekl Ray Arvidson (University of Washington, St. Louis). „Pokud by se jednalo o led, mělo by se s časem měnit.“ Ale zatím hledání vody není moc úspěšné.

 

„Mohl by to být led; ale mohla by to být i sůl. Musíme provést rozbor vzorků, abychom to potvrdili,“ řekl Peter Arvidson (Washington University, St. Louis), vedoucí týmu robotického ramena RA (Robotic Arm).

 

 

Zvětšit obrázek
Led nebo sůl?

Sonda Phoenix má 8 samostatných malých vysokoteplotních pecí TEGA (Thermal and Evolved Gas Analyzer) k tomu, aby zahřály a „očichali“ půdu odebranou robotickým ramenem RA. TEGA pracuje ve třech různých teplotách. Odpařené látky jsou pak spektrometricky analyzovány.

 

Vědci pomocí TEGA uskutečnili první dva rozbory víkendových vzorků. Nejdříve materiál zahřáli na 35°C, pak na 175°C. Ani jednou nezaznamenali vodní páru, která se měla z ledu uvolnit.

 

„V odebrané půdě žádná voda není,“ řekl William Boynton (University of Arizona), vedoucí týmu TEGA.

 

V nejbližších dnech zahřejí vzorek na maximální teplotu 1000°C. Při ní by se mělo zjistit, zda ve vzorku jsou v chemických vazbách voda, oxid uhličitý a oxid siřičitý. Vědci si myslí, že je velká pravděpodobnost, že se se takto vázaná voda ve vzorcích najde.


Více na: http://www.nasa.gov/phoenix a http://phoenix.lpl.arizona.edu

Zdroj: ScienceDailySpace

Datum: 18.06.2008 22:29
Tisk článku


Diskuze:

Tak vraj je to voda

Dagmar,2008-06-20 16:45:48

Podľa najnovších správ neznámy biely materiál, pri hľbení ryhy odhalený slnečným lúčom, sa počas niekoľkých dní mierne zmenil, zmizli malé úlomky, takze sublimoval. Preto s veľkou pravdepodobnosťou ide o ľad... a s veľkou pravdepodobnosťou o vodný...
:-)

Odpovědět


Důkazy

Stanislav,2008-06-21 21:30:21

Možná nemám relevantní informace, ale to, že něco zmizelo je IMHO dobrý začátek, ale ne důkaz. Připomíná mi to ten vtip:
Američtí vědci kopali 20 metrů hluboko a našli měděný drát. Vyvodili z toho, že Američané již před tisíci let používali kabelový přenos informací.
Sovětští vědci kopali 50 metrů hluboko a nenašli lautr nic. Vyvodili z toho, že obyvatelé Ruska před desítkami tisíc let používali již bezdrátový přenos informací ... :-)

Odpovědět


Voda?

pavel,2008-06-23 13:16:55

Nechoval by se stejně suchý led? A o tom, že by to mohl být zmrzlý CO2 jsem nikne nenašel zmínku (ani proč by to nemohl být).

Odpovědět


Re: pavel

Arccos,2008-06-25 15:17:34

Suchý led to údajně nemůže být proto, že by se vypařil mnohem rychleji než led. Nebo naopak, teď bych za to ruku do ohně nedal - ale o tu rychlost jde určitě.

Odpovědět

Roboty jsou fajn

Ccecil,2008-06-19 21:59:37

ale člověk je člověk. prostě lidská posádka je nezbytná. tato mise , ač jakkoliv úspěšná, to prostě dokazuje.

Odpovědět


souhlas

PT,2008-06-19 23:25:15

taky me to napadlo, ta omezeni dana z toho, ze ma jen takove a takove rameno, pristroje, pusobi to tak vcelku krkolomne a nachylne. Hlavne skutecne jednoucelove. Na druhou stranu, je taky levnejsi...

Odpovědět


Jasně

Honza2,2008-06-25 13:02:58

Člověk je nepostradatelný. Dobře to bylo vidět při výletech na Měsíc. Postavit robota, kterej bude chvíli legračně poskakovat, pak zapíchne vlajku, vyfotí se u ní, a jako bonus nakonec posbírá pár kamenů, to by fakt nikdo nezvládnul.

Odpovědět

doplnok

Dagmar,2008-06-19 11:52:44

To, že vodu vo vzorke nenašli nie je (ani pre samotnych vedcov) velmi prekvapujúce, pretože ju odobrali myslim, že v minulú stredu a analyzovali až cez víkend. Pritom je na severnej marťanskej pologuli síce studené, ale predsalen slnečné leto (volili to tak kvoli slnečným panelom). A tak bola vzorka na pracovnej plošine vysvavená zubatému vzdialenemu Slnku niekoľko dní (kým bola počas víkendu premiestnená do otvoru jednej z pecí TEGA). Preto sa stopy voľnej vody vo vzorke nemuseli objaviť, lebo vysublimovala. A preto sa očakáva, že by sa mohla nájsť pri vyšších ohrevoch vzorky (postupne až do 1000 st. C) kryštalická voda, viazaná v mineráloch, podobne ako je voda viazaná v sadre Ca(SO4)·5 H2O.
A čo sa neznámeho bieleho materiálu týka, okrem ľadu by to mohla byť aj soľ - samozrejme nie nutne NaCl...
Hĺbiacej lopatke na konci robotickej ruky sa však už podarilo pri jednom z manévrov kúsok tohto materiálu uvoľniť. Ak ide skutočne o ľad, mal by sa časom, vďaka sublimácii zmenšovať. Preto ho bude kamera na robotickej ruke monitorovať.

Odpovědět

Reprezentativní vzorek

Petr,2008-06-19 11:27:14

Nějak mi není jasné, jak amíci chtějí prokázat přítomnost vody na planetě rozebráním vzorku z plochy 22x35 cm. Dá se takto malá plocha považovat za relevantní vzhledem k povrchu celé planety?
Když budu hledat jehlu v kupce sena, tak podle této metody vezmu na lopatu slámu o rozměru 25x20x15 cm (cca) a když tam jehlu nenajdu, tak směle prohlásím, že v kupce sena se žádné jehly nenacházejí... A to zanedbávám objem kupky vzhledem k planetě.
Nebo je také možné, že je v tom nějaký fígl... :-)

Odpovědět


Ale oni nepredpokladali,

Jirka,2008-06-19 12:18:38

ze hledaji jehlu v kupce sena. Oni naopak predpokladali, ze voda je zde celkem bezna. No, vypada to, ze se trosku v tom predpokladu spletli. Sice pobitevni generalove maji vzdycky jasno hned, bitvu to ale neovlivni.

Odpovědět


Re:

Arccos,2008-06-25 15:20:21

No s tou nereprezentativností by se snad dalo i souhlasit, nicméně je třeba říct, že nic reprezentativnějšího prostě nemáme. Proto je jenom dobře, že se na Mars létá stále častěji (a nejenom NASA).

Odpovědět

?

Alda,2008-06-19 01:32:27

Aco teda je ten bílý minerál? Nebo alespoň co by tomohlo být? Troufá si to někdo odhadnout? Předpovědět :) Díky A.

Odpovědět


Co by to mohlo být

Pavel,2008-06-19 08:45:16

Možná porcelánový střep zbylý po nějaké marťanské kultuře.

Odpovědět


Bílý porcelán

Stanislav,2008-06-21 21:35:06

Snad bych ani nekonkretizoval, z jaké části marťanské domácnosti ona bílá keramika pochází ... :-)

Odpovědět

Vl. Dusek,2008-06-19 01:30:15

Řídící středisko původně hodlalo najít vodu ažv hloubce okolo 20 cm. Ta bílá skvrna těsně pod povrchem je zmátla.

Odpovědět

Chemicky vázaná voda

Jan Havlík,2008-06-19 00:14:42

Dobrý den,

nějak jsem nepochopil, jakým způsobem může být voda v minerálech vázána ve formě CO2 a SO2.

Domnívám se, že původní idea informace byla, že se bude při vysoké teplotě uvolňovat "krystalová voda" - tzn. voda vázaná např. koordinačně v krystalové struktuře látky. Rozkladem minerálů se budou uvolňovat také plyny jako SO2 nebo CO2. Což pro CO2 probíhá průmyslově třeba při výrobě vápna (CaO) z vápence (CaCO3).

Odpovědět


Děkuji za přeformulování

Jan havlík,2008-06-19 01:59:06

Děkuji za přeformulování. Teď již text dává více smyslu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz