Šimpanzi svůj hlasový projev při kopulaci podřizují okolnostem  
Samice šimpanzů se víc zajímají o sexuální styk s více samci, než o to, aby si k páření vybrali toho nejsilnějšího z tlupy.


To, jak samice při tom křičí, závisí na tom, jestli ji někdo může slyšet, říká vědec, který strávil měsíce nahráváním šimpanzích zvuků ve volné přírodě.  Chování tvorů chodících po dvou je ale ještě trochu komplikovanější, než zaznělo v úvodní větě. Záleží totiž i na tom, s jak vysoko postaveným partnerem si to šimpanzice zrovna rozdává. Při laškování s bossem pouští svoje hlasivky z řetězu. Když ale provádí techtlemechtle s některým z outsiderů, je pěkně zticha.  V tomto tajnůstkaření vědci spatřují určitý smysl. A sice že se tím samice snaží odvrátí případný útok ze strany jiných samic a že také tím matou samce v tom, kdo bude skutečným otcem jejich potomka.  
Je to elegantní, nové a zcela překvapivé zjištění, soudí o těchto poznatcích Stuart Semple z londýnské Roehampton University. Zajímavé to je proto, že předchozí studie byly zaměřeny na chování samců. Zdokumentovaný efekt „dámského organizačního talentu“ je ve studiu etologie těchto našich vzdálených příbuzných novým prvkem. 

 

Nabourání dosavadních představ
Evoluční biology již dlouho zaměstnává myšlenka, proč některá zvířata při pohlavním styku dělají takový rámus.  Zvuky, které při tom vydávají, patří obvykle k těm nejhlasitějším zvukům z jejich repertoáru. Jiná zvířata, jako například lvi, sloni a mnoho dalších zvířat, je zase při této činnosti zcela potichu.

 

Obecně ale panuje představa, že křik samice vydávají proto, aby podnítily samce k soutěživosti.  Toto přesvědčení vychází z uznávané starší práce, která sledovala chování rypoušů sloních, jako důvod řvaní samic uvádí, že se tím snaží připoutat pozornost na "svojí osobu". Jako by se snažily samcům v jejich blízkosti naznačit „Hošani, koukejte co mi to tady dělají. Jste-li lepší a silnější, odežeňte ho ze mne“. 

 

 

 
Šimpanzí samice jsou požitkářky. Sex se jim líbí a snaží se ho mít co nejvíc. Společensky nežádoucí styky dokáží umně zatajovat. (Foto: Florian Moellers)

Tato představa, že si samice svými hlasitými projevy zajišťuje pozornost toho nejlepšího a nejsilnějšího ve svém okolí, a získat tak výhodu toho nejlepšího otce pro své potomky, je logický a také všeobecně uznávaný názor. Nyní by se slušelo spíše napsat - byl to uznávaný názor. Chování našich příbuzných ho totiž do značné míry zpochybnil.
U primátů je ale, jak se zdá, všechno poněkud jinak. Tak například u makaků při techtlemechtlení neřvou samice, ale samci. Ale vraťme se k našim zkoumaným šimpanzům. Townsend, který jejich chování studoval tvrdí, že šimpanzí sexuální zvuky jsou zřetelně odlišné od jiných jimi vyluzovaných zvuků. Jsou natolik odlišné, že rozdíl pozná i lidské netrénované ucho. Jde totiž o pištivé rytmické “eeeeee! eeeeee!”
Townsend by to měl vědět, měsíce a měsíce totiž žil s tlupou šimpanzů v pralesích Ugandy. Studoval chování velmi početné skupiny čítající zhruba třicet dospělých samic. Ve skupině bylo jen pět vyvinutých dospělých samců. Jak sám říká, v pozorování mu pomáhalo to, že když se samicím blíží doba ovulace, zduřují jim zadky. To mu umožňovalo tipovat objekty jeho zájmu. Podařilo se mu tak pozorovat 287 šimpanzích intimních aktů. Když k sexuálnímu aktu mezi šimpanzy došlo, výzkumník propátral okolí činu v okruhu 50 m (vzdálenost na kterou je v tamním prostředí takový zvuk patrný). Zjistil například, že hlasové projevy byly tiché, když samice byla přesvědčena, že v okolí jsou dominantní samice.  Zjistil toho ale více a učinil z toho závěry, které jsou formulovány níže. Aby se vědec ujistil o správnosti svých odhadů o tom, v jakém hormonálním cyklu ta která šimpanzí samice při styku byla, sbíral zbytky jejich moče, které utkvěly na listech. Vzorky moče posílal na rozbor do německé laboratoře, kde v nich stanovovaly hladiny hormonů. 

Zvukový záznam šimpanzího “eeeeee! eeeeee!”, kterým je potřeba se okolí pochlubit o aktu s dominantním samcem. I když,  kdo ví. Možná jde jen průchod pocitů projevený beze strachu.

 

Z celého toho vědeckého voyaerismu vyplynuly následující závěry:
Samice křičely jen v některých případech (36%).  Způsob jejich hlasového projevu nepodpořil obecnou představu o tom, že by tyto zvukové výlevy měly podporovat soupeření samců.  Samice evidentně vyluzovaly méně zvuků, když kopulovaly s nízko postavenými a „málo kvalitními“ samci. Kdyby bylo v úmyslu samic na sebe upozornit a probudit zájem „top“ plemeníků, chovaly by se přesně opačně.
Z pohledu ovulačního cyklu nepozoroval vědec žádný rozdíl. Samice křičely stejně ať už docházelo ke styku před ovulací, v době ovulace, nebo po ní.

Nejdůležitějším poznatkem podle Towsenda je, že samice svoje projevy korigují. Činí tak proto, aby nedávaly příliš najevo skutečné otcovství u svých potomků a aby se bránily agresi vysoce postavených samic. Hlasový klid je tedy jakýmsi zastíracím manévrem a překlad do češtiny by mohl znít: „Není na škodu si trochu užít. A co oči nevidí, uši neslyší...“

 

Prameny:  University of St Andrews PloS ONE

Datum: 22.06.2008 03:30
Tisk článku

Související články:

I šimpanzi rozeznají zlý úmysl     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2022)
Šimpanzi jsou trpělivější než lidé     Autor: Jaroslav Petr (04.10.2007)



Diskuze:

Ještě k té evoluci...

Al,2008-06-29 13:13:59

A co na to Flégrova "zmrzá evoluce"??? Z ní vyplývá:
1. Zamrzlý druh se prakticky nevyvíjí
2. V populaci existuje stále více různých alel , které mají různou korelaci s dalšími...

Odpovědět


josef ,2008-06-30 08:39:07

Hmmm, třeba se nám tu pan Flegr ozve. Ale asi názor, zda to je slepá cesta, nebo naopak prospěšná, aby genom zůstal plastický schopný reagovat na vnější podmínky, asi ukáže až praxe pár dalších statisíců let... :)

Odpovědět

Kabela Luděk

m,2008-06-27 15:10:56

kdyz jsem do google zadal

"Kabela Luděk" OR "Luděk Kabela"

tak mi nasel pouze 3 stranky a jedna z nich byla osel.cz...

Takze jste bud velmi introvertni (coz je v rozporu s vasim poslednim prispevkem), nebo (a to je velmi pravdepodobne) jste jen tajtrdlik s karnevalovou maskou kasparka, co tady vypousti do etheru ultrahovadiny.

Preji hezky den!

Odpovědět


panu Kabelovi

josef pazdera,2008-06-29 11:14:47

Omlouvám se panu Luďkovi Kabelovi, který vystupuje pod svým skutečným jménem, uvádí na sebe funkční e-mail a mohu potvrdit, že skutečně existuje, neboť jsem měl možnost se sním osobně v Praze setkat. Omlouvám se všem, kteří přistupují k diskusi v rozporu s přáním redakce (tudíž neanonymně). Útoky anonymů se tu natolik rozmohly, že po vzoru periodik, které nám jsou vzorem, povinnost se přihlašovat brzo zavedeme.

Odpovědět

Homo sapiens

Pavel,2008-06-27 13:32:34

Po dlouhá léta jsem tuto problematiku podrobně zkoumal u druhu Homo Sapiens a mohu kostatovat, že jsou mezi samicemi tak velké rozdíly, že generalizace je obtížná. Vyskytly se jevy, kdy samice výrazně zvýšily ryk pod sociálním tlakem (konkurence jiných samic)... Ale zobecňovat pro celý druh bych i při velkém počtu provedených měření nebyl ochoten. Je spousta ovlivňujících faktorů v rozměrech prítomnosti pokusu, která jsem jako výzkumník nemohl zahrnout do pokusu, že jsem nakloněn subjektivnímu vyhledávání důkazů pro svůj předem zaujatý názor.

Odpovědět

paraziti

no jo,2008-06-27 08:21:14

co když hraji roli zas ty paraziti a proto ta snaha nebyt uniformni ?

Odpovědět

lidské samice

no jo,2008-06-27 08:19:20

nejsou až tak podobné. proč se taky nepáří s méně kvalitními samci. dyť to jde dělat hezky sticha a disktérně. a já byl vždycky velice tichý a diskrétní člověk. proč je vidím jenom s těmi vyholenými silnými samci v Hummerech a já a mí kamarádi nic...

Odpovědět

granty?

Ccecil,2008-06-24 21:26:58

Co mi zůstává záhadou, jak lze získat grant na podobný výzkum? Možná byl prvotní název zamýšlené práce: "Vliv globálního oteplování na na pářící zvyky primátů". Kdo ví, ..... mnohé by to vysvětlovalo....

Odpovědět

panu machrovi

Jana Matlova,2008-06-24 17:26:18

Tak jsem se zamyslel pane machre (m) nad tim jak jste si vysvětlil článek. A jak vehementně argumentuje že popírá evoluci. Když jste byl nařčen z kreacionismu, tak tvrdíte že jím nejste. Evolucionista evidentně také nejste. Přitom jak tu nesmlouvavě prosazujete svůj názor. Můžete nam tu popsat z čeho jste usoudil že článek popírá evoluci?

Odpovědět


přihlašování

Trnka F,2008-06-25 12:03:57

To je nevýhoda anonymních vebů. Lidi, jako machr (m), hulvátsky pokřikují a když mají argumentačně podpořit co tu napsali, tak dělají mrtvé brouky. Nedokáží se za svůj názor postavit. Proto byste měli pouvažovat o moderované diskusi s nutností se přihlásit. Zcela jistě by se to projevilo v kultivovanosti a v zodpovědnějším přístupu diskutujících.

Odpovědět


dotaz

Bicanova Andrea,2008-06-25 16:27:34

Pane machr (m) podle Vás tedy je evoluce vyvrácená záležitost. Alespoň jste totady (Váš údaj) napsal 186x. Jestliže tedy neuznáváte evoluci a jakpíšete ani kreaci (tedy vývoj zajišťovaný vyšší mocí)? Jak teda podle Vás se dění v přírodě řídí? Co je hybnou silou vývoje?

Odpovědět


to Bicanova Andrea

m,2008-06-26 13:05:05

priznam se ze nevim. Trochu mi to pripomina situaci ve fyzice, kde je spousta teorii, ale na 'theory of everything' stale cekame...

jinak porad cekam az mi nekdo napise co by povazoval za dukaz proti evoluci (kdyz toto nestaci)...

Odpovědět


hmm

Andrea Bicanova,2008-06-26 22:58:26

No, myslim, ze Vase odpoved mnohe vysvetlila. Protože jak píšete "vlastně nevíte". A čekáte až vám někdo evoluci zkloubí s kreací, aby z toho vznikla všeobjímající platná teorie. Tak to je mi Vás líto. Tady už asi fakt není co dodat.

Odpovědět


Andrea Bicanova

m,2008-06-27 10:53:10

> Protože jak píšete "vlastně nevíte".

- ano, nikdy jsem nerekl, ze jsem vsevedouci (a narozdil od jistych individui se to nebojim priznat)

> A čekáte až vám někdo evoluci zkloubí s kreací, aby z toho vznikla všeobjímající platná teorie.

- to s tou fyzikou byla analogie a kazda analogie ma svoje meze :-)
- kazdopadne nemuzu rict, ze by me toto Vase velmi spekulativni a nicim nepodlozene tvrzeni zas tak moc sokovalo...

Odpovědět


Kultura vedecke diskuse

Kabela Luděk,2008-06-27 12:25:37

Jak uz jsem byl napsal, Josefe, to mate za to, ze nadale nechavate diskusi anonymni. Vrele souhlasim s panem Trnkou. Dokud se tady v diskusi budou prihlasovat tajtrdlici s karnevalovou maskou kasparka, aby nikdo nevedel, kdo mluvi, do te doby neponesou "prispivajici" sva reputabilni rizika za sve prispevky a tak kazdy exot si tu bude klidne vypoustet do etheru ultrahovadiny. Proste zavedte jako povinost prispevku jeho "neanonymnost". A basta. Kdo to nechce respektovat, at chodi na idnes. Tady je to auditorium prednaskoveho salu, kde se odehrava polurazicne-informativni prednaska a nikoho nenapadne, ze by byl dobry napad, aby na konci prednasky mohli tazajici pouzivat karnevalove masky, aby diskuse byla takova nejaka vic free, aby nebyla zbytecne upjata. Naopak, kazdy, kdo se chce na neco zeptat ci vyjadrit svuj nazor, hezky vstane, rekne kdo a odkud je a co si o presentovanych faktech a teoriich mysli a rekne to s tim, ze nese sve reputabilni riziko za to co rika. Opakuju se porad dokola. Kurna fix

Odpovědět


koukla jsem po delší době.

Marie Lojdová,2008-06-29 11:29:30

Prosim vsechny slusny lidi, nereagujte na pana machra vystupujícího nyní pod nickem "m". Přečtěte si jak pochopil celý článek, jaké z toho vyvodil závěry a jak je tady 186x vehementně prosazoval. Když mu to někdo vdiskusi vysvětlil, jak hloupě argumentoval, místo aby zalezl a přestal šířit výplody svého mozku, píše sem více a více ale nic k tématu. Prosím přečtěte si co tu napsal, jak je to ubohé a že nemá cenu s ním diskutovat.

Odpovědět

preklep

Kabela Luděk ,2008-06-24 15:42:39

Josefe, oprav si prvni slovo v posledni radce uvodniho odstavce na etologie, neposlouchaji te briska prstu pri datlovani

Odpovědět


jj

josef pazdera,2008-06-24 16:52:39

Opravim. Jsou horsi veci, ktere mne nekdy neposlouchaji. S briskem jsem na tom byl az dosud dobre :(

Odpovědět

evoluce vyvracena

m,2008-06-24 09:08:07

vazeny admine, tvoje zaslepenost tvou virou je vskutku obdivuhodna, nezbiva mi nez se smat... :)))))))))

takze to zopakuju jeste po 186: to ze si samice nevybiraji nejsilnejsiho samce, ale zamerne jsou potichu aby se mohli parit s kdejakym loserem je DO OCI BIJICI DIRA V EVOLUCNI TEORII !!!

Dekuji za pozornost!

Odpovědět


Nejde o popření evoluce!

josef pazdera,2008-06-24 09:45:06

Ale to je velký omyl, že je promiskuitním chováním šimpanzů evoluce vyvrácena. Jen nevíme proč jejich jednání je takové jaké právě je. Možná to je slepá cesta evolučního vývoje tohoto druhu a tím, že si "zhoršují genotypové vybavení o geny outsiderů" je časem čeká hořký konec. Evolučně zákonitý konec, pokud tomu tak bude.
Pokud ale je to jev dočasný, může být danému druhu dokonce ku prospěchu - zachovává totiž vysokou diverzitu genů. A i když mezi nimi bude vyšší procento "horších", populace jako celek bude různorodější. Tudíž také schopnější rychleji reagovat na změny prostředí a přizpůsobit se. Což by se jí nemuselo v případě vyšší uniformity podařit. Takže ani v tomto případě nejde ovyvrácení evoluce. Opět jde o zcela přirozený jev. V tom, co zde popisuji, může hrát roli sexuální chtíč, a ten v daném případě buďto danému druhu prospěje nebo ne, to ale ukáže budoucnost. Prostě jen sám život ukáže, zda zde dochází k něčemu, co přežití druhu prospěje nebo ne. Tedy jde o zcela přirozené záležitosti evolučního vývoje druhu.

Odpovědět


Naopak, evoluce je potvrzena

Bikkhu,2008-06-24 09:58:30

To že se šimpanzi chovají stejně jako lidi je přece potvrzení evoluce, milý stoupo :-))

Odpovědět


Ricany

Jan Vachal,2008-06-24 10:11:04

Obávám se, že Vám sem pan m, alias machr napíše bez jakéhokoli argumentu ten svůj blábol po 187. S kreacionisty nediskutujte. Nemá to smysl.

Odpovědět


Jan Vachal

m,2008-06-24 10:39:25

Mily Honzo, ja nejsem kreacionista (protoze pro tuto teorii nejsou (nebo jsem je nevidel) zadne presvedcive dukazy), ale jsem skepticky i k evoluci (ze stejneho duvodu).

PS: jakmile nazvete argument opozice blabol tak jakakoli smysluplna diskuze samozrejme konci...

Odpovědět


nějak jsem ten argument přehlédl pane Machře!

Duke,2008-06-24 12:01:24

Odpovědět


Duke

m,2008-06-24 12:19:59

kdo nechce videt, nevidi...
to neni muj problem

Odpovědět


No to jste mi otevřel oči! Děkuji!

Duke,2008-06-24 13:15:57

Nezbývá mi než se smát vašemu objevu (použiji li vašich slov), k ničemu jinému než k smíchu totiž nejste. Z článku totiž žádná díra v evoluční teorii nevyplývá. Jediná díra, kterou je možno z vašeho příspěvku pozorovat je ve vašich znalostech. (a zdá se že nejen gramatických)

Z článku nejenže vůbec nevyplývá, s jakými samci nakonec ty samičky potomky vlastně vůbec měly. Není z něj také vůbec jasné, co je pro budoucí vývoj šimpanzího druhu prospěšné, jestli je to široká genetická diverzita dávající druhu možnost přizpůsobení. Jestli je to úzká "specializace" genů přenášených nejsilnějšími samci, nebo jsou to spíše geny inteligentnějších ne zrovna dominantních a v prsa se bijících samců. Co když právě ti, co vy je nazýváte losery, jsou ta pozitivní varianta posouvající evoluci druhu dál. Co o tom můžete vědět. Dokážete jen s bídou přečíst článek a hned křičet do světa že vidíte: "DO OCI BIJICI DIRU V EVOLUCNI TEORII !!!“ a stoosmdesátšestkrát to zopakovat.

Bohužel i takoví jedinci jako jste vy, se občas mají šanci rozmnožovat a nikdo neví, který gen ve vás může být užitečný pro evoluci druhu homo sapiens a je docela lhostejné jestli v ní věříte nebo nevěříte.

Odpovědět


Duke

m,2008-06-24 14:42:04

> Z článku nejenže vůbec nevyplývá, s jakými samci nakonec ty samičky potomky vlastně vůbec měly
- potomky meli s temi samcy se kterymi se parily, o to se doufam hadat nebudeme...

> Není z něj také vůbec jasné, co je pro budoucí vývoj šimpanzího druhu prospěšné,
- prospesne je se zlepsovat :)

ale ok, beru vase argumenty a pripoustim ze to muze byt i jinak. Zajimala by me ale jedna vec - evoluce - jako kazda vedecka teorie by mela byt vyvratitelna. To znamena ze by mel existovat experiment, ktery pokud dopadne urcitym zpusobem tak ji vyvrati. Mohl by jste mi prosim nejaky takovy experiment popsat? Dekuji!

Odpovědět


Ricany

Jan Vachal ,2008-06-24 17:10:40

Bože na nebesích co tu ten machr alias m píše? Neuvádí ani jeden argument. Navíc píše, že že žádné důkazy o evoluci neviděl... Prosím vás lidičky, dyť to hovoří samo za sebe. Nechte ho bejt, kdyby nějaky argument věděl, tak ho tu uvede. On si ale odbornou diskusi plete s plácáním co ho zrovna napadne. Zatim ho napadlo sem připsat (jestli ma pravdu), tak 187 stejnych prispevku. Prispevku, na nichz krom vykricniku neni zhola nic. Ja smekam nad trpelivosti autoru odpovidat anonymnim hulvatum na jejich stupidity. Vykaslete se na to a piste nam radsi dalsi zajimave veci, nez abyste ztraceli cas nad zcela planou diskusi s omezencem. Pokud pan machr uvede alespon jeden argument, kterym podpori sve tvrzeni o tom cim tento clanek vyvraci evoluci evoluci - hluboce se mu omluvim a poslu do redakce lahev piti dle jeho vyberu, abyste mu ji predali. A ze to myslim vazne, posilam do redakce kontaktni adresu.

Odpovědět


Tak ještě jednou!

Duke,2008-06-24 19:35:26

Je vidět, že vzdělání vám nechybí. Už jste někde slyšel, že samci se páří s tvrdým. Ale mohu vás ujistit, že to nevypadá takhle: SAMCY. Ale dost legrace.

Váš problém je, že hledáte důkazy tam, kde nejsou. Článek se totiž zabývá spíše etologií rozmnožování šimpanzů, než reprodukční biologií, která by vám možná mohla nějaké "důkazy" přihrát. To že se šimpanzí samičky chovají jako některé samičky našeho vlastního druhu, myšlenku evoluce spíše podporuje, než vyvrací.

Trvám na svém tvrzení, že článku vůbec nevyplývá, s jakými samci nakonec ty samičky potomky vlastně vůbec měly. Vaše tvrzení: „potomky meli s temi samcy se kterymi se parily, o to se doufam hadat nebudeme...“ je natolik vágní, že se není opravdu hádat o čem. Myslíte si, že jedno páření se rovná jeden potomek? To snad ne! To by samičky musely mít desítky mláďat. Možná že by to bylo možno ho takto zjednodušit, kdyby neexistoval cyklus a byla stejná pravděpodobnost početí každý den, ale v životě tomu tak není. Nehledě na to, že příroda má spoustu jiných vychytávek, kterými může pravděpodobností početí s konkrétním otcem pořádně zamíchat. O jedné psal i Osel: http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=1132. A věřte, že je jich mnohem víc, takže pokud nepřinesete zpracovanou studii, kde bude jasně prokázáno, kteří samečci a s jakou pravděpodobností se dočkají potomků, tak já budu tvrdit, že o tom víte veliký kulový.

Trvám i na tom, že není z něj také vůbec jasné, co je pro budoucí vývoj šimpanzího druhu prospěšné. Vaše tvrzení: „prospesne je se zlepsovat :)“ je opět natolik neurčité, a tolik mi připomíná formulace ze „Strážní věže“ že se s ním prostě polemizovat nedá. Odpovědět se dá zas jen otázkou: je lepší být chytrý nebo silný? Kterým směrem je pro šimpanze výhodné se zlepšovat? Tvrdím, že o tom víte úplně stejný kulový jako v prvním případě.

Chcete mermomocí vyvracet nějaké teorie. Chcete jednoduchý pokus, ale toho se nedočkáte. O fungování evoluce existuje taková spousta důkazů, že ignorovat je může jen ignorant. Jen stačí studovat a seznámit se s nimi. Otázek je jistě spousta, ale odpovědí je určitě taky víc než dost.

Když nevěříte v evoluci pomocí přirozeného výběru, zkuste se zamyslet nad vznikem spousty plemen zvířat pomocí umělého výběru řízeného člověkem. To taky popíráte? Pak je diskuse s vámi zbytečná. Jediné doporučení, které pro vás mám: studujte!

Jinak je mi opravdu srdečně jedno čemu věříte nebo ne.

Odpovědět


machrovi

Lojdová Marie,2008-06-24 23:56:42

Tak 186krát, hmmm, slušný machrování. Teď ještě alespoň jeden jediný argument. Asi pan machr m najednou onemocněl. Snad to nebude nic vážnějšího a nějak k těm svým siláckým výrokům dodá nějaký to vysvětlení proč to pozorování vyvrátilo evoluci? Mně se teda zdá to vysvětlení ozdary docela férové

Odpovědět

..jeste neco...

jc,2008-06-23 23:49:48

.....jako v tom neslusnym ale peknym vtipu.....si patrne simpazi hrajou hru zvanou Na zajeci prdy...on ji ho tam prdne az zajeci....(omlouvam se slusnejsim lidem nez jsem sam, ale nemuseji to cist...)

Odpovědět

..jako lidi, jako lidi...

jara cimrman,2008-06-23 23:44:10

...az patrne na ty zvukovy projevy tech samic, pistive a rytmicke "eeeeeeeeeeeeee" se snad nevyskytuje....kdo zna nebo zazil vyjimku, at o tom zde napise....

Odpovědět

jak přehrát přiložený soubor?

GM,2008-06-23 02:51:36

Jak přehrát přiložené audio? Příponu DVF používá Sony u digitálních diktafonů, ale kodek nemám. Nemůžete to někdo převést do MP3, WMA apod.?

Odpovědět


Andre,2008-06-23 09:39:48

Přehrávač .dvf je standardní součástí vyšších verzí IE

Odpovědět


andre

Rozumný Občan,2008-06-23 22:43:59

A co ti kdo ho nepoužívají?

Odpovědět


Re: Jak přehrát přiložený soubor

Tomáš,2008-06-24 12:32:26

Mám IE 7 ve Windows Vista a .dvf se v něm zaručeně nepřehraje. A v Media Playeru taky ne.

Odpovědět

Sloní samice vydávají zvuky při páření

Ladislav,2008-06-23 00:27:23

Sloní samice vydávají zvuky při páření

Odpovědět


Hradec Králové

Jindřich Votýpka,2008-06-23 00:39:09

Sloní samice vydávají zvuky před pářením. Dávají o sobě samcům vědět dupáním a také řvaním chobotem. Jinak by neměly v tak rozlehlých oblastech šanci najít partnera. Vlastní akt se pak odehrává v poklidu a bez výrazných zvukových projevů.

Odpovědět

Ach jo

karel.vostal,2008-06-22 23:16:50

Chtěl bych být šimpanzem :)

Odpovědět

Tak nějak to bylo.

O. S.,2008-06-22 12:46:24

Souhas. Čerstvě rozvedený Olda

Odpovědět

S novými informacemi při pozorování primátů

kirast,2008-06-22 12:32:16

se v poslední době roztrhnul pytel. Čím dál, tím větší mám pocit, že se tím odhalují i ty nejprimitivnější vlastnosti lidí a lidského společenství. Jen těžko si člověk při čtení takových článků neudělá rovnítko mezi těmito zvířaty a chování lidí v podobných situacích. Zdá se, že samice obou druhů dokáží být pěkně vypočítavé.

Odpovědět


Budou a byly

a,2008-06-22 15:11:53

Co s tím? Smířit se.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz