Bouřky zvyšují počty astmatických záchvatů  
V rozsáhlé studii, která byla provedena na jihovýchodě Spojených států, objevili výzkumníci z University of Georgia a Emory University vztah mezi bouřkami a astmatickými záchvaty v oblasti metropole Atlanty, který má významný dopad na lidské zdraví.

 

 

Zvětšit obrázek
Andrew Grundstein, klimatolog v oddělení geografie na Univerzity of Georgia (UGA) a hlavní autor výzkumu: „I když se tříprocentní nárůst rizika propuknutí záchvatu může zdát nepatrný, astma je v Atlantě dost rozšířené, a tak i relativně malý nárůst by mohl mít významný dopad na zdraví lidí v této oblasti s více než pěti milióny lidí. A tři procenta jsou pravděpodobně ještě dost umírněným odhadem, daným ohraničením této studie.“

Podle American Academy of Allergy, Asthma and Immunology trpí asi 20 miliónů Američanů astmatem. Lékaři byli svědky dramatického vzestupu v počtu ohlášených případů této nemoci. Byl to nárůst o plných 75 procent mezi lety 1980 až 1994. Podle odhadů asi 5 tisíc Američanů ročně zemře v důsledku astmatického záchvatu.

 

Podle Division of Public Health z Georgia Department of Human Resources má v Georgii astma přibližně 210 tisíc dětí do 17 let. Asi 65 procent z nich mělo těžký astmatický záchvat v posledním roce. Proto není divu, že lékařský výzkum zaměřuje svou pozornost na poznání všech možných příčin, které by mohly takto postiženým osobám výrazně komplikovat, a v některých případech dokonce i ohrožovat život.

 

Zatímco vztah mezi bouřkami a nárůstem počtu lidí, kteří jsou nuceni navštívit lékaře kvůli těžkým astmatickým záchvatům, je už léta znám a studován po celém světě, tohle je poprvé, co tým klimatologů a epidemiologů na jihu USA vedl tak podrobnou studii tohoto jevu a v tak velikém rozsahu.

 

Zvětšit obrázek
Říká se že bouřka pročistí vzduch. Astmatikům ale paradoxně úlevu nepřináší.

Tým, studující databázi obsahující údaje o více než 10 miliónech návštěv pohotovosti v jedenačtyřiceti nemocnicích ve dvaceti oblastech Atlanty a okolí v období mezi lety 1993 až 2004, zjistil o tři procenta vyšší výskyt astmatických záchvatů ve dnech následujících po bouřkách.

 

Dalším krokem týmů z UGA a Emory bude využití Dopplerova radaru, počítačového modelování a spojení dat z pozorování problémů s „bouřkovým astmatem“. Grundstein zdůrazňuje: „Radarová data spojená s databází metropole Atlanta nám dovolí korelovat interakce mezi bouřkou a astmatem, které nám pravděpodobně dneska stále ještě unikají.“
 

Spojení mezi bouřkovou aktivitou, úmrtími v důsledku astmatického záchvatu a návštěvami lékařské pohotovosti jsou hlášeny po celém světě, ale v rámci této studie bylo využito právě podmínek amerického jihu, kde stovky tisíc lidí trpí astmatem a silné bouřky jsou tu také velmi častým meteorologickým jevem.

 

 

 
Paige Tolbert, profesorka a vedoucí oddělení zdravého životního a pracovního prostředí na Rollins School of Public Health na Emory a spoluautorka studie: „Tým z Emory má zkušenosti s obsáhlou databází oddělení lékařské pohotovosti a tým z UGA může poskytnout mnohem dokonalejší popisy bouří, které sehrály úlohu v předchozích studiích této problematiky. Tato studie proto poskytne nový pohled do mechanismu tohoto jevu – bouřkami indukovaného astmatu.“

Přestože se zdá být zvláštní, že bouřky, které vytvářejí záporné ionty a „čistí vzduch“ od pylu a nečistot, mají za následek těžké astmatické záchvaty, je to fakt. Pravděpodobně se pylová zrna v silné bouřce mohou po kontaktu s dešťovou vodou porušit a uvolní respirační alergeny. Tyto částice pak dokáže prudký vítr z bouře při odpařování šiřit dále… a právě ony stojí za zvýšenými počty záchvatů.“

 

Tým použil při hodnocení bouří meteorologických dat získaných na Atlanta"s Hartsfield-Jackson International Airport a porovnal tyto informace s obrovskou databází návštěv lékařské pohotovosti, které vedly k zjištění toho tříprocentního nárůstu návštěv lékařské pohotovosti kvůli astmatickému záchvatu, který propuknul v období po bouři ve studovaném období.

 

V období těchto jedenácti let bylo celkem 564 dnů s bouřkami, analyzováno bylo 215 832 návštěv lékařské pohotovosti kvůli astmatickému záchvatu a 28 350 z těchto záchvatů se objevilo ve dnech následujících po bouři. „I když tato studie je první svého druhu na jihu USA a jasně indikuje vztah mezi bouřemi a astmatem v oblasti Atlanty, ještě mnohem více práce zůstává před námi,“ řekl Grundstein.

 

„Porozumět  bouřkou vyvolanému astmatu  nám umožní vyvinout lepší intervenční strategie a zlepšit například plánování služeb lékařské pohotovosti,“ řekla Stefanie Ebelt Sarnat z Emory.

Zdroj: University of Georgia

 

Datum: 17.07.2008 13:26
Tisk článku

Související články:

Berete melatonin? Zhorší se vám dech     Autor: Josef Pazdera (12.05.2022)
Rozbitý protein Siglec-XII zřejmě přispívá k vysokému počtu rakovin u lidí     Autor: Stanislav Mihulka (06.05.2021)
Naděje pro astmatiky     Autor: Josef Pazdera (02.03.2020)
Proč se záměrně nakazit parazity?     Autor: Stanislav Mihulka (01.01.2014)
Máte astma a bojíte se námahy?     Autor: Josef Pazdera (20.05.2012)



Diskuze:

Re: Nemůže být příčinou

Dushino Jankovaty,2008-07-24 21:19:22

Za sebe muzu rict, ze mi dela hodne spatne vysoka vlhkost v kombinaci s vyssi teplotou. A je jedno, jestli se blyska nebo ne. (Smard s laserove tiskarny mi taky nic nedela, ani horske slunko.) Letni kratke lijaky, kdy kratce zaprsi na rozpalenou zem jsou nejhorsi. Jine rocni obdobi neni problem. Ale nejsem tezky astmatik, jen alergicky, tudiz sezonni. Protoze mam problemy i v noci po velmi horkem dni kdy neprsi, ale proudeni vzduchu se obraci na shora dolu, mam pocit, ze jde spis o sestup hornejsich vrstev atmosfery dolu, se spoustou pylu nachytanych za den. Tolik moje teorie.

Odpovědět

Nemůže být příčinou

Dag Bedmen,2008-07-21 18:31:22

astmatických záchvatů zvýšený obsah ozónu v atmosféře vyvolaný silnými el. výboji ? Ozón sám o sobě vdechovaný ve zvýšené koncentraci (oproti normálu) může u člověka vyvolat astma.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz