Kevlar "zabiják"  
Obleky z kevlaru jsou určeny k tomu, aby svého nositele chránily. Dosud zvládaly bránit před různými škrábanci, ohni i kulkám teroristů. Nyní se k nim připojila ochrana proti bioterorismu.

 

 

Zvětšit obrázek
Kevlar potažený ochrannou vrstvou proti mikrobům zůstává i po vystavení plísni Candida tropicalis bez zjevných povlaků. (Kredit: American Chemical Society)

Kevlar je firemní označení pro para-aramidové vlákno. Vyniká pozoruhodnou pevnosti . Je 5x pevnější než ocel při stejné hmotnosti. Má vysokou teplotní odolnost. Proto je vyhledávaným materiálem v celé řadě náročných aplikací.

Najdeme ho v optických kabelech, pancéřování vozidel, na letadlech, lodích, sportovním zboží, stanech, ale i oděvech policistů, vojáků, požárníků, zdravotníků a záchranářů všeho druhu. Všude tam, kde je žádoucí vysoká pevnost a odolnost. 
Z nyní zveřejněné studie autorů Yuyu Sun a Jie Luo vyplývá, že se jim k již pověstným charakteristikám kevlaru podařilo jeho ošetřením získat jeho odpudivost k mikrobům.                                                        

 

 

Vědci z University Jižní Dakoty na kevlarová vlákna nanesli látku, která brání rozvoji nebezpečným patogenům. V podstatě jde o látku známou pod označením N-halamin. Halaminy jsou sloučeniny obsahující jednu, nebo více kovalentních vazeb dusík-halogen, jež jsou běžně vytvářeny  pomocí vazby chlóru (bromu) na imidové, amidové, nebo amino skupiny. Biologický účinek halaminů je přičítán oxidativním vlastnostem vazeb N-Cl a N-Br. Monomery a polymery N-halaminů skýtají široké uplatnění k ošetření tkanin. Zvláště těch, které jsou často ve styku s vlhkým prostředím a tvoří ideální prostředí pro růst bakterií a plísní.


 

Ošetřená a neošetřená vlákna kevlaru byla  podrobena testům při kterých tkaninu „infikovali“ mikroby E. coli, Staphylococcus aureus, Candida tropicalis (a fungus), MS2 virusem, a spórami bakterie Bacillus subtilis. Poslední ze jmenovanýchje sice sama neškodná, ale v testu byly její spóry  použity k imitování spór anthraxu. Během krátké doby byla neošetřená vlákna zmíněných mikrobů doslova plná, zatímco na ošetřených vláknech jich bylo jen nepatrně, nebo žádní. Ochranný halaminový povrch působí dlouhodobě a může být případně obnoven. Autoři tvrdí, že nezhoršuje vlastnosti vlákna, jakými je například jeho pevnost ani pocit komfortu u osoby nesoucí oděv z takto ošetřeného vlákna.

 

Zvětšit obrázek
Podobně to vypadá u N-halaminem ošetřeným textilním vláknem vystaveným tentokrát bakteriím (E. coli). Povrch vlákna je nekontaminovaný. (Kredit: Yuyu Sun)

 

N-halaminy a jimi ošetřené textilie mají potenciál širšího uplatnění, než jakou je ochrana výrobků z kevlaru. N-halaminy lze nanášet i na obyčejná textilní vlákna, například z  poly-acrylonitrilu, poly-styrenu, poly-vinyl acetátu, celulózy,... Z toho plyne, že se zde nabízí jejich využití k výrobě ústních roušek, respirátorů, pracovních oděvů, filtrů do klimatizačních zařízení domácností i automobilů,...

 

Zvětšit obrázek
Kontrolní pokus s neošetřeným vláknem – povrch je bakteriemi doslova poset. (Kredit: Yuyu Sun)


Výhodou je, že aktivní povrch tkanin lze jednoduchým způsobem po určité době obnovit a získat tak znovu původní antimikrobiální účinky. Přes nespornou výhodu je třeba mít na mysli, že tyto výrobky nám nezaručí, že při styku s infekcí neonemocníme, ale že jen riziko onemocnění snižují. Na druhou stranu nutno přiznat, že každé snížení rizika je úspěchem. Proto ani nepřekvapuje, že na aktivní povrchy tvořené N-halaminovými sloučeninami byl podán patent (US Patent 6162452)

 


Pramen: American Chemical Society.
Luo et al. Acyclic N-Halamine Coated Kevlar Fabric Materials: Preparation and Biocidal Functions. Industrial & Engineering Chemistry Research, 2008; 0 (0): 0 DOI: 10.1021/ie800021p

 

 

 

Datum: 22.07.2008 08:44
Tisk článku

Související články:

Fosilie z dob Pangey. A živá!     Autor: Josef Pazdera (10.04.2021)
Nová čínská ponorka dosáhla dna Mariánského příkopu     Autor: Stanislav Mihulka (23.11.2020)
Mikrobi z dob dinosaurů ožili a daří se jim dobře     Autor: Josef Pazdera (29.07.2020)
Jak udělat elektřinu ze vzduchu? Pořiďte si proteinové nanodrátky     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2020)
Na nejhlubším místě světa našli unikátní bakterie požírající uhlovodíky     Autor: Stanislav Mihulka (15.04.2019)



Diskuze:

Vysoká teplotní odolnost Kevlaru?

Vratislav Pechanec,2008-07-28 15:15:22

Teplotní odolnost Kevlaru je jen relativní.
Pravda, vůči ostatním vláknům (PES, Nylon) se rozpadá zhruba při 2x vyšší teplotě (~450 °C oproti ~250 °C), ale při dlouhodobém použití při teplotách nad 150 °C klesá mj. (tahová) pevnost a modul pružnosti. Např. skelná vlákna mají teplotu rozkladu ~700 °C a uhlíková dokonce 3500 °C.
Více viz. www2.dupont.com/Kevlar/en_US/assets/downloads/KEVLAR_Technical_Guide.pdf

Takže, vlákno, resp. tkaniny z něj jsou vcelku pohodlné, otěru odolné a v porovnání s jinými materiály i lehké.
Tak vzhledem k tomu jaké teploty vydrží hasič, by se dalo říci i vysokoteplotní. ;-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz