Rozeznávání obličejů je poznamenáno výchovou  
Rozeznávání tváří nám jde samo a nemusíme o tom přemýšlet. Umí to všechny kultury světa a tak se soudilo, že jde o univerzální mechanismus, který máme všichni jako dar od přírody, tak nějak společný. Není tomu tak.ˇ

 

Zvětšit obrázek
Na co spočine zrakem a co vyhodnocuje běloch (červeně) a asiat (modře).

Roberto Caldara, psycholog na University of Glasgow, se dlouhou dobu zabýval pohybem očí a všimnul si jedné věci v souvislosti se sociální příslušností a také s vnímáním tváře. Jeden z velkých rozdílů zjistil mezi pohyby očí u příslušníků západní kultury a východními Asiaty. Jde o soustředění a zaostřování zraku na určitá místa. Běloši (západní kultura) mají tendenci si všímat specifických znaků obličeje. Upírají pozornost na oči a jejich okolí a poté se zaměřují na ústa. Východní Asiaté zase zkoumají nos a střed tváře.
Který způsob hodnocení je lepší, zpráva nehodnotí. Bylo by to také obtížné, neboť všechno má své výhody a nevýhody. Východní přístup je jakýmsi obecnějším pohledem na rysy obličeje. Autor si myslí, že to je tím, jak je v tamní kultuře přímý pohled do očí považován za něco neslušného a vulgárního.       

 

Zvětšit obrázek
Roberto Caldara, Centre for Cognitive Neuroimaging, University of Glasgow

Tento výzkum financovala Rada pro ekonomické a sociální vztahy a Rada pro lékařský výzkum. Důvodem je snaha přijít na to, proč a jak mezi kulturami někdy vznikají problematické vztahy, které se s pokračující globalizací vyhrocují.
Poslední poznatky z Glasgow podtrhují fakt, že západní společnost je mnohem více individualistická. Z toho také vyplývá soustředění pozornosti na detaily. Společnost Východní Asie je kolektivistická a jejich smyslové posuzování osoby, se kterou se střetnou, vychází z jejího celkového hodnocení.
Caldara tak vyvrátil dlouho tradovaný učebnicový mýtus, že rozeznávání tváří je univerzálně dané a že je máme všichni od přírody stejné. Ukazuje se, že tomu tak není a že okolnosti kultury, ve které se vyvíjíme, v tom hrají zásadní roli. Poznatek je určitým varováním před snahami přílišného zobecňování mezi různými etniky.
Otázkou zatím zůstává, nakolik je změněné posuzování dáno geny a nakolik výchovou. Možná, že se brzy dočteme další podrobnosti, až vědci udělají tytéž pokusy na osobách Asiatů vyrůstajících v rodinném prostředí západní kultury a naopak. Možná, že nás zjištěné výsledky pak budou šokovat stejně, jako nedávné zjištění, že naše politické přesvědčení máme v genech. Osel vás již informoval o tom, že se dlouho ví, že konzervativci a liberálové se prokazatelně liší v psychologických testech. Ale aby zde nedošlo k mýlce, politické sklony sice jsou do značné míry v genech, ale volba konkrétní politické strany je věcí rodinného zázemí.
Podobně jako s naší politickou orientací to je i s účinností některých léků. To jsou zase poznatky ze zcela jiné oblasti, zvané  farmakogenomika. Příkladem z této oblasti může být lék BiDil , který léčí nemocné srdce a kardiovaskulární poruchy u černochů, ale u bělochů je nepoužitelný.     
V řadě věcí jsme prostě různí. A jak se nyní ukázalo, patří k tomu i to, jak si vzájemně čteme ve tvářích a jak se navzájem posuzujeme.ˇ 
  

Pramen: Blais et al. Culture Shapes How We Look at Faces. PLoS One, 2008; 3 (8): e3022 DOI: 10.1371/journal.pone.0003022

Datum: 24.08.2008 19:45
Tisk článku


Diskuze:

rozdílnost písma a vnímání obrazů

Darko Horsey,2008-08-25 14:00:14

Napadá mě asociace s jiným článkem na Oslu..
http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=1476
(Že by se třeba zaměřovali asiaté na střed obličeje a nikoli na význačné body ?)
Přiznám se, že v pár asijských filmech jsem měla problém rozlišovat některé herce...

Odpovědět

Jan Bortel,2008-08-24 21:15:09

Prijde mi, ze to co clanek popisuje je dalsim dukazem univerzalnosti mechanismu rozpoznavani tvari. Jednim vysvetlenim mohou byt vyse jiz zminene spolecenske normy, zatimco druha interpretace vysledku je, ze tvare asiatu lze velice dobre rozlisit podle jejich nosu a stredove casti obliceje. Snad jde o adataci onoho mechanismu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz