Akupunktura u zvířat?  
Akupunktura, ač tomu někteří lidé nevěří, dokáže úspěšně léčit symptomy některých chorob a zejména tlumit bolesti. Ačkoliv v případech, kdy je aplikována lidem, tak nevěřící Tomášové více či méně hlasitě křičí: „Placebo!“ Ale co když pomáhá zvířatům?


 

“Jehly jsou často spojovány s bolestí a nepříjemnými pocity, ale kobyle Gypsy přinesly tyto tenké ostré předměty tolik potřebnou úlevu,” řekl doktor Mark Crisman, profesor na Department of Large Animal Clinical Sciences z Virginia-Maryland Regional College of Veterinary Medicine na Virginia Tech, který provádí léčbu zvířat také s pomocí akupunktury.

 

Zvětšit obrázek
Gypsy měla infekci hlezna a doktor Crisman kromě tradiční léčby použil i akupunkturu, aby pomohl posílit její kosti a imunitní systém a hlavně jí ulevil od bolesti. (Foto: Virginia Tech)

Akupunktura, která má své kořeny daleko na východě až v dávné Číně, je technikou založenou na zapichování velmi jemných jehel do specifických bodů na těle nejenom s cílem ulevit od bolesti, ale i pro další terapeutické účely. Tato starobylá praktika byla dlouhodobě používána u lidských pacientů k léčení nemocí. Dokonce byla s úspěchem použita ke zvýšení procenta oplodnění při in vitro fertilizaci.  Během několika posledních desetiletí si akupunktura získala oblibu a uznání i ve veterinární medicíně.

„Akupunktura byla ověřena jako bezpečná a relativně bezbolestná metoda léčby v případě různých zvířecích nemocí,“ řekl doktor Crisman, který provozuje tuto léčbu již celé desetiletí u koní a vyučuje další zájemce o získání patřičného osvědčení. Virginia-Maryland Regional College of Veterinary Medicine’s Veterinary Teaching Hospital běžně nabízí možnosti tohoto léčebného postupu, a to jak u malých, tak u velkých zvířat. Nemoci, které jsou dobře léčitelné akupunkturou, se dotýkají mnoha oblastí od kožních problémů přes nemoci svalů a kostry až po neurologické problémy.

 

 
Doktorka veterinární medicíny Bess Pierce: „Třeba bolest a osteoartritida jsou běžnými nemocemi, které u malých zvířat často léčíme akupunkturou. Ale můžeme tuto léčbu použít i u mnoha dalších zdravotních problémů.“


Veterináři, kteří si přejí praktikovat akupunkturu u zvířat, musí podstoupit patřičné doplňující vzdělávání. Díky nedávnému získání osvědčení, doplnila doktrorka Beverley Purswell, profesorka na Department of Large Animal Clinical Sciences, čtveřici certifikovaných veterinárních akupunkturistů na univerzitě (tím zbývajícím je docent doktor Scott Pleasant).
„Akupunktura samozřejmě nenahrazuje tradiční veterinární léčbu,“ říká Purswellová, která plánuje využití této terapie při své práci zaměřené speciálně na reprodukci, „ale tyto postupy mohou velmi dobře podpořit téměř veškerou léčbu, kterou v současnosti využíváme.“

 

Kdo ví, třeba jednou budeme problémy s plodností, které se vyskytují například u vysoce užitkových krav, léčit i akupunkturou. Ale to ukáže teprve čas, zda bude o tuto techniku zajem do té míry, aby se jí naučili i naši veterináři efektivně používat.

Zdroj: Virgini a Tech

 

 

 

 

 


 



Komentář osla: Nuž, každý se nějak živit musíme...

Datum: 28.10.2008 11:29
Tisk článku


Diskuze:

koňská energia čchi

Dagmar Gregorova,2008-10-28 14:54:05

Úlohou správne vykonávanej akupunktúry je usmerniť a obnoviť kolobeh čchi i rovnováhu jang-jin...
Nech hľadám po odbornej vedeckej literatúre energiu čchi, či podstatu “rovnováhy jing a jang”, hľadám márne. A tak ostáva pripustiť dve veci:
1/ Buď moderná veda, ktorá prenikla do podstaty hmoty a hĺbok vesmíru je natoľko obmedzená, že jej unikajú “časom overené vedomosti” starých kultúr a úspešné liečebné metódy nahrádza nezmyselnými vedeckými postupmi modernej medicíny.
2/ Alebo je opak pravdou, moderná veda sa energiou čchi a rovnováhou jing a jang nezaoberá, pretože spadajú len a výlučne do oblasti mystiky, presne tak ako zaklínadlá.

Inak by možno bolo vhodné akupunktúru skombinovať s homeopatiou, o ktorej jej zástancovia tvrdia, že tiež funguje u zvierat... a doplniť o akupresúru a odstrániť v stajni geopatogénne zóny.
Ak by sa niekto chcel sebarealizovať takýmto spôsobom „liečenia“ koňov, odporúčam článok: http://www.equichannel.cz/clanek/ukaz1269
Je tam aj rozmiestnenie akupunktúrnych bodov...
S nádejou, že takýmto spôsobom sa nebudú liečiť aj Osly sa s nesmiernou hrdosťou hlásim k tým „neveriacim Tomášom“!

Odpovědět


odkaz

Martin Smatana,2008-10-28 18:54:10

Pani Dagmar, prečítajte si tento článok, iste Vás poteší, že nie ste sama, kto sa zaujíma o využitie ľudského duchovna pre blaho nemých tvárí.

http://www.zahady.cz/index.php?strw=rd&id=337

Odpovědět


:-DAKUJEM!

Dagmar Gregorova,2008-10-28 19:13:42

necakala by som na takto pomenovanej stranke (zahady.cz) tak mily clanok! Dakujem. Aj za istotu, ze zdravy rozum nie je fiktivny pojem! :D

Odpovědět


Nevím jestli Čchi a Jing s Jangem,

Karel Malý,2008-10-29 11:00:55

ale nevěřícím Tomášům je třeba říci, že docent Čeřovský z VÚŽV Uhříněves zkoumal využití akupunktury pro indukci říje prasnic již v minulém století. Závěrem bylo, že použití akupunktury ke stimulaci a indukci říje u prasnic může být spolehlivější metodou než hormonální terapie.

http://aplikace.isvav.cvut.cz/projectDetail.do?rowId=GA507%2F93%2F2548

Odpovědět


Jestli je akupunktura na houby,

Michal Kolář,2008-11-03 11:34:08

tak na co prošutroval ten docent peníze z mých daní?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz