Jak si populace reguluje, zda se budou rodit synové nebo holky?  
Z obsáhlé studie, provedené na Newcastle University s více než půl milionem sledovaných osob vyplývá, že za poměrem synů a dcer v jednotlivých rodinách mohou stát geny otců.


 


Genetik Corry Gellatly prokázal, že muži dědí tendenci mít více synů, nebo dcer od svých rodičů. To znamená, že muži s více bratry mají statisticky častěji syny a muži s více sestrami zase mají více dcer. Jeho studie se zabývala 927 rodostromy, z nichž některé sahají až do roku 1600. Do statistiky byly zahrnuty údaje celkem  o 556 387 osobách žijících v Severní Americe a v Evropě.


Studie rodin ukázala, že tendence mít syny a nebo dcery, je dědičná. Teď víme, že u mužů pravděpodobnost plodit syny nebo dcery souvisí s tím, zda daný muž má hodně bratrů, nebo sester. 
Jak jsme se učili ve škole, pohlaví narozeného dítěte závisí od toho, jesli spermie, která pronikla do vajíčka je nositelkou X, nebo Y chromozómu. Náhodná kombinace chromozómu od otce s pouze X chromózomem ve vajíčku od matky dává možnost vzniknout kombinaci chromozómů XX - což dává vznik dceři, nebo kombinaci XY - což znamená syna.

Nynější poznatky tak vlastně vedou k předpokladu existence dalšího, dosud neznámého genu, který řídí, zda mužovo sperma obsahuje více více spermií s X, a nebo Y chromozómů.


Synové, nebo dcery?
Od každého z rodičů dedíme jednu sadu chromozómů. Gellatly předpokládá, že hypotetický gen se tedy v našich buňkách vyskytuje ve dvou variantách, kterým říkáme alely. Jedna je od otce, druhá od matky. Nazval je alelou "m", která podporuje tvorbu spermií s chromozómem Y (zaručí početí syna) a alela "f", která uprednostňuje spermie s chromozómem X (pro dceru). Možná kombinace těchto dvou alel je pak "mm", "mf" a "ff". Na obrovském souboru dat, získaných z historických záznamů, Gellatly demonstruje, jak tyto kombinace statisticky ovlivňují počet potomků určitého pohlaví.
Muž s kombinací alel mm produkuje více Y spermií a má více synů. Druhý s kombinací mf má vyrovnaný poměr spermí s chromozómy X a Y. Třetí kombinace ff zajišťuje svému nositeli převažujíci produkci spermií X a tedy větší pravděpodobnost narození dcery.
Tak lze vysvětlit, proč někteří muži mají více dcer a jiní zase více chlapců. A současně také proč v celé populaci se poměr pohlaví neustále „srovnává“.

 

Po válkách se rodí více synů
Po větších válečných konfliktech lze v mnohých krajinách pozorovat jev, kdy po poklesu počtu mužů v populaci se začalo rodit prokázatelně více chlapců. Tak například rok po skončení Druhé světové války se ve Velké Británii narodilo na každých sto dcer o dva chlapce více, než jak tomu bylo v době před válkou. 
Nasnadě je následující vysvětlení: Jakmile se muži vrátili z války, nastala převaha těch, kterým se rodili synové. To proto, že muži, kterým se rodilo před válkou méně synů a více dcer, měli menší šanci, že jim některý z jejich mužských potomků přežije. Proto se jejich genofond v populaci začal prosazovat obtížněji. Touto teorií lze elegantně vysvětlit chlapecký baby boom poté, co následkem válečné vřavy dochází k zdecimování mužské části populace.

 

 

Zvětšit obrázek
Vývoj poměru kluků a holek v populaci lze vysvětlit změnami ve frekvenci alel polymorfního genu řídícího poměr pohlaví.

Důvodů, proč by k takovému řízení pohlaví mělo v populaci docházet, je více. Po celou dobu, kdy se pořizují záznamy o pohlaví narozených dětí, lze například zjistit trvalou převahu rodících se chlapců. Ve Velké Británii a v USA je to 105 chlapců na 100 dcer. Tento stav je vyrovnáván větší úmrtností chlapců. Nadbytek chlapců, kterým se populace s jejich vyšší úmrtností vyrovnává, může být regulován stejným mechanismem, jež stojí za regulací pohlaví po skončených válkách.


Jak hypotetický gen funguje?
Na zjednodušeném příkladu si můžeme naznačit k čemu dochází, když muži mají převahu synů a nebo dcer. I když se jedná o gen, který nemá žádný efekt u ženského pohlaví, ženy jej přenášejí na potomstvo. V první generaci (část obrázku A) takového stromu života je dědeček mm. Jeho děti jsou chlapci. Přenáší tedy m alelu. Jeho děti jsou s větší pravděpodobností v kombinaci mm, což znamená, že tito synové mají v dospělosti také syny.  Vnuci mají mf kombinaci alel. Alelu m získali od otce a alelu f od matky. Výsledkem je, že poměr synů a dcer se vrací k normálu.

V druhém kmenu (B) je dědeček ff a tak jeho děti jsou holčičky. Ty pak mají ve svém genomu ff kombinaci (jejich matky i otcové byli oba ff). Jejich děti začnou mít své vlastní děti s mužem, jež má kombinaci mm, takoví muži ovlivní pohlaví tak, že jejich děti se rodí jako chlapci.  Vnuci mají kombinaci mf protože alelu m získali od svého otce a f od své matky. To pak vede k tomu, že v dalším jejich potomstvu už je poměr synů a dcer vyrovnán.

 

Pramen:  Gellatly et al. Trends in Population Sex Ratios May be Explained by Changes in the Frequencies of Polymorphic Alleles of a Sex Ratio Gene. Evolutionary Biology, Dec 11, 2008; DOI: 10.1007/s11692-008-9046-3
Newcastle University

Datum: 15.12.2008 08:56
Tisk článku

Související články:

Proč mají miliardáři víc synů     Autor: Jaroslav Petr (28.01.2009)



Diskuze:

dcery mm mužů?

Martina Konecna,2008-12-23 20:40:32

Pokud by po válce převážili více ti "mm" muži tak by i jejich dcery, kterých by tedy bylo méně, ale nějaké by určitě byly, měly s větší pravděpodobností "mm" či "mf". Nevedlo by to v dalších generacích k čím dál větší převaze alely m? a tím tedy k většímu počtu synů?

Odpovědět

Příklad

Josef Pazdera,2008-12-17 08:50:00

Jaromíre, ve své odpovědi jsem psal: "...jejich genofond je více ohrožen". Příklad: Bude-li odvedeno 100 vojáků z nichž 99 bude nositeli jedné formy genu a jeden bude nositelem druhé formy genu. Pokud polovinu všech vojáků zastřelí, je genofond, který byl v minoritě, více ohrožen. Z hlediska vrátivších se genotypů má ten, který představují otci s vícero syny, větší šanci, že se vrátí domů v reprodukovatelné formě (ne v truhle).

Odpovědět

Menší populace je náhodnou selekcí ohroženější

Josef Pazdera,2008-12-16 21:02:41

Statisticky vzato mají muži, kterým se rodí více dcer, méně mužských potomků. Pokud ve válce platí zásada "padni komu padni", potom z počtu pravděpodobnosti vyplývá, že jejich genofond je více ohrožen. Teoreticky by šlo dokonce spočítat při jakém konkrétním jejich zastoupení v populaci, jaký stupeň selekce zajišťované válečnou mašinerií by způsobil, že by se jejich synové přestali z války vracet zcela a byli tak nadobro vyloučeni z reprodukce.

Odpovědět


Jaromír Křivánek,2008-12-17 00:27:16

Pravděpodbnost, že zabijí jednoho nebo druhého vojáka by měla být stéjná, pravd. že zabijí vojáka náležejícího do nějaké skupiny je (dle mě) tím větší čím větší je ta skupina, takže pokud zabijí polovinu vojáku, bude to polovina jedné a polovina druhé skupiny. Jinak si to neumím vysvětlit, nebo mi to prosím uveďte na konkrétním případu.

Odpovědět

Taky možnost...

Armeon X,2008-12-15 19:42:34

http://www.creativeminorityreport.com/2008/11/villagers-kill-male-babies-to-prevent.html

Odpovědět

Pravděpodobnost

Jaromír Křivánek,2008-12-15 18:46:20

Proč by muži, kterým se rodí více dcer, měli mít menší šanci, že jim některý můžský potomek přežije?
Synové mužů, kterým se rodí více dcer, bude nejspíš v populaci méně, ale přece když pošleme do války skupinu mužu se stejným procentickým zastoupením synů(od mužů "pro dcery") jako je v normální populaci a řekněme že polovina mužů ze skupiny ve válce zahyne, je podle mě nějpravděpodobnější, že se vrátí muži se stejným procentickým zastoupením synů(od mužů "pro dcery") jako v původní skupině a tedy i populaci. Takže takhle by k obnovení mužské pupulace nedošlo.

Nebo tím autor chtěl říci, že muži (resp. jejich synové), kterým se rodí více dcer, jsou nešikovnější a ve válce více umírají?? :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz