Proč papež nerad kondomy  
Co napsala k papežově kondomovému skandálu Debora MacKenzie pro Short Sharp Science, úderný blog popularizačního serveru par excellence New Scientist?

 

Když papež Benedikt XVI. letěl letos v půlce března do kamerunské metropole Yaoundé na svůj první úřední výlet do Afriky, vyjádřil se v tom smyslu, že AIDS je drama, které nemůže být překonáno šířením kondomů a že to jsou naopak kondomy, které celý problém s AIDS zhoršují.

 

Papež, který poslední dobou medializuje Vatikán asi jako stádo opilých slonův porcelánu, prakticky okamžitě čelil tsunami kritiky odborné veřejnost, představitelů mnoha států i odvážnějších hlasů své vlastní organizace.

 

UNAIDS, dceřiná organizace Spojených národů zaměřená na globální pandemii AIDS zareagovala bleskovou rychlostí. Podle nich je umělohmotný kondom pro muže nejúčinnější dostupnou technologií omezující sexuální přenos HIV. Přesně to samé navíc platí i pro celou řadu mnohdy zákeřně skrytých pohlavně přenosných infekcí.

 

Je papež z jiného světa? Nebo je to hlupák? Nevzdělanec? Patrně ani jedno. Ví snad něco, co my nevíme? Ani to ne. Jeho hlášku odsoudili odborníci i praktičtí zdravotníci celého světa. Realistická prevence přenosu HIV při pohlavním styku je podle nich naprosto klíčová při snaze omezit globální nástup pandemie AIDS.

 

Ještě to není tak dávno, co lidé s virem HIV umírali během pár let. Dneska je to ale jinak. Máme k dispozici relativně účinné protivirové léky a už je dostávají i chudí Afričané, kteří dnes představují největší skupinu lidí nakažených HIV. Mnozí z nich díky těmto zázračným lékům najednou přežívají o desítky let déle. Je to jistě triumf medicíny a vítězství humanismu, ale zároveň se z nemocných stávají nebezpeční bacilonosiči, kteří při nechráněném sexu nakazí spoustu dalších obětí.

 

Statistika je dost hrozivá. UNAIDS odhaduje, že roce 2007 se nově nakazilo AIDS kolem 2,7 milionu lidí. 45 procent z nich jsou mladí lidé mezi 15 a 24 lety. V této skupině hrozí větší riziko nákazy dívkám. UNAIDS přitom mluví s podporou reálných dat z reálného světa. Vědci v řadě studií prokázali, že kondomy skutečně významně omezují šíření virů.

 

O co se tedy opírá papež? Jen o zatvrzelou katolickou doktrínu. Katolická církev totiž káže, že lidé musí provozovat sex pouze v rámci manželství, tudíž pod kontrolou víry, a to bez jakékoliv antikoncepce, aby vždy mohlo dojít k plození nových oveček do lůna církve. Antikoncepční vynálezy podle oficiální věrouky povzbuzují nemanželský sex, protože omezují jeho nepříznivé následky. Konzervativci trvají na tom, že kondomy vedou k neřestnému sexu a intenzivnějšímu šíření AIDS.

 

Takové středověké myšlenky nejhrubšího zrna jsou ale zcela mimo realitu. V některých případech snad může kondom hrát roli jazýčku na misce vah, když se nějaká dvojice odhodlává k sexu. Zdravotní prospěch kondomů je ale zcela univerzální. Přes veškerá kázání světa jde mužům a ženám této planety především o sex. Mladé ženy v kamerunském Yaoundé obvykle nejsou v pozici, že by mohly odmítat sex. Kondomy, které tolik vadí hlavě katolíků, jsou jejich jedinou nadějí proti bezcitným retrovirům. Kondomy jim dávají slušnou šanci vyhnout se smrtící nákaze a uchránit před ní i děti, které budou rodit.

 

Benedikt ale je, stejně jako jeho předchůdci brojící tak jako on proti kondomům, v pasti své vlastní víry. V popisu práce nemá popularizaci vědeckých pravd, ale prosazování katolické věrouky. V tuhle chvíli se asi nedá čekat, že by Vatikán svoje stanovisko nějak zásadně změnil.

 

Když papež tvrdí, že kondomy zhoršují AIDS, jistě to nedělá kvůli nějakým tajným informacím, které zbytek světa nezná. Jenom se, snad i v dobré víře, drží své oficiální stranické linie. Vědci ale říkají něco zásadně jiného. Kondomy brzdí HIV.

 

Papež asi není veden pohnutkami masového vraha, i když právě takové důsledky jeho slova prodchnutá vírou mají. Blyštivá stavba víry pro něho očividně znamená víc, než lidské životy. Podle papežových slov křesťan nesmí mlčet při setkání s násilím, chudobou, hladem, korupcí nebo zneužívání moci.

 

Jenže mlčet tváří v tvář chladně vražedné ideologii by neměl ani vědec.

 

Prameny:
Short Sharp Science 19.3. 2009. (Pro Osla přeložil a upravil S. M.)

Datum: 01.05.2009
Tisk článku

Související články:

Proxima Centauri znovu běsní     Autor: Tomáš Petrásek (23.04.2021)
Čtyři z deseti "Ts" žen mají HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2021)
Kariérní postup doprovází zmenšení mozku     Autor: Josef Pazdera (17.04.2021)
Sex a násilí v době covidové     Autor: Josef Pazdera (29.05.2020)
Mimomanželský sex 500 let zpátky     Autor: Josef Pazdera (15.11.2019)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz