Nový lék na úzkost  
Chorobný strach patří k nejrozšířenějším duševním onemocněním. Léky, které na ně psychiatři pacientům předepisují, mají řadu nectností. Při užívání léků označovaných jako benzodiazepiny se projevuje ospalost a nemocnému hrozí, že si na lék vytvoří návyk. Monoho pacientů, kteří benzodiazepiny přestali užívat, propadá nervozitě a trpí nespavostí. Účinek léků ze skupiny antidepresiv zvyšujících v mozku hladiny antidepresivní molekuly serotoninu, se projeví až po několika týdnech užívání. To je pro nemocného příliš dlouhá doba.


 

Tým německých psychiatrů vedený Rainerem Rupprechtem z Ústavu Maxe Plancka pro psychiatrii v Mnichově vyvinul ve spolupráci v farmaceutickou společností Novartis nový lék, který přináší úlevu s rychlostí a razancí benzodiazepinů, ale postrádá jejich nežádoucí vedlejší  účinky. Nový preparát testovaný pod kódem XBD173 působí na základě zcela odlišných mechanismů než stávající léky. XBD173 zvyšuje v nervových buňkách mozku výkonnost zvláštní „přepravní“ bílkovinné molekuly, která má za úkol transportovat v buňkách molekuly cholesterolu. Neurony díky tomu vyrábějí z cholesterolu větší množství některých steroidních hormonů a ty pak posilují efekty  molekul kyseliny gama-aminomáselné, kterou si vyrábíme v mozku sami a za normální okolností si s její pomocí s nežádoucí strachem poradíme.

 

„Nemáme jistotu, že lék zabere na chorobný strach u nemocných,“ přiznává Prof. Dr. Rainer Rupprecht v rozhovoru pro Science.

Rupprecht otestoval XBD173 s úspěchem na laboratorních potkanech a nyní zveřejnil na stránkách prestižního vědeckého týdeníku Science výsledky testů na lidských dobrovolnících. Celkem jednasedmdesát zdravých mladých  mužů užívalo po dobu jednoho týdne benzodiazepin nebo XBD173. Část dobrovolníků dostávala tablety, které vypadaly jako jeden z porovnávaných leků, ale neobsahovaly žádnou účinnou látku. Toto tzv. placebo odhalí, nakolik se na případném zlepšení zdravotního stavu projeví pacientova víra v účinek léku.


 

„Přesto všechno vypadá XBD173 jako lék, na který už roky čekáme,“ říká psychiatr Prof. Dr.Borwin Bandelow z university v německém Göttingenu.

Po týdenní pokusné léčebné kůře dostali dobrovolníci injekci látky CCK-4, která vyvolává u lidí i zvířat krátkodobý záchvat strachu. Dobrovolníci užívající placebo se strachu neubránili. Muži užívající benzodiazepin záchvatu strachu vzdorovali. Během užívání léku se však u nich projevovaly typické nežádoucí účinky, především ospalost. Po vysazení léku je trápila nespavost. XBD173 zabíral podobně jako benzodiazepin, ale jeho vedlejší nežádoucí účinky byly srovnatelné s neškodným placebem.

 

Navzdory nespornému úspěchu se Rainer Rupprecht drží při zemi. Test prokázal u XBD173 schopnost potlačit krátkodobý strach vyvolaný injekcí CCK-4. Zbývá ještě prověřit, jak bude zabírat při dlouhodobém užívání, protože boj s chorobným strachem bývá „běh na dlouhou trať“. Vědci se obávají účinku XBD173 na varlata a nadledviny. V buňkách těchto orgánů se nachází velká množství bílkoviny, na niž je účinek léku cílen. Otazník visí i nad účinkem XBD173 proti „přirozenému“ strachu.


 

Datum: 23.06.2009 13:30
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz