Peptid přenášený spermiemi dělá z lenošivých samiček život riskující divošky  
K zajímavému objevu dospěl anglický vědec při zkoumání mušího sexu. Látka, kterou mušáci obalují svoje spermie přiměje partnerky vzdát se odpočinku. Samičky se místo odpolední siesty začnou horečnatě věnovat shánčivým aktivitám.

 

 

Sex samičky připraví o zahálčivost. (Pic: C. Chapman & L. Partridge)

Na fakultách biologického výzkumu se zkoumá ledasco. Elwyn Isaac z University of Leeds se například věnoval voyeurismu mušího sexu. Zvyklosti muších pannen porovnával s chováním vrstevnic, které se svým partnerem již „něco měly“. Šlo o výzkum na drozofile, kterou známe pod jménem banánová muška a běžně ji doma odháníme od kazícího se ovoce. V přirozených podmínkách obě pohlaví dodržují charakteristický denní režim. Jsou aktivní za ranního rozbřesku a pak až za večerního šera. Přes den odpočívají a v noci spí. Zvláště dbají na nicnedělání o polední siestě. Je to logické, v době, kdy slunce pálí nejvíc, by jejich křehké tělíčko mohlo snadno přijít k úhoně.  


 

Elwyn Isaac: "To, co mění chování samiček po sexu je peptid, který se jim do těla dostane nabalený na spermiích."

Pozorováním much při jejich sexuálních hrátkách profesor odpozoroval, že mušky „po aktu“ dál klidně v noci spí, ale že sex je připravuje o jejich oblíbené odpolední lenošení. Po aktu, místo lenošení, hledají kde by co zbodly navíc a jsou velmi aktivní. To jim vydrží asi tak osm dnů. Dalším pitváním se v muších intimnostech vědec zjistil, že změna v chování není náhodná. Pokud měly muší partnerky sex s mušákem, jehož spermie nebyly obaleny látkou, kterou nazývá „sex peptid“, mušky lenošily tak, jak byly zvyklé za dob svého panenství. Odpolední režim jim nabouralo až to, pokud při sexu došlo k přenosu zmíněného „sex peptidu“. Jde tedy o změnu v chování navozenou chemicky a na vině je muší samec. 

 

Spánek a odpočinek patří k něčemu, čemu se oddávají živé bytosti, od červů po člověka. Většinou jde o účelné využití doby, při níž organismy střádají síly na dobu, kdy je jejich vydání optimální. Připravit se o spánek musí tedy muškám přinášet nějakou výhodu. Ta nemůže být malá, když si uvědomíme, že jde o změnu chování na dlouhou dobu přičemž muší samičku tato změna vystavuje mnoha rizikům. Například tomu, že jí ostrý sluneční žár zcela vysuší. I když nedojde hned k nejhoršímu, pohyb v nepříznivých podmínkách z ní dělá pro predátory snadno dosažitelné sousto.  

 

 

Muší samci mají testes hodné závisti. Představují 11 procent jejich hmotnosti. Jedno z muších varlat je pro názornost rozloženo okolo těla samce. V tomto „zařízení“ se na spermie nabalí peptid, který přinutí samici jednat ve prospěch  potomstva, bez ohledu na podstupované riziko. ( Kredit: Pic: S. Pitnick)

Sex peptid, který změní muší bonvivánky na život riskující hospodyňky, se muším samcům tvoří ve žlázách, které jsou obdobou mužské prostaty. Peptid, který žláza vytváří, se nabaluje spermiím na jejich ocásky. Není to ale jediná funkce, kterou na spermii nabalený peptid zastává. Kromě změny chování povzbuzuje samičku také k produkci vajíček. Zatímco peptidem neobdarovaná samička klade jedno až dvě vajíčka denně, jejich „ošetřené“ vrstevnice okolo stovky. A ještě jeden jeho efekt stojí za zmínku. Samičkám sex peptid bere chuť na další techtle mechtle s jinými mušáky. Cudnost jim ale vydrží jen asi tak sedm až deset dnů.
 

Za vším tím zvláštním muším počínáním je třeba vidět prospěšnost, chcete-li sobeckost, kde každý způsob k dosažení cíle (předat své geny dál) je dobrý a na riziko jednotlivce se v této hře nehledí. Zda se s podobnou sobeckostí ke svým partnerkám chová i mužská část lidské populace, se zatím neprokázalo. Díky zálibě profesora nyní alespoň víme, jak dlouhé prsty mohou mít přirozené signální molekuly přenášené spermiemi. Jak vidno, není pro ně problém přepnout v mozku spací režim na aktivní, bez ohledu na následky. Možná jsme na prahu nových způsobů léčby neurologických poruch jakými jsou insomnie, narkolepsie, a možná i jen obyčejné lenosti.

 

Prameny:
University of Leeds
Drosophila male sex peptide inhibits siesta sleep and promotes locomotor activity in the post-mated female. Proceedings of the Royal Society B, DOI: 10.1098/rspb.2009.1236

Datum: 29.11.2009 00:01
Tisk článku

Související články:

Spánek nebo sex?     Autor: Josef Pazdera (02.08.2017)
V lásce a válce je dovoleno vše     Autor: Tomáš Ditrich (07.09.2011)
Samčí paranoia     Autor: Josef Pazdera (18.08.2011)
Městské teenagerky jsou pohlavními nemocemi promořeny     Autor: Josef Pazdera (28.12.2009)
Nutí sexuální texty popmusic posluchače k časnějšímu sexu ?     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2009)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz