Sluneční Bůh mění dinosauří evoluci  
...aneb další svrchnotriasový teropod z Nového Mexika



 

 

Zvětšit obrázek
Ghost Ranch v Novém Mexiku (Kredit: Barbara Danser)

V prestižním periodiku Science byla právě publikována vědecká studie s popisem nového teropodního dinosaura, významného pro lepší pochopení rané evoluce dravých dinosaurů v období svrchního triasu. Žil asi před 215-213 miliony let na území dnešního Nového Mexika, fosílie byly objeveny roku 2004 na slavné lokalitě Ghost Ranch ("Ranč duchů"). Jsou známy dvě poměrně kompletní kostry a části dalších šesti, uložené v sedimentech souvrství Chinle.

 

 

Zvětšit obrázek
Rekonstrukce hlavy nového svrchnotriasového dinosaura. Patří k zajímavým příspěvkům debaty o evoluční radiaci dinosauřích skupin na počátku jejich existence. Převzato z webu National Geographic

Zainteresovaní vědci čekali s publikací celých pět let, protože si dle vlastního sdělení nebyli jisti významem a interpretací tohoto zajímavého objevu. Vypreparování všech kostí z matečné horniny má navíc zabrat ještě celé další roky. Dinosaurus dostal jméno Tawa hallae, přičemž rodové jméno je odvozeno z domorodého jazyka Hopi, kde označuje slunečního boha Pueblů. V dospělosti byl tento dravec dlouhý asi 2-4 metry a v kyčlích dosahoval výšky do 1,5 metru (juvenilní exemplář pak 2 metry na délku a 70 cm v kyčlích). 


 

Největší význam nového objevu spočívá zřejmě v tom, že poněkud ozřejmuje evoluční úlohu ještě staršího argentinského teropoda druhu Herrerasaurus ischigualastensis. Nový dinosaurus totiž vykazuje směsicí primitivních znaků herrerasaurů (například ve stavbě pánevních kostí) a znaky pokročilejších dravých dinosaurů (například dutiny v obratlech pro umístění vzdušných vaků). Zdá se, že Tawa představuje doklad příslušnosti herrerasaurů ke skutečných teropodům (o čemž se dříve někdy pochybovalo). Je také pravděpodobné, že evoluce dinosaurů ve svrchním triasu byla velmi rychlá a tři hlavní vývojové linie se objevily krátce po samotném vzniku skupiny. Následujících asi 170 milionů let pak dinosauři pokračovali ve vývoji, v základních rysech "nastoleném" již někdy ve středním triasu.

 

 

Zvětšit obrázek
Ghost Ranch v Novém Mexiku (Randall Irmis, (vlevo) z Utah Museum of Natural History, a Sterling Nesbitt, (vpravo). Kredit: Alan Turner.

Fosílie nového teropoda byly objeveny na lokalitě, odkud jsou popsáni dva další teropodi. Vedoucí výzkumu Sterling J. Nesbitt z Amerického muzea přírodních věd poznamenává, že tito dinosauři jsou bližší svému argentinskému předkovi než sami sobě navzájem. Tento fakt naznačuje, že evoluční radiace proběhla již na území dnešní Jižní Ameriky a teprve později migrovali zástupci různých dinosauřích skupin na sever i do jiných částí světa (tehdejšího superkontinentu Pangey). Rozšíření z Jižní Ameriky také zřejmě probíhalo ve více vlnách. Tawa představuje velmi významný objev, a to i v dosud nejúspěšnějším roce dinosauří paleontologie v historii, tedy v roce letošním.


Odkazy:
http://palaeoblog.blogspot.com/2009/12/tawa-hallae-new-meat-eating-dinosaur.html
http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/326/5959/1530
http://en.wikipedia.org/wiki/Tawa_(dinosaur)
http://news.nationalgeographic.com/news/2009/12/photogalleries/091210-new-dinosaur-evolution-pictures-south-america/
Stránky autora> Dinosauria http://dinosaurus.bloguje.cz


 

Datum: 13.12.2009 21:14
Tisk článku

Související články:

Představuje se Daspletosaurus     Autor: Vladimír Socha (09.03.2017)
Dinosauři skutečně migrovali     Autor: Vladimír Socha (02.07.2014)
Dinosauři jako válečná kořist     Autor: Vladimír Socha (27.03.2013)
Bambiraptor - nelétavý orel doby křídové     Autor: Vladimír Socha (16.04.2011)
Pachycefalosaurovo neklidné dospívání     Autor: Vladimír Socha (12.11.2009)



Diskuze:

hornina..

Jan Urban,2009-12-15 22:13:41

Taky me napada pri pohledu na tu fotku z Ghost Ranch v Novém Mexiku,jak je mozny, ze jsou ty vrstvy tak odlisne zbarveny??To znamena, ze se klima menilo neuveritelne moc,kdyz se nekolik milionu let uklada naprosto neco jineho nez dalsi miliony let..Asi sem neprisel na nic noveho,ale jak si pak muzem byt jisti napriklad tim, ze v ty dobe byl pomer radioaktivniho uhliku stejny jako dnes,kdyz prakticky slozeni usazenin je zasadne jine..nebo jak to je??.)

Odpovědět

Evoluce....

Jan Urban,2009-12-15 20:39:14

Jiste bude Darwin platny,ale je tu jeste neco, co zatim nelze spolehlive vysvetlit a me se zda jako nejlepsi vysvetleni, ze vedle "postupne" evoluce je tu i skokova evoluce..Je totiz docela mozne, ze jednou za cas zasahne planetu tak vysoka radiace, ze zpusobi mutaci pri mitoze bunek a narodi se "novy druh" ktery je schopen parit se se svym "nezmutovanym" druhem ale jeho DNA je uz "jina" a tak se rodi dalsi mutanti...zrejme proto bude zivot tak ruznordy..

Odpovědět


evolúcia...

Martin Smatana,2009-12-15 21:47:36

Vyzerá to tak, že spor medzi gradualistami a punktualistami je umelý a neopodstatnený, pravdu majú totiž zrejme obe strany, akurát v každom prípade sa uplatní iný evolučný mechanizmus. Inými slovami gradualizmus je v podstate taký mikropunktualizmus a punktualizmus je zasa čosi ako makrogradualizmus, medzi nimi neexistuje ostrá hranica. Ale doteraz som nikde nevidel preukázateľný príklad skokovej evolúcie, s výnimkou medzidruhového kríženia, čo sa dá označiť ako sieťovitá evolúcia, ak je potomstvo plodné a reprodukčne izolované od rodičov.
Treba si hlavne uvedomiť, že pri vzniku druhu sa väčšinou nemení stavebný plán, len sa menia a posúvajú proporcie tela, prípadne sa uplatní neoténia, niečo sa v raste predčasne zabrzdí a tak...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz