Bacha na dědulu v červeném!  
Obtloustlý dědula v červeném by se měl přestat vozit na saních tažených sobím spřežením a měl by šlapat pěšky. Zdravotní riziko představuje Santa Claus pro světovou populaci nejen proto, že je chodící reklamou na obezitu.

 

 

Jako reklama na obezitu působí současný Santa Claus. K tomuto závěru došli australští lékaři Nathan Grills a Brendan Halyday na stránkách lékařského časopisu BMJ. I kdyby měla Santova tloušťka negativní dopad jen na každé tisící dítě, poznamenal by jeho vzor negativně  miliony dětí na celém světě.

 


Popularita Santa Clause je mezi dětmi především v anglosaském světě opravdu značná. Ale roste rychle i u nás, soudě podle každoročně rostoucího množství rudě oblečených figurín umístěných na všech možných a často i zcela nemožných místech. V USA je Santa Claus jedinou fiktivní postavou, která zastíní popzalritou i Ronalda McDonalda – maskota řetězce  restaurací s rychlým občerstvením McDonald. Ani jednoho z těchto hrdinů nelze rozhodně podezírat z propagace zdravého životního stylu.

 

Zvětšit obrázek
Santa Claus a Coca Cola – nerozlučná dvojka

I Santa Claus je spojován s celou řadou zdraví ne úplně prospěšných pokrmů a pochutin. Klasické je jeho spojení s nápojem Coca-Cola. Ale to není bohužel jediný Santův prohřešek. Australští lékaři viní Santu Clause také z propagace řízení pod vlivem alkoholu. V anglosaských rodinách bývá zvykem ponechávat pro staříka roznášejícího dárky trochu brandy. Kdyby všude jen tak ovoněl, musí být za Štědrý večer otrávený alkoholem. A to klidně usedne do saní a vezme opratě do rukou.

 


 

Zvětšit obrázek
… nebo dokonce ještě něco horšího. I když do 15 gramů je v pohodě.

Důležité je také zvážit roli Santy Clause jako bacilonosiče. Pokud je nakažen například prasečí (ale možná že i sobí) chřipkou, pak stačí, aby za den jen desetkrát kýchl a na pazourech ohmatávajících dárky pak roznáší infekci o sto šest. Počty nakažených jdou zase do milionů. Nebylo by divu, kdyby momentální ústup viru H1N1 po Vánocích zaznamenal výrazný obrat. Je jasné, kdo bude na vině.

 


Dnes už je nemyslitelné, aby Santa Claus kouřil. Ale ještě v nedávné minulosti bafal spokojeně z faječky nebo dýmal cigára. Někde se ještě obrázky s „kuřáckým“ Santa Clausem distribuují a to nažene nejednoho hošíčka či děvčátko do osidel tabákové lobby. 
Je jasné, že image Santy Clause potřebuje prodělat zásadní proměnu. Santa by měl být zpodobňován jako štíhlý až šlachovitý asketa klusající vedle saní. Během přestávek by mohl ujídat z porcí svých sobů, například   syrovou mrkvičku. O tom, že by popíjel brandy nebo dokonce drtil ve rtech cigaretu jako Marlboro-man, nemůže být  ani řeči.

 
 

Pramen: BMJ

Datum: 24.12.2009 10:46
Tisk článku


Diskuze:

Omluvme Santovu pohodlnost!

Blažej Zelinka,2010-01-01 08:27:39

Vždyť je už tak starý!Ani Děda Mráz nebyl vždycky štíhlý jako proutek.Vždyť se divákům dodnes líbí "dobře urostení"(jak říkal pan Vladimír Menšík) filmoví představitelé-třeba Švejk v podání pana Rudolfa Hrušínského,nebo preceptor z Popelky-pan Jan Libíček.Ono vysedávání u počítače nebo televize na štíhlosti nikomu nepřidá,zejména s naším hlavním i doplňkovým chuťově a biochemicky připraveným stravováním (a také reklamou téměř vnuceným).

Odpovědět

Řízení pod vlivem

Vít Výmola,2009-12-26 13:26:40

Každý přece ví, že saně řídí sob Rudolf. Tak jaképak řízení pod vlivem?

Pěkné Vánoce všem! :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz