Z alkoholu vás rozbolí hlava a z kávy také, jenže jinak  
S horkou novinkou z pera německých vědců přichází vědecký časopis Headache, vydávaný nakladetlstvím Wiley-Blackwell pod patronací American Headache Society: Vysokoškoláky po pitkách bolí hlava.

 

Nás laiky tu a tam také bolí hlava, někdy více, jindy méně. Když se nám do ní koukne odborník, hned je mu jasné jsou-li bolesti primární, či sekundární a zda jde o migrenózní nebo o tenzní záležitost. Profesionálové „na hlavu“ již před časem odhalili, že tím trpí i mladí a že zhruba 5 % - 15 % adolescentů mívá migrénu, 15 % - 25 % TTH bolesti (tenzní) – podle anglického odborného výrazu tension-type headaches. Vědci z Ludwig-Maximilians-University v Mnichově oslovili 1 260 studentů ve věku 14 až 20 let a rozdali jim dotazníky. Ptali se v něm: „Bolela vás hlava v uplynulých sedmi dnech / třech měsících / šesti měsících?“ Pokud pokusná osoba některou z možností zaškrtla, spadla do skupiny „trpících“ a postoupila do dalšího kola. V něm všichni byli diagnostikováni sofistikovanějšími dotazy, které určily, zda šlo o migrénu, nebo ne. Kromě bolesti výzkum podchytil i životní styl studentů. K tomu v dotazníku sloužily věty typu: „ Snídáte před tím, než jdete do školy?“. „Jak mnoho piva, vína a koktejlů běžně pijete?“. „Kouříte?“. Kolik kávy běžně pijete?

 

Po předání údajů počítači, stroj vydal následující svědectví:  83,1 % studentů strádalo v posledních šesti měsících bolením hlavy. 10,2 % jich mělo migrénu, 48,7 % TTH a 19,8 % obojí. Co se stravy týče, 28,4 % studentů nesnídá, 16,5 % jich nesvačí a jen 24 % jich má v poledne něco teplého do žaludku. V alkoholu jsou teenageři v podstatě přeborníci. Pravidlelně, nejméně jednou týdne, si dopřává pivo 38,5 %, víno 18,6 % a 25,3 % si poroučí něco míchaného. Kuřáctví se mezi mladými dneska už moc nenosí. Bez čvaňháku se jich obejde 73,3 %. Kávu dosud nikdy nepilo 43,4 % dotázaných.

 

K oblíbeným kratochvílím výzkumníků patří zjišťování korelací mezi naměřenými daty. V tomto případě vyšlo, že alkoholické nápoje, káva, a kouření, stejně jako nicnedělání (rozuměj malá fyzická aktivita) si s „kovaříky v naší hlavě" dobře rozumějí, zato jakýkoliv druh aktivity je odhání a působí na nás jako nějaký lék. Jistým překvapením je vztah k nebolení hlavy. Tady se zdá, že z mírné konzumace drog mají mladí prospěch. Nejde to moc dohromady s našimi dosavadními představami, nicméně statisticky vzato nejen alkohol, dokonce i kofein trpícím migrénou prospíval. Nepravidelná strava, stejně jako nedostatek tekutin, se na bolestech neprojevily.


Závěr
Díky ochotě studentů a za vydané za podpory Společnosti „bolehlavu“ (Headache Society) teď s jistotou víme, že přemíra alkoholu, nikotinu a kofeinu s sebou nese problémy. Zatímco pijani a vdechovači kouře trpí jak migrénou, tak tenzními bolestmi, vyznavači kofeinu si více užijí „jen“ migrény.


 
Pramen: Astrid Milde-Busch, Astrid Blaschek, Ingo Borggräfe, Florian Heinen, Andreas Straube, and Rüdiger von Kries. Associations of Diet and Lifestyle with Headache in High-School Students. Headache, June 07, 2010 DOI: 10.1111/j.1526-4610.2010.01706.x

Datum: 10.06.2010 02:16
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz