Titěrný létající stroj  
Třícentimetrovou „mouchu“ zhotovili v laboratoři Harvard University. Měla by vojákům a strážcům pořádku pomáhat omezovat riziko.



 

Zvětšit obrázek
Hračka z Harvard Microrobotics Laboratory. (Credit: Ben Finio)

Výzkumník Robert Wood z Harvardu se dlouhodobě zabývá robotickým hmyzem s vysokou mírou autonomie. Jeho stroje jsou určeny pro monitorování vysoce rizikového prostředí, jakými jsou například pobořené budovy, zavalené jeskyně, místa chemických havárií apod.
Nový létající prototyp je určen pro armádu a tak se jej snaží udělat co nejlehčí. Čím větší miniaturizace, tím větší vliv má stavba a dizajn křídla na výkon a letové parametry, jako například pohazování strojem, které jeho využití omezují. Konstrukce křídel jde ruku v ruce s výslednou trajektorií pohybu a ta je u těchto zařízení mnohem důležitější, než u mini-letadel či vrtulníků. Pracuje se zde totiž s frekvencí přesahující sto kmitů za sekundu.

Prof. Robert Wood

Woodovi kolegové nedávno na létajícím motýlu (viz článek "Japonský umělý otakárek létá") popsali, jak ovladatelnost klesá s velikostí mávajících křídel. Lze tušit, že Woodova moucha bude díky jejich miniaturizaci velmi hbitým a těžko polapitelným robotem, schopným obratně manévrovat a kterému k prozkoumání situace bude stačit velmi krátký čas. Svědčí o tom i vyjádření samotného vedoucího výzkumného projektu (AFOSR) - nejlepších výsledků lze dosáhnout důsledným napodobováním skutečného hmyzu. Poněkud podezřelé je, že na videu není záběr, jak robot letí, ale je vždy upoután k nějakému držáku. Také na fotografii z něj čouhá drátek. Pokud to není anténa, asi je problém s dostatečně výkonným energetickým zdrojem a moucha bude muset za sebou tahat jakousi pupeční šňůru, což by její akční radius výrazně omezovalo. Nepřísluší nám hodnotit dílo profesora na Harvardu a tak jen závistivě dodáváme, má to tak někdo v životě štěstí.

 

Kromě jednoho videa laboratorního testu chování křídel snímaných vysokorychlostní kamerou, další informace o ocelové mouše Air Force Office of Scientific Research bohužel neposkytuje. Připojujeme proto několik videí větších létajících robotů od amatérů, kteří se tím baví "za své" a ve volném čase. Například kluzáku o hmotnosti 1,5 gramu, který se orientuje a létá ke zdroji světla a video o momentálně zřejmě nejmenším vrtulníku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 16.09.2010 08:31
Tisk článku



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz