Satellitegate NOAA: Virtuální oteplování přesáhlo bod varu!  
Klimatická změna probíhá rychleji než slibovaly ty nejhorší scénáře. U jezera Michigan je 220°C. V některých částech Wisconsinu globální oteplování dosáhlo dokonce 322°C.

 

Jak je možné, že se Michiganské jezero nevyvařilo? Protože jde jen o chybu satelitního měření. Asi jako když se porouchá kávovar, akorát že tady se to hůř vozí do servisu. Stroj je holt jenom stroj.

Skandál je spíše v tom, že tuto chybu neodhalilo oddělení kontroly kvality v americkém klimatologickém ústavu NOAA, ale až anonymní blogger na internetu. Už zase. Až příště uslyšíte klimatology vykládat, že nepotřebují, aby jim do práce kecali amatéři, připomeňte jim to.

 

Chuck Pistis, který to má na starosti, nejprve zatloukal: „V našem archivu jsem žádný takový obrázek nenašel… Zdá se, že ten graf je podvrh nějakého vtipálka.“ Nakonec ale přiznal: „Musíme příště odvádět lepší práci při kontrole dat, která poskytujeme veřejnosti. Tento program je naprosto automatizovaný, takže takovéto chyby nám tudíž mohou uniknout bez povšimnutí."


Satelit NOAA-16, který to virtuální oteplení způsobil, byl po tomto odhalení vyřazen z provozu. Létal nad polárními oblastmi od roku 2000.

Dr. John Christy, který vytváří známé satelitní teplotní grafy UAH, říká: „Už v roce 2006 jsme si lámali hlavu, jak vyřešit problémy s NOAA-16, ale ty chyby byly tak velké, že jsme ten satelit museli vyřadit.“

NOAA ho ale používala až do teď. To může být jeden z důvodů, proč se grafy NOAA (podle kterých se řídí i NASA-GISS) oteplují ze všech grafů nejvíce. Takovéto lokální poruchové výkyvy samozřejmě zvyšují celkové teplotní průměry. Jsme zvědavi, jaký je přesně dopad na vykazovaná data.

 

Zvětšit obrázek
Ve stupních Fahrenheita

Toto je kvalita práce NOAA. A tihle lidé mají teď převzít satelitní měření jako celek?

Trochu mě mrazí, když slyším Thomase Karla (šéf NCDC, odbor v NOAA). To je význačný alarmista a správce globální databáze meteorologických stanic GHCN, ze které (jak zjistil E.M.Smith) od 70. let mizí stanice (hlavně ty studené). Karl v roce 2009 v USA přišel s tím, že dosavadní satelitní měření teplot (UAH, RSS) chce nahradit svým vlastním novým systémem. Prý, že si satelity vezme pod patronaci a jejich data patřičně „zkvalitní“.
Když alarmisté hovoří o zkvalitňování, běhá mi mráz po zádech. Vím totiž, co tento eufemismus znamená. Je to asi jako když kápo mafie řekne někomu ze svých lidí, aby se "postaral" o nějakého potížistu.

 

Zvětšit obrázek
Ne, to není Fred Flintstone. To je Tom Karl, od roku 1998 šéf NCDC. (Neplést s hudební skupinou ACDC)

Karl to prohlásil 18. března 2009, kdy vypovídal před jedním výborem Kongresu USA: „Chci vám oznámit novou iniciativu NCDC a NASA... vytvoříme vlastní a daleko přesnější CDR. (Climate Data Records).. Badatelé díky tomu nebudou muset trávit tolik času reanalyzováním dat... a budou se moci věnovat místo toho hypotézám, modelování klimatu...
Dnes existují data ze 41 polárních a 15 geostacionárních satelitů... před námi stojí úkol údaje z těchto rozličných satelitů "sešít" dohromady…
Jednotlivý konkrétní tým starající se o jeden konkrétní satelit zpravidla nedokáže rozpoznat v datech signály klimatických změn..."


Ach, tak oni tomu říkají reanalýza? Udělají re-analýzu starých grafů a přepíšou je. Kdo četl Orwella, ví o čem mluvím.
A už je to tu. Obama Tomovi zřídil zbrusu nový klimatický úřad, tzv. National Climate Service. Aby po Climategate přešli alarmisté do ofenzívy. A těch pracovních míst pro oteplovače!
Šéfka NOAA Jane Lubschenko zřízení tohoto nového úřadu uvedla slovy: „Klimatická změna existuje! Probíhá právě nyní za našimi okny a po celém světě.“ Kdo ví něco o klimatu, ví, že klimatická změna existuje už 4,5 miliardy let – klima se mění non-stop. Oznamovat klimatickou změnu jako nějakou dramatickou novinku, to se dá tolerovat u Greenpeace ale ne u šéfky vědecké agentury.


Hádejte co se stane. Thomas Karl začne přezkoumávat data ze satelitů a čirou náhodou zjistí, že dosavadní analýzy oteplování značně podcenily.
Tom se objeví se v televizi a bude říkat: "To jsem ale překvapený. Já jsem tak překvapný. To jsem vážně nečekal. Takové překvapení...  Ale potvrdila to i nezávislá analýza, kterou provedli nezávislí odborníci Michael Mann, Phil Jones a moje babička.“

Doposud můžeme věřit aspoň satelitním datům UAH od klimaskeptika Roye Spencera  – je to jako maják ve tmě. Vykazují nižší oteplení než pozemní stanice (CRU, GISS). Až Thomas dokoná své dílo, budou alarmisté už napříště citovat jen jeho způsobně se oteplující satelity.
Satelitní měření upadlo v nemilost už ve Čtvrté zprávě IPCC, která se o nich ve shrnutí III kapitoly I. pracovní skupiny vůbec nezmiňuje, jako by ani neexistovaly. Na IPCC platí to, co Karl Popper napsal o astrologii: „Na astrology dělá velký dojem, co pokládají za potvrzující důkazy. A to je svádí na scestí. Naopak důkazy proti na ně nikdy dojem neudělají.“

Další články autora jsou na stránkách Klimaskeptik.cz   

 

Prameny:

John O Sullivan. Top Climate Scientists Speak out on the Satellitegate Scandal.  CanadaFreePress. 16.srpna 2010

Satellitegate. CO2Insanity 8. srpna 2010

John O Sullivan. US Government in Massive New Global Warming Scandal – NOAA Disgraced. 9.sprna 2010.

John O Sullivan. Official: Satellite Failure Means Decade of Global Warming Data Doubtful

Testimony of Thomas Karl on Satellites and Climate before US House of Representatives 18 March 2009.

Čtvrtá zpráva IPCC, Pracovní skupina I, Kapitola III, Shrnutí

Roger Pielke. Comments on the new National Climate Service. 9.únor 2010.

Datum: 16.09.2010 11:35
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz