Archeologové našli sochu Tutanchámonova dědečka  
Nalezené torzo dvojsochy s Amenhotepem III se stalo mistrovským exponátem muzea v Luxoru.


 

Zvětšit obrázek
Socha znázorňuje Krále sedícího na trůnu spolu s Amonem. Amon byl ve Starém Egyptě považován za jednoho z hlavních stvořitelů života na zemi. Jeden z nejvyšších bohů, později i nejvyšší. Bůh, který vznikl jako první a jehož podstatu nikdo nezná.

Egyptským nejvyšším památkový úřad (ESCA) zveřejnil obrázek sochy, kterou našli egyptští archeologové. Jde o 3000 let starou sochu  faraona Amenhotepa III. Jeho jméno v překladu znamená "Amon je spokojen". Jde o faraona 18. dynastie. Vládl v letech 1388–1350 př. n. l. Jeho otcem byl faraon Thutmose IV., matkou jeho vedlejší manželka Mute. Amenhotepovo trůnní jméno znělo Nebmaatre (Pán pravdy je Re). Amenhotep III. Nerad válčil a konflikty řešil diplomaticky – sňatkem. Oženil se např. s dcerou babylonského krále. Vojenské výpravy podnikl maximálně dvě, do Palestiny a Núbie. Místo boje rád stavěl. Jeho chrám v Západních Thébách, ze kterého jsou dnes jen dvě sochy (Memnonovy kolosy), byl mistrovským dílem své doby, který nebyl překonán. Byl možná nejbohatším z faraonů starého Egypta.

 


Nověobjevený artefakt vysoký 130 cm a široký  95 cm, je vytesán z červené žuly. Podle vrchního památkáře Zahi Hawasse je socha „…fantastická, protože podrobně odráží obličejové rysy."


 

Zvětšit obrázek
Memnonovy kolosy – sedící Amenhotep III. (Kredit: Wikipedie)

Amenhotep III stavěl a stavěl a díky tomu se nám zachovaly památky jako například  chrám boha Hora v Héliopoli, chrámový komplex v Luxoru. Na druhém břehu Nilu si nechal postavit nádherný palác a obrovský zádušní chrám. Nestavěl monumenty jen v Egyptě ale i v v Núbii (Elefantina, Wádí es-Sebú, Aníb, Kava, Sesebi),…

Rodné jméno: Amenothep (nahoře) a trůnní jméno: Neb-Maat-Re

Na trůn nastoupil ve dvanácti letech. Dva roky po otcově smrti se Amenhotep oženil s Teje, která byla zřejmě z Nubie a přesto, že nebyla urozeného původu, stala se později jednou z nejvýznamnějších královen v dějinách Egypta. Amenhotep s ní měl syna Amenhotepa IV. (později faraon Achnaton) a čtyři dcery: Satamun, Eset, Henuttanet a Nebtah. První dvě dcery si vzal za své vedlejší manželky. Byl to po všech stránkách činorodý panovník, země pod jeho správou vzkvétala, době jeho panování se říkalo „vláda Slunce“ a ještě stíhal obrovský harém.
Amenhotep III vládl Egyptu mezi 1390 a 1352 před naším letopočtem. Podle výsledků zveřejněných letos v únoru podpořených srovnávací tomografií a podobnostmi vzorků DNA z mumií, byl Amenhotep III téměř jistě děděčkem Tutanchámona.

VIDEO: Chrám Amenhotepa III u jehož brány se socha našla

 


Prameny: AFP ESCA

Datum: 03.10.2010 20:54
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz