VETTOX  
Psa můžete otrávit rozinkami, pro kočku je smrtelné ošetření psím sprejem proti parazitům,... Brněnští vědci spustili online databázi jedovatých látek www.vettox.cz.


Veterinární a farmaceutická univerzita Brno (VFU Brno) a  Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) koncem roku 2010 spustily novou on-line databázi v níž majitelé domácích mazlíčků či chovatelé zjistí, s jakými toxiny může jejich zvíře přijít do styku, a jak v případě otravy postupovat.


Databáze má dvě části. V toxikologické části je seznam látek, které se nacházejí běžně v našem okolí a mohou být pro většinu zvířat jedovaté. U látky se uvádí, jaké u ní v případě zasažení nebo pozření hrozí nebezpečí a jak by měl majitel zvířete v takovémto případě postupovat. Pro všechna zvířata například může být smrtelným nebezpečím pozření většího množství pesticidů, pro psy i docela obyčejných rozinek. Naopak nebezpečí otravy většinou nehrozí při pozření vteřinového lepidla, je zde ale nutno řešit podráždění sliznic nebo přilepení tlapky k papíru. Ve farmakovigilanční části jsou informace o lécích, na jejichž účinky jsou jednotlivé druhy zvířat různě citlivé. Typickým příkladem látky, která je u jednoho druhu používána s  prospěchem, jsou psí přípravky proti klíšťatům a blechám s obsahem permethrinu. Pro kočky jsou však tyto přípravky velice nebezpečné, může je otrávit i malé množství – někdy jen stačí, aby přišly do kontaktu s takto ošetřeným psem.
 

Na stránkách www.vettox.cz je zřízeno také diskuzní fórum, možnost posílat po e-mailu dotazy vědcům z VFU Brno nebo ÚSKVBL a formuláře pro ohlašování zdokumentovaných případů otrav a nežádoucích účinků léčiv. Tyto prostředky však nelze používat pro řešení akutních případů, služba odpovědí funguje pouze ve všední dny v pracovních hodinách.

 

Databázi vytvářejí a aktualizují odborníci na veterinární medicínu z VFU Brno a z ÚSVKBL, a na rozdíl od mnoha internetových poraden, které často nevytváří odborníci, zde naleznete pouze pravdivé a ověřené informace. Jde o nekomerční projekt, který je financován děkanátem Fakulty veterinární hygieny a ekologie (FVHE) na VFU Brno.  V současné době se připravuje další část databáze, která bude sloužit pouze veterinárním lékařům a dalším odborníkům z oblasti toxikologie a urgentní medicíny, kteří zde naleznou podrobnější informace o jedovatých látkách, jejich účincích a mechanismech působení, postupy léčby včetně dávkování medikamentů a podobně; tato část již však nebude přístupná laické veřejnosti.


Ukázka textu pro heslo Rozinky:
Potraviny běžně konzumované lidmi jsou toxické pro některá zvířata, jejich nebezpečné působení bylo zatím prozkoumáno u psů a předpokládá se u koček. Proto nikdy nedávejte svému psovi nebo kočce rozinky nebo hrozny jako pamlsek!
Otrava záleží na citlivosti jedince a na jeho genetické výbavě, ne všichni psi se rozinkami otráví. Nicméně pro citlivé jedince (a zatím neumíme určit, kteří to jsou) je požití nebezpečné, protože vede k rychlému selhání ledvin a velmi často také k úmrtí zvířete. Příznaky jsou žíznivost, zvracení, průjem, křeče, později slabé nebo úplně chybějící vylučování moči.
Obsahové látky hroznů a rozinek se déle vstřebávají, proto je v rámci první pomoci možno vyvolat zvracení asi do hodiny od pozření a následně podat aktivní uhlí.


Pro přístup do databáze je potřeba být přihlášen: www.vettox.cz

Autor: Redakce
Datum: 20.01.2011 10:38
Tisk článku

Související články:

Mléko jako protijed?     Autor: Miloslav Pouzar (12.01.2021)
Chlastat Fridex místo rumu - toho střezte se ….     Autor: Miloslav Pouzar (31.10.2018)
Přírodní je fajn, syntetické fuj     Autor: Miloslav Pouzar (12.09.2018)
Zombifikace jako farmakotoxikologické téma     Autor: Miloslav Pouzar (14.07.2018)
Náruživý uživatel vitamínu B17 zamotal hlavu lékařům     Autor: Václav Diopan (20.10.2017)



Diskuze:

vettox - nezabezpečená stránka

Denisa Jalama,2011-02-07 12:40:46

Adresa ww.vwttox.cz je nezabezpečená, je krásné, že se všude píše o tom, jak se můžeme my, co máme doma pejsky dozvědět, co naši psí kamarádi nesmí. Jakmile se připojíme na stránky www.vettox.cz, objeví tabulka s textem: "Toto připojení není důvěryhodné.
Požádali jste Firefox o zabezpečené připojení k serveru www.vettox.cz, ale nelze ověřit, že tomu tak skutečně je.
Pokud je požadováno zabezpečené připojení, měl by server předložit důvěryhodnou identifikaci a tím prokázat, že se připojujete na správné místo. Nicméně, identita tohoto serveru nemohla být ověřena.
Co mám teď dělat?
Pokud se k tomuto serveru obvykle připojujete bez problému, může tato chyba znamenat, že se za tento server někdo snaží vydávat, a neměli byste pokračovat.
Technické detaily
Při spojení s www.vettox.cz nastala chyba, protože je používán neplatný bezpečnostní certifikát.

Certifikát je platný pouze pro následující domény:
*.pipni.cz , pipni.cz

(Kód chyby: ssl_error_bad_cert_domain)

Pokud chápete rizika, můžete Firefox požádat o výjimku a začít identifikaci tohoto serveru důvěřovat. I když tomuto serveru důvěřujete, může tato chyba znamenat, že vám někdo odposlouchává připojení.
Nepřidávejte výjimku, pokud si nejste jisti, že tento server má dobrý důvod nepoužívat důvěryhodnou identifikaci."


Co mám informace od lidí, kteří se snažili připojit, měli ty samé potíže. Počítačový technik mi řekl, ať se na tuto stránku vůbec nepřipojuji, neboť pokud je na ní napojen nějaký "hekr", stáhne si z mého pc, cokoliv bude chtít.

Takže pokud tedy na str. vettoxu nějaká databáze je, tak mi je líto těch, kteří stránku s databází vytvořili, určitě je to stálo námahu, ale zatím asi zcela zbytečnou.

Odpovědět


Swee Iu,2011-02-09 22:59:57

Neni treba panikarit. To ze si nepohlidali spravny certifikat jeste neznamena, ze na druhe strane sedi 'hacker' a stahuje z vaseho pc vsechna data. Takhle jednoduse to nefunguje.

Odpovědět

články o otravách psů

Jaroslava Kresanova,2011-01-27 20:24:48

Prosím vás,zajímaly by mne vaše články o domácích otravách pejsku. Děkuji Kresanová

Odpovědět

neplatná stránka

Jan Krs,2011-01-25 20:23:23

Na odkaz www,vettox.cz se ukazuje stránka bez zabespečení a certifikace !!!!! Pokud nebude certifikát , je bezpečnější tuto stránku vůbec neotvírat . Je možné napojení hacrů (hekrů) kteří jsou schopni vaší stránku zneužít a i zničit data na vašem počítači !!!

Odpovědět

toxikózy a toxemie u psů

Jaroslav Svejkovský,2011-01-25 13:42:45

Prosím vás, zajímaly by mne vaše články o domácích otravách psů s ohledem jak byly prezentovány 24. 1. 2011 v TV Prima. Kontaktovalo mě několik známých, kteří mají doma psy a byli překvapeni, že pes po konzumaci hroznového vína se může otrávit. Jejich jezevčík prý vinné bobule normálně žere. Děkuji Svejkovský.

Odpovědět

Jiri Bartek,2011-01-25 13:17:53

Odpovědět

otázečka

Jiri Bartek,2011-01-25 13:16:35

Dobrý den,velmi rád jsem uvítal možnost dozvědet se velmi zajímavého o zvířatech a jestli dovolíte hned bych se dovolil zeptat:mám 6 kocourku(vykastrovaných),mám je na chatě v oddělené místnosti.Asi před 40. dny jeden dostal nějaký zánět do očí-víčka červené a trochu nateklé-léčil jsem to ophtalmoframikoinem, ale nepohlo to,nyní léčím TOBRADEXEM mast, taky žádný výsledek ba navíc to dostávají jeden od druhého hygienu se snažím dodržovat,kočičky niam nechodí jen před chatu dekuji Vám

Odpovědět

pro vettox

Ladislav Vaniš,2011-01-25 13:10:53

Ať dělám co dělám, ani já jsem nenašel žádný seznam potravin které škodí našim psům.Prosím o vysvětlení a nebo postup jak se k němu dostat. Děkuji

Odpovědět

vettox

Jiří Klindera,2011-01-25 09:49:26

Dobrý den,pokoušel jsem si najít nový seznam od vettox, co naši pejskové nesmí pozřít,ale nedaří se mi to.Poraďte prosím jak ho vyhledat.Děkuji JK

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz